Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Miturile listării la bursă

Piata bursiera


Sursa foto: comunicaffe.it

Data adaugarii: 2017-11-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Am auzit cu toţii de Gordon Gekko sau de Lupul de pe Wall Street. Hollywood-ul a produs multe filme despre ce se întâmplă pe Wall Street şi a făcut din piaţa de capital un loc fascinant. Dar în ce măsură se bazează filmele pe realitate şi câte lucruri cunoaştem cu adevărat despre piaţa de capital? Mai jos discutăm despre cele mai mari mituri din culisele a ceea ce înseamnă să fii o companie listată.
Mulţi antreprenori consideră că bursa de valori este doar pentru companiile mari. De fapt, majoritatea burselor de valori şi-au dezvoltat pieţe dedicate, destinate în primul rând IMM-urilor, pentru a le oferi şi acestora şansa să se dezvolte într-un ritm mai rapid. Pentru astfel de companii, mici, dar cu ambiţii mari, Bursa de Valori Bucureşti are piaţa AeRO, unde cerinţele de listare sunt mai relaxate, aceasta fiind o piaţă special concepută pentru companiile cu un potenţial mare de creştere, cum ar fi start-up-urile şi IMM-urile. De asemenea, şi pe Piaţa Principală a BVB sunt listate companii care intră în categoria IMM.  Antreprenorii care sunt de părere că bursa românească este prea mică pentru a investi în compania lor trebuie să ştie că în 2016 au fost oferte noi de acţiuni şi obligaţiuni cu o valoare totală de 2 miliarde de lei, iar în primele zece luni din 2017 însumând 5 miliarde de lei, au fost absorbite de investitori români şi străini la Bursa de Valori Bucureşti, atât de investitori instituţionali, cât şi de investitori individuali, majoritatea ofertelor fiind suprasubscrise, ceea ce înseamnă că interesul investitorilor a fost mai mare decât valoarea instrumentelor oferite spre vânzare.
Când o companie se listează, aceasta poate strânge finanţare cu ajutorul pieţei, iar piaţa înseamnă oameni - investitori individuali (persoane fizice) sau investitori instituţionali (bănci, fonduri de pensii sau fonduri de investiţii) care îşi investesc banii în compania ce se listează, devenind în acest fel parte din ea. Bursa de Valori Bucureşti este un operator de piaţă, ceea ce înseamnă că întregul proces de cumpărare sau de vânzare a acţiunilor are loc între investitori, ce sunt asistaţi de broker.
Majoritatea antreprenorilor privesc cu reticenţă posibilitatea interferenţei altor factori în procesul decizional. Totuşi, este important de înţeles că, atât timp cât antreprenorul păstrează o majoritate confortabilă a acţiunilor şi a drepturilor de vot, nu există vreun risc de a pierde controlul asupra companiei. 
Pentru a te lista pe Piaţa Principală ai nevoie de un free-float de minimum 25% sau 10% pentru AeRO, procente ce îţi permit ţie şi partenerilor tăi să păstraţi o majoritate confortabilă.
Pentru o companie care a fost şi este transparentă, procedurile solicitate după listare nu vor reprezenta o problemă birocratică. Există reglementări cu privire la informaţiile la care un investitor are dreptul să aibă acces. Nu este nevoie să fie prezentate şi informaţii confidenţiale, acestea rămân doar între parteneri. Factorul cel mai important în această ecuaţie este anunţarea pieţei în timp util şi luarea în considerare a faptului că toţi investitorii trebuie să aibă acces egal la informaţii, atât pozitive, cât şi negative. De exemplu, negociaţi un contract avantajos - nu este necesar să dezvăluiţi informaţii despre negocieri, ci numai după semnarea contractului. Acest lucru nu numai că nu vă pune în pericol afacerea, ci vă poate oferi şi publicitate pozitivă şi poate avea un impact pozitiv asupra preţului acţiunilor companiei.
Pieţele de capital sunt dinamice, ceea ce înseamnă că, de obicei, investitorii reacţionează imediat la ştirile referitoare la companiile listate. Prin urmare, companiile listate beneficiază de feedback rapid din partea acţionarilor şi a pieţei, cu privire la viitoarele strategii de afaceri. Avantajul unui dialog deschis cu părţile interesate atrage beneficiile unor analize aprofundate cu privire la strategia companiei şi, de asemenea, emitenţii au ocazia să profite de experienţa comună a celorlalte companii listate pe bursă. Când relaţiile cu investitorii se desfăşoară corespunzător, impactul fluctuaţiilor negative poate fi diminuat în timp ce impactul fluctuaţiilor pozitive poate fi accentuat în continuare.
Nimic nu poate fi mai fals! Printre companiile listate la bursele de valori vei găsi şi cele mai mari şi mai profitabile companii din lume. Bursele de valori reprezintă o provocare pentru toate companiile. Reprezintă un test în materie de rentabilitate, transparenţă, succes şi încredere. Niciun investitor nu ar investi într-o afacere eşuată, aşa că listarea la bursă reprezintă simbolul succesului pentru antreprenori şi pentru afacerea construită de ei.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  5 tu nu ai deloc ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate