Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Piata bursiera

BNR surprinde piaţa. Ce vor face băncile?

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)




Data adaugarii: 2013-08-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


BNR a redus ieri dobânda-cheie la 4,5%, cu 0,5% puncte procentuale, o mişcare peste aşteptările pieţei care indicau o tăiere de 0,25 puncte procentuale
Mugur Isărescu: Există încă loc pentru noi reduceri de dobândă
"Cine va menţine dobânzile la 15% nu va mai rămâne în piaţă"


Banca Naţională a României a surprins ieri pieţele luând o decizie de tăiere a dobânzii-cheie peste aşteptările analiştilor. Rata de politică monetară este începând de astăzi 4,5%, după o reducere cu 0,5 puncte procentuale. "Nu a fost o decizie grea", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Instituţia pe care o conduce mizează pe o atenuare a scumpirilor în ultima parte a acestui an, ceea ce ar permite o trecere a dobânzilor în teritoriu real pozitiv.
Deocamdată, dobânda-cheie de 4,5% este sub ultima valoare anualizată a scumpirii componentelor indicelui preţurilor de consum, care a fost raportată pentru iunie la 5,37% de Institutul Naţional de Statistică. Dezinflaţia ar urma însă să fie susţinută de csvasistagnarea consumului final şi dinamica negativă a creditelor noi.
Dobânzile din piaţa interbancară şi randamentele titlurilor de stat s-au regăsit în ultimele luni aproape de dobânda-cheie, ceea ce le spune oficialilor BNR că mecanismul de transmisie al politicii monetare către economie funcţionează. Băncile comerciale ar urma să copieze tendinţa de tăiere a dobânzilor, în condiţiile în care concurenţa îşi va spune cuvântul. "Cine va menţine dobânzile la 15% nu va mai rămâne în piaţă", a declarat Isărescu.
Potrivit şefului Băncii Naţionale, mai este loc pentru noi tăieri de dobânzi. "CA al BNR apreciază că există condiţiile necesare pentru continuarea procesului de ajustare prudentă a condiţiilor monetare prin calibrarea corespunzătoare a instrumentelor sale", spune comunicatul BNR. Un studiu al Capital Economics menţionează că banca centrală ar putea reduce dobânda-cheie la 4% până la finalul anului.

Creşterile de preţuri ar urma să se atenueze în ultima parte a acestui an, estimează Banca Naţională a României, care, în funcţie de această proiecţie, a tăiat ieri dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale până la 4,5%, faţă de nivelul anterior de 5,0%. Mişcarea este mai abruptă decât aşteptările analiştilor, care anticipau o reducere de numai 0,25 puncte procentuale.
Începând de astăzi, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 7,5 la sută pe an de la 8,0 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,5 la sută pe an. CA al BNR a decis totodată continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, informează comunicatul de presă de motivare a deciziei de politică monetară.

Cu ochii pe preţuri...

Tot ieri, Banca Naţională a analizat şi a aprobat raportul privind inflaţia care urmează să fie prezentat mâine opiniei publice într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, scumpirile se vor atenua, procesul de dezinflaţie fiind mai accentuat în perioada imediat următoare, concomitent cu o accelerare a creşterii economice. "Cele mai recente date macroeconomice evidenţiază evoluţia inflaţiei în linie cu prognozele anterioare ale băncii centrale, cu perspectiva încadrării acesteia în intervalul asociat ţintei, prin disiparea efectelor statistice ale şocului de ofertă produs în vara anului 2012", afirmă comunicatul BNR.
Inflaţia de bază CORE2 ajustată  şi-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85 la sută, comparativ cu 3,03 la sută în luna martie şi 3,25 la sută în luna decembrie 2012. Rata anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană - a fost de 4,5 la sută în luna iunie, nivel similar cu lunile precedente.

În conferinţa de presă de ieri Mugur Isărescu a afirmat că deja datele aferente lunii iulie a.c. vor indica o inflaţie anualizată mult redusă faţă de ultima raportare, ceea ce va face ca nivelul dobânzii-cheie de 4,5% stabilit ieri să nu fie unul real negativ.

Statul, primul beneficiar al tăierii dobânzilor

Guvernatorul BNR a mai declarat că speră (chiar dacă nu se aşteaptă neapărat) ca băncile comerciale să copieze mişcarea de reduceri ale dobânzii-cheie prin diminuarea costurilor de finanţare în economia reală. Canalul de transmisie al politicii monetare funcţionează, apreciază oficialii băncii centrale, având în vedere că atât dobânzile din piaţa interbancară, cât şi randamentele titlurilor de stat s-au menţinut aproape de reperele fixate de BNR.
Chiar şi ieri, Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să plaseze certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, în valoare de 300 milioane lei, exact cât şi-a propus, la un randament mediu de 4,15%, pe fondul unor subscrieri de opt ori mai mari, în sumă de 2,417 miliarde lei.

Băncile nu îşi pot supăra la nesfârşit clienţii

Pe de altă parte, transmiterea impulsului de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile noi în monedă naţională acordate companiilor şi populaţiei rămâne însă relativ înceată. Mugur Isărescu şi-a exprimat nemulţumirea că băncile comerciale s-au grăbit să folosească tăierile de dobândă ale instituţiei pe care o conduce pentru a opera reduceri ale dobânzilor la depozite. Deponenţii au dreptate să fie supăraţi, a mai zis guvernatorul băncii centrale. Această remunerare slabă a depozitelor populaţiei erodează pe termen mediu şi lung relaţia cu clienţii, la fel ca şi dobânzile prea ridicate. În opinia lui Isărescu, băncile care vor menţine dobânzi de 15% la credite nu vor mai rămâne în piaţă. "Mai devreme sau mai târziu, concurenţa îşi va spune cuvântul", a mai spus acesta.

Cum arată economia

Băncile, la aceste niveluri ale dobânzilor, au dificultăţi în găsirea de clienţi, după cum reiese din datele statistice centralizate de BNR. Dinamica anuală reală a împrumuturilor acordate sectorului privat  rămâne în teritoriu negativ, fiind suprapusă unei cvasistagnări a consumului final.
Banca centrală a revizuit în creştere la peste 2% prognoza de creştere economică, însă Isărescu a reiterat şi ieri că instituţia pe care o conduce nu ţinteşte indicatorul creşterii economice, ci doar îl ia în calul în analizele pe care le realizează privind stabilitatea preţurilor. Guvernatorul BNR a spus că, în ceea ce-l priveşte, speră ca în viitor să se realizeze cât mai multe revizuiri în sus privind creşterea economică.
Banca Naţională se află în continuare cu ochii pe curs. "Volatilitatea mai accentuată a apetitului pentru risc al investitorilor şi persistenţa incertitudinilor privind evoluţia la nivel european şi global a activităţii economice au amplificat temporar fluctuaţiile cursului de schimb al leului", spune comunicatul instituţiei.

Când vor surveni noi scăderi de dobândă?

Mugur Isărescu a afirmat ieri că încă există câmp de reducere a dobânzilor, însă nu a dat indicaţii asupra paşilor pe care BNR îi va urma. "Va fi un ritm adecvat", a declarat acesta. De asemenea, politica monetară mai poate fi relaxată prin reducerea rezervelor minime obligatorii care au fost impuse la standarde ridicate în condiţii de extindere agresivă a creditului care acum nu se mai regăsesc în piaţă.
"CA al BNR apreciază că există condiţiile necesare pentru continuarea procesului de ajustare prudentă a condiţiilor monetare prin calibrarea corespunzătoare a instrumentelor sale pentru a asigura consolidarea dezinflaţiei, precum şi premisele necesare redresării creditării sectorului privat, refacerii încrederii şi ale unei creşteri economice echilibrate şi de durată", se afirmă în documentul de motivare a deciziei de politică monetară.
Firma britanică de cercetare Capital Economics anticipează că BNR ar putea reduce dobânda-cheie la 4%, până la finalul anului, "Decizia-surpriză a BNR de a accelera ritmul relaxării politicii monetare reflectă mai mulţi factori, inclusiv o convingere tot mai accentuată că inflaţia va încetini până la sfârşitul anului, precum şi siguranţa oferită de noul acord cu FMI. În contextul încetinirii cererii de consum, considerăm că noi reduceri ale dobânzii sunt acum probabile şi revizuim prognoza pentru sfârşitul anului la 4%", se arată într-o notă a Capital Economics preluată de Mediafax. Anterior, Capital Economics anticipa un nivel de 4,5% al dobânzii de politică monetară în decembrie. Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 30 septembrie 2013
 
 • Currently 4.86/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 7 voturi

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de g:
  Bancile nu au clienti se invart in jurul cozii cu linii de credit de 1 an pentru capital de lucru pe care clientii le folosesc pentru mici cheltuieli de dezvoltare !La ce sa va asteptati domnule guvernator ,mai bine ,mai mult cand se angajaza de 10 ani in banci doar "oile din turma "( migrarea personalului de la o banca la alta dupa ce se prajesc doua trei credite mici). In plus jocul pe relatii de rudenie avizat de mafia restructurarii de credite instalata intre auditorii BNR si managerii "bancutelor" fara capital auditori care privesc mirati la aceleasi contracte voluminoase prin anexe de in-out al garantiilor si asigurarilor pe active super gajate si slab productive!Lantul firma capitalizata si facuta peste noapte de catre un mogul din politica cu obiectiv atacarea fondurilor europene si legata ombilical de bugetul primariei ,s-a rupt.Practicarea spolierii bugetare prin firme de cumetrie intre consilierii locali si primarie iese la suprafata prin costurile ridicate la apa,curent electric si gaze!Pe cine crediteaza de exemplu 5 banci ,BRD,BCR,Transilvani a,Exim Bank Raiffeisen intrun orasel de provincie?Pe asfaltatori,constuct ori reparatori de drumulete sau baroni locali prin firme supra indatorate,pe cine altcineva?Ajutorul de stat isi pierde utilitatea in marea coruptie ,se transforma in instrument de eroziune al concurentei care la o adica e numita tot politic!Poti reclama CEZ Vanzare la Oficiul Concurentei?Incercat i si daca aveti rezultat pozitiv va felicit!
  2013-08-06, 09:42:22 (adresa: 79.117.156.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

criminalul dragnea trebuie inchis imediat, viu sau ...
Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

decat am vrut sa-i omor! ...
RFI: «Noi manifestații în România împotriva guvernului și a corupției»

popimea este singura categorie mai jegoasa decat p ...
Un profesor de la UPT, membru al Academiei Române

ce urechi mari au psdistii din poza! ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

intradevar singurul amagitor este tacutul de la Co ...
Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate