Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

FP a obţinut 682,3 mil. lei şi 19,2 mil dolari pe acţiunile deţinute la OMV Petrom

Piata bursiera - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-10-21

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Cele 3,64 miliarde de acţiuni şi GDR-uri au ajuns la peste 1.500 cumpărători


În urma vânzării celor peste 3,64 miliarde de acţiuni şi GDR-uri, Fondul Proprietatea a obţinut suma de 682,3 mil. lei şi 19,2 mil dolari, se arată într-o notificare remisă vineri Bursei de Valori Bucureşti.
„Numărul maxim al acţiunilor oferite specificate în prospectul de ofertă: 3.641.100.108 acţiuni oferite spre vânzare sub formă de acţiuni sau certificate globale de depozit în trei tranşe, respectiv 2.912.880.086 acţiuni şi GDR-uri oferite în tranşa investirorilor instituţionali, 364.110.011 acţiuni şi GDR-uri oferite în tranşa investirorilor mari de retail şi 364.110.011 acţiuni şi GDR-uri oferite în tranşa investirorilor mici de retail”, se arată în documentul remis BVB.
Potrivit acestuia, numărul total al cumpărătorilor valorilor mobiliare oferite public este de peste 1.500.
Data de iniţiere a ofertei publice a fost 6 octombrie, iar data de închidere 13 octombrie, se mai arată în documentul citat.

Oferta a fost constituită doar din acţiunile deţinute de FP

La 26 septembrie, Fondul Proprietatea a informat BVB, ASF şi Bursa de la Londra asupra intenţiei sale de a vinde parţial participaţia pe care o deţine la OMV Petrom în scopul creşterii lichidităţii activelor din portofoliul său.
Potrivit anunţului FP, oferta a fost constituită doar din acţiunile deţinute de Fond. „Compania nu va face o majorare de capital în legătură cu oferta publică şi nu va primi niciun venit din aceasta. Acţiunile şi GDR-urile vor fi oferite către investitori persoane fizice şi investitori instituţionali în România prin intermediul unei oferte publice”, se arată în documentul citat.
Pe de altă parte, în Statele Unite ale Americii acţiunile şi GDR-urile vor fi oferite către investitori instituţionali calificaţi („QIB”) bazându-se pe Regula 144A sau orice altă excepţie de la înregistrarea sub Actul privind Valorile Mobiliare al Statelor Unite din 1933 cu modificările ulterioare („US Securities Act”) şi în altă parte în afara Statelor Unite ale Americii bazându-se pe Regulamentul S parte a US Securities Act şi în conformitate cu legile şi regulamentele aplicabile local, se arată în anunţ.Potrivit acestuia, reducerea parţială a participaţiei Fondului în OMV Petrom S.A. are în vedere creşterea numărului acţiunilor libere la tranzacţionare („free float”) ale companiei.

FP deţinea 19% din acţiunile OMV

În prezent, Fondul deţine aproximativ 19% din capitalul social emis al OMV Petrom (reprezentând 22,87% din NAV-ul Fondului la 31 august 2016) şi urmăreşte „creşterea lichidităţii acţiunilor Societăţii şi în acelaşi timp să rămână un investitor pe termen lung dedicat dezvoltării cu succes a Societăţii”.
Acţionarii OMV Petrom S.A. au confirmat printr-o decizie în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor susţinerea acestora pentru admiterea GDR-urilor Societăţii la listare pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală a instrumentelor financiare listate la London Stock Exchange, în plus faţă de listarea existentă a acţiunilor sale ordinare la Bursa de Valori Bucureşti.
„ Oferta se aşteaptă să fie încheiată în trimestrul 4 din 2016, în funcţie de condiţiile de piaţă, aprobarea Prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi de confirmarea de către UK Listing Authority a eligibilităţii Societăţii pentru admiterea pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority”, informează FP.  
În privinţa participaţiei rămase în OMV Petrom S.A., Fondul a  fost de acord cu o perioadă de interdicţie spre vânzare de 360 zile de la data închiderii ofertei, sub rezerva anumitor excepţii. În cadrul ofertei, Goldman Sachs International va acţiona ca Sole Global Coordinator şi ca Joint Bookrunner al tranzacţiei, iar Banca Comercială Română, Erste Group şi WOOD & Company vor acţiona ca Joint Bookrunners. Detalii complete cu privire la ofertă vor fi incluse în Prospectul ce urmează a fi publicat în perioada următoare.

OMV Petrom S.A. este cel mai mare grup integrat de petrol şi gaze din Sud-Estul Europei, cu o producţie anuală de petrol şi gaze de aproximativ 65 mn boe în 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 mn tone/an şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Grupul este prezent pe pieţele de vânzare cu amănuntul de produse petroliere din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la 30 iunie 2016. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine o participaţie de 51,01% din OMV Petrom S.A.. Statul român, prin intermediul Ministerului Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom S.A., Fondul Proprietatea deţine 18,99% iar 9,36% reprezintă acţiuni libere la tranzacţionare (free float) pe Bursa de Valori Bucureşti.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  europeni arabi,!!!? ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Credeam ca se bat sa intre la scoala profesionala ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Va va fi la fel de bine ca in Romania, dragi europ ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Pe tatuku bostru DRAG NE-A fost sa il vedem la bul ...
  Iohannis: Dragnea ar trebui să dispară pur și simplu din viața politică

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Piata bursiera

  In brief

  Actualitate

  Turism

  IT&C