Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Fondul Proprietatea vrea să se listeze la Londra până la începutul lui octombrie

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Administratorul FP Franklin Templeton vizează intrarea pe piaţa londoneză prin intermediul unor certificate de depozit la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie
"Este momentul ideal pentru listarea secundară", spune Marius Dan, Manager Relaţii cu Investitorii la Franklin Templeton Investments
Prin această mişcare FP intenţionează să îşi mărească expunerea externă şi prin atragerea de investitori noi să contribuie la reducerea discountului cu care acţiunile se tranzacţionează faţă de activele nete


Fondul Proprietatea (FP) şi-a stabilit calendarul pentru listarea secundară de la Londra, iar acesta include varianta intrării pe piaţa respectivă la sfârşitul lunii viitoare sau cel mai târziu la începutul lui octombrie a.c., au anunţat  reprezentanţii administratorului Fondului, compania americană Franklin Templeton. Aceştia mai aşteaptă doar "modificări minore" la regulamentele emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară. "Colaborăm îndeaproape cu ASF pentru a obţine implementările necesare", a declarat Managerul pentru Relaţii cu Investitorii la Franklin Templeton Investments, adăugând că din contactele pe care le au cu Autoritatea au înţeles că instituţia tratează cu prioritate acest aspect.
Obiectivul listării duale este acela de a atrage noi investitori, respectiv fonduri active pe Bursa de la Londra, iar prin majorarea cererii să contribuie la creşterea preţului acţiunilor şi implicit la reducerea discount-ului cu care titlurile FP se tranzacţionează faţă de valoarea unitară a activului net. Dan a spus că din contactele iniţiate de Franklin Templeton cu investitori de la Londra, a observat că există interes pentru acţiunile FP inclusiv din partea unor fonduri care nu au mandat să deschidă cont pe piaţa de capital românească. Aceştia ar urma să beneficieze de accesul la titlurile FP odată cu listarea acestora prin intermediul unor certificate de depozit (Depository Intrerest - DI) listate pe segmentul Specialized Markets de la London Stock Exchange.

De ce acum

Ultima comunicare confirmă intervalul anunţat pentru listare după Adunarea Generală a Acţionarilor de la finele lunii aprilie a.c., respectiv septembrie-octombrie. Pentru prima dată, intenţia clară pentru listarea prin intermediul unor certificate de depozit a fost comunicată de managerul FP Greg Konieczny la începutul lui martie a.c.
Acum, termenul nu ar mai putea fi amânat decât de o întârziere a adoptării modificărilor necesare de către ASF. Reprezentanţii Franklin Templeton spun că vor să finalizeze operaţiunea în această fereastră de timp, fructificând tendinţa pozitivă a interesului pentru România din partea investitorilor nerezidenţi după ofertele de la Romgaz şi Nuclearelectrica. "Este momentul ideal pentru listarea secundară", a declarat Marius Dan. Având în vedere că pentru următoarele douăsprezece luni nu mai sunt exerciţii de piaţă, listarea secundară a FP va fi un eveniment care va mai menţine piaţa de capital locală în atenţia comunităţii investiţionale internaţionale. În acest sens, Fondul intenţionează să organizeze un eveniment la Londra în care să prezinte România şi companiile aflate în portofoliul său.

Cu gândul la creşterea preţului acţiunilor

Listarea duală vizează creşterea vizibilităţii. "Listarea secundară nu este pentru lichiditate; este pentru a atrage investitori noi", spune managerul pentru relaţii cu investitorii de la Franklin Templeton.
Un obiectiv este creşterea expunerii în rapoartele de analiză ale companiilor financiare mari, FP intrând deja în monitorizarea Jeffrties de la începutul anului şi a Renaissance Capital din aprilie a.c.
Prezenţa pe piaţa londoneză ar putea fi în măsură să sporească valoarea pentru acţionari. În medie, cele 15 cele mai mari fonduri închise listate la Londra se tranzacţionează cu un premium de 1,54% faţă de activul net. Cel mai mare discount este cel al Caledonia Investments de 13,83%, în timp ce prima cea mai ridicată, de 46,31% o consemnează Murray International.
Fondul Franklin Templeton Emerging Markets care include acţiuni listate ale companiilor activând în pieţe în curs de dezvoltare, are o capitalizare bursieră de 2,34 miliarde euro, faţă de valoarea activului net de 2,54 miliarde euro, discount-ul fiind de 9,3%. Fondul axat pe investiţii în Rusia al Franklin Templeton, listat la New York, se tranzacţionează cu un discount de aproximativ 10% faţă de activul net, iar în perioada în care piaţa rusească era privită mai bine de investitori, chiar avea o primă de 100% faţă de NAV.

Lichiditatea nu va pleca de la Bucureşti

Preocuparea pentru reducerea discountului de piaţă prin listarea secundară a apărut în contextul general al subevaluării pieţei româneşti, explică reprezentanţii Fondului Proprietatea. Astfel, din puctul de vedere al indicatorului P/E, care contrapune preţul acţiunii câştigurilor raportate, companiile din componenţa indicelui BET de la Bursa de Valori Bucureşti au o medie de 8,5, în timp ce acest raport este de 11,7 în Turcia, 14,4% în Polonia, 15,7 în Republica cehă, 17,2 în Austria şi 24,2 în Ungaria. La fel, randamentul dividendului de 5,1% din România este consistent mai ridicat decât cel de 1,9% din Turcia, Austria şi Ungaria cu câte 2,9% şi peste cele de 3,9% din Polonia şi de 4,6% din Republica Cehă.
Listarea secudară la Londra nu va canibaliza lichiditatea de la BVB, consideră managementul FP. Un exemplu este listarea Romgaz unde o parte din investitorii de la Londra au convertit certificatele de depozit GDR de la Londra în acţiuni SNG listate la Bucureşti. Volumele au migrat către Bursa locală unde în iunie s-au cifrat la 7,25 milioane euro, faţă de 2,47 milioane euro la Londra. Prin contrast, în noiembrie 2013, luna listării, activitatea de tranzacţionare a cumulat 5 milioane euro la Londra şi numai 3,06 milioane euro la BVB.
Reprezentanţii Franklin Templeton au prezentat trei exemple în care volumele din piaţa în care au fost listate iniţial au sporit după aducerea şi la cota Bursei londoneze. Astfel, Coca-Cola hellenic din Grecia a consemnat la Atena un volum de 2,13 miliarde euro în intervalul de şase luni după listarea la Londra, faţă de numai 180,65 milioane euro în cele şase luni anterioare.
Banca rusească Sberbank, de la un volum de 422,68 milioane în cele şase luni premergătoare listării secundare, a trecut la un volum de 605,22 milioane euro al tranzacţiilor de la Moscova în următoarele şase luni. Fostul MRSK Holding, după listarea secundară din decembrie 2011, a înregistrat rulaje de 10,67 milioane euro într-un interval de şase luni, după ce într-o perioadă similară anterioară listării, la Moscova volumele se cifrau la 8,91 milioane euro.

Piaţa de la Londra, accesibilă oricărui acţionar FP

Piaţa londoneză va fi accesibilă oricărui acţionar al Fondului Proprietatea, a spus Marius Dan răspunzând la o întrebare a Curierului Naţional. Tot ce va trebui să se facă este încărcarea acţiunilor FP de la Depozitarul Central în Computershare la Londra, iar acestea vor putea fi vândute de acţionari prin intermediul brokerilor lor subh formă de certificate de depozit DI.
Reprezentanţii administratorului spun că, prin natura mandatului lor, nu pot recomanda acţionarilor să vândă titluri FP la Londra pentru a lichidiza respectiva piaţă. Pe de altă parte, băncile intermediare au un stimulent consistent pentru a găsi investitori care să vrea să vândă şi care să aducă pachetele de acţiunile ale Fondului pe piaţa londoneză
 
 • Currently 2.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Vino la mini in Madagascar, Liviule,cu toti banii ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Ia trimiteti 10 milioane de iranieni aici sa-i fac ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  In cel mai rau caz lui Dragnea i se pregateste ret ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Retail

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi