Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (24) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro5 secunde - stiri instant« Alte articole din categoria Piata bursiera

FP a obţinut 682,3 mil. lei şi 19,2 mil. dolari pe acţiunile deţinute la OMV Petrom

Piata bursiera - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-10-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Cele 3,64 miliarde de acţiuni şi GDR-uri au ajuns la peste 1.500 cumpărători

În urma vânzării celor peste 3,64 miliarde de acţiuni şi GDR-uri, Fondul Proprietatea a obţinut suma de 682,3 mil. lei şi 19,2 mil. dolari, se arată într-o notificare remisă vineri Bursei de Valori Bucureşti.
„Numărul maxim al acţiunilor oferite specificate în prospectul de ofertă: 3.641.100.108 acţiuni oferite spre vânzare sub formă de acţiuni sau certificate globale de depozit în trei tranşe, respectiv 2.912.880.086 acţiuni şi GDR-uri oferite în tranşa investitorilor instituţionali, 364.110.011 acţiuni şi GDR-uri oferite în tranşa investitorilor mari de retail şi 364.110.011 acţiuni şi GDR-uri oferite în tranşa investitorilor mici de retail”, se arată în documentul remis BVB.
Potrivit acestuia, numărul total al cumpărătorilor valorilor mobiliare oferite public este de peste 1.500.
Data de iniţiere a ofertei publice a fost 6 octombrie, iar data de închidere 13 octombrie, se mai arată în documentul citat.

Oferta a fost constituită doar din acţiunile deţinute de FP

La 26 septembrie, Fondul Proprietatea a informat BVB, ASF şi Bursa de la Londra asupra intenţiei sale de a vinde parţial participaţia pe care o deţine la OMV Petrom în scopul creşterii lichidităţii activelor din portofoliul său.
Potrivit anunţului FP, oferta a fost constituită doar din acţiunile deţinute de Fond. „Compania nu va face o majorare de capital în legătură cu oferta publică şi nu va primi niciun venit din aceasta. Acţiunile şi GDR-urile vor fi oferite către investitori persoane fizice şi investitori instituţionali în România prin intermediul unei oferte publice”, se arată în documentul citat. 
Pe de altă parte, în Statele Unite ale Americii acţiunile şi GDR-urile vor fi oferite către investitori instituţionali calificaţi („QIB”) bazându-se pe Regula 144A sau orice altă excepţie de la înregistrarea sub Actul privind Valorile Mobiliare al Statelor Unite din 1933 cu modificările ulterioare („US Securities Act”) şi în altă parte în afara Statelor Unite ale Americii bazându-se pe Regulamentul S parte a US Securities Act şi în conformitate cu legile şi regulamentele aplicabile local, se arată în anunţ.

Stiri similare:

» FP a obţinut 682,3 mil. lei şi 19,2 mil dolari pe acţiunile deţinute la OMV Petrom
» Fondul Proprietatea restituie acţionarilor cote-părţi din aporturi
» Tranzactia dintre Mazarine si OMV, verificata

Potrivit acestuia, reducerea parţială a participaţiei Fondului în OMV Petrom S.A. are în vedere creşterea numărului acţiunilor libere la tranzacţionare („free float”) ale companiei.

FP deţinea 19% din acţiunile OMV

În prezent, Fondul deţine aproximativ 19% din capitalul social emis al OMV Petrom (reprezentând 22,87% din NAV-ul Fondului la 31 august 2016) şi urmăreşte „creşterea lichidităţii acţiunilor Societăţii şi în acelaşi timp să rămână un investitor pe termen lung dedicat dezvoltării cu succes a Societăţii”.
Acţionarii OMV Petrom S.A. au confirmat printr-o decizie în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor susţinerea acestora pentru admiterea GDR-urilor Societăţii la listare pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală a instrumentelor financiare listate la London Stock Exchange, în plus faţă de listarea existentă a acţiunilor sale ordinare la Bursa de Valori Bucureşti.
„ Oferta se aşteaptă să fie încheiată în trimestrul 4 din 2016, în funcţie de condiţiile de piaţă, aprobarea Prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi de confirmarea de către UK Listing Authority a eligibilităţii Societăţii pentru admiterea pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority”, informează FP.  
În privinţa participaţiei rămase în OMV Petrom S.A., Fondul a  fost de acord cu o perioadă de interdicţie spre vânzare de 360 zile de la data închiderii ofertei, sub rezerva anumitor excepţii. În cadrul ofertei, Goldman Sachs International va acţiona ca Sole Global Coordinator şi ca Joint Bookrunner al tranzacţiei, iar Banca Comercială Română, Erste Group şi WOOD & Company vor acţiona ca Joint Bookrunners. Detalii complete cu privire la ofertă vor fi incluse în Prospectul ce urmează a fi publicat în perioada următoare. 

OMV Petrom S.A. este cel mai mare grup integrat de petrol şi gaze din Sud-Estul Europei, cu o producţie anuală de petrol şi gaze de aproximativ 65 mn boe în 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 mn tone/an şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Grupul este prezent pe pieţele de vânzare cu amănuntul de produse petroliere din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la 30 iunie 2016. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine o participaţie de 51,01% din OMV Petrom S.A.. Statul român, prin intermediul Ministerului Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom S.A., Fondul Proprietatea deţine 18,99% iar 9,36% reprezintă acţiuni libere la tranzacţionare (free float) pe Bursa de Valori Bucureşti.
 
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Solovenci:
  La o simpla privire reiese clar ca aceasta vanzare diminueaza fondurile alocate achitarii retrocedarii proprietatilor care nu mai exista, catre romanii care au mostenite proprieati de la parintii , bunicii si srabunicii lor. 70% din cererile de retrocedare sunt nerezolvate. A fost o miscare pro Romania ? Asteptam explicatii. Si iata ca Austria cu niciun fir de petrol ar cea mai mare companie de petrol si gaze - OMV Petrom din Sud- est Europei. Asta a fost pretul platit de rusi Europei civilizate , pe spinarea celor 9 milioane de romani aflati sub pragul saraciei, pentru ca ei rusii sa- si faca mendrele in Romania formand generatii de neocomunisti ca Videanu, Basescu, Dragnea, Tariceanu, Zgonea- care se fotografia in culmea fericirii langa ambasadorul USA, Ponta, Hrebenciuc, toti fostii securisti si nivelele 3-4 din CC al PCR. Ce soarta cruda pentu un popor pasnic si talentat.
  2016-10-22, 13:48:38 (adresa: 109.98.38.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

pentru mandatul fierei, 2016-2020, s-a defalcat ce ...
Strategia de transport pentru Bucuresti - Ilfov pe următorii 15 ani. aprobată

care este stirea? putea cotzcarel sa-i demita? ...
Lazăr și Koveși rămân în funcție

statea la ”garsonera”?! ...
Pisc Scrădeanu, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, a fost găsit spânzurat

Ministrul cu bube pe fata si fara circumvolutiuni ...
Toader i-a prezentat lui Grindeanu concluziile evaluării lui Lazăr și Kovesi

pai cum sa nu latre astia ca doar din curse Buc-If ...
Transportatorii nu sunt de acord cu extinderea transportului în comun în Bucureşti - Ilfov

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Diverse:Stare vreme

Vremea:
Acum: °C.
La noapte: °C.
Mâine: °C. Detalii »

Curs valutar:
EUR: Tendinta 4.5575 lei
USD: Tendinta 0.1557 lei

Radio Sud

Alege TV

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Extern