Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Acţiunile Transgaz au crescut cu 55% după 10 ani la BVB. Compania va investi 1,6 mld. euro

Piata bursiera


Sursa foto: national.ro

Data adaugarii: 2018-02-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Ion Sterian, director general Transgaz: Avem proiecte de investiţii de peste 1,6 miliarde de euro care, odată finalizate, vor face din Transgaz una dintre primele patru companii din Europa în domeniul energetic. 
Dumitru Chiriţă, preşedinte ANRE: Proiectul BRUA şi interconectarea cu Republica Moldova pot fi garanţia că România reprezintă un pol de stabilitate energetică. 

Lucian Anghel, preşedinte BVB: Ne dorim să vedem pe bursă cât mai multe companii de talia Transgaz capabile să devină lideri regionali. Pentru a sprijini dezvoltarea companiilor româneşti, Guvernul poate solicita UE o facilitate din fonduri europene pentru acoperirea a 50% din costul listării pe bursă. 

Adrian Tănase, CEO BVB: Compania la care acţionar majoritar este statul român valorează acum aproape 5 miliarde de lei, cu 55% mai mult decât în urmă cu 10 ani. Transgaz ilustrează concret modul în care statul îşi poate majora avuţia prin listarea pe bursă a companiilor din portofoliu. 

Viorel Ştefan, vicepremier: Listarea la bursă reprezintă un mecanism eficient de transparenţă şi raportare, un vot de încredere dat managementului companiei pentru a demonstra capacitatea acestuia de a performa. 

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, simbol bursier TGN, are în plan investiţii totale de 1,62 miliarde de euro în perioada 2017-2026, a anunţat directorul general al companiei, Ion Sterian, într-o conferinţă găzduită de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu prilejul aniversării unui deceniu de la listarea Transgaz pe piaţa principală a BVB.
„Transgaz este angrenată în acest moment în şapte mari proiecte de gazoducte şi alte două proiecte strategice care vor transforma compania într-o multinaţională la nivel european. Avem proiecte de investiţii de peste 1,6 miliarde de euro care, odată finalizate, vor face din Transgaz una dintre primele patru companii din Europa în domeniul energetic”, a declarat Sterian. 
În opinia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), proiectele Transgaz pot face din România un pol de stabilitate energetică în regiune. „Proiectul BRUA şi interconectarea cu Republica Moldova pot fi garanţia că România reprezintă un pol de stabilitate energetică şi un furnizor de dezvoltare economică şi socială.
Îmi doresc ca gazele din Marea Neagră să fie folosite cu prioritate în România, să reprezinte o oportunitate pentru dezvoltare şi să aducă valoare adăugată în ceea ce înseamnă consumul de gaze în zona industrială”, a spus preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă. 
„Ne dorim să vedem pe bursă cât mai multe companii de talia Transgaz capabile să atragă investiţii şi fonduri europene semnificative astfel încât să ajungă să se dezvolte şi să devină lideri regionali. Pentru a sprijini companiile româneşti, Guvernul poate solicita UE o facilitate pentru acoperirea din fonduri europene a 50% din costul listării pe bursă, similar cu ce se întâmplă deja în UE, ceea ce ar conferi un sprijin suplimentar pentru companii care astfel ar avea acces mai uşor la capital, şi-ar finanţa dezvoltarea activităţii, ar genera investiţii şi locuri de muncă, iar toate aceste lucruri se vor transfera în bunăstare pentru români”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
Transgaz poate fi un exemplu şi pentru alte companii de stat să ajungă să fie listate pe bursă. „Compania Transgaz, la care acţionar majoritar este statul român, valorează acum aproape 5 miliarde de lei, cu 55% mai mult în urmă cu 10 ani. Transgaz ilustrează concret modul în care statul îşi poate majora avuţia prin listarea pe bursă a companiilor din portofoliu”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB. 
Vicepremierul Viorel Ştefan a subliniat, de asemenea, importanţa listării companiilor. „Listarea la bursă reprezintă pentru orice companie o importantă alternativă de finanţare, un mecanism eficient de transparenţă şi raportare, un vot de încredere dat managementului companiei pentru a demonstra capacitatea acestuia de a performa. Îi doresc acţiunii TGN încă un deceniu de performanţă”, a susţinut Ştefan, la evenimentul în care Transgaz a celebrat 10 ani de prezenţă la BVB. 
Nu doar statul a avut de câştigat din creşterea preţului acţiunilor, ci şi investitorii care au cumpărat acţiuni. „Dacă luăm în calcul şi dividendele, cine ar fi cumpărat acţiuni Transgaz în 2008, în momentul listării, ar fi avut azi un randament total de peste 140%. Dacă investitorii ar fi ales să reinvestească dividendele obţinute în acţiuni TGN, randamentul obţinut astăzi ar fi fost de 290%”, a adăugat Tănase. 
„Acţiunea TGN este una de portofoliu, extrem de atractivă datorită obiectului de activitate şi poziţiei deţinute de companie pe piaţa energetică, profilului financiar robust şi capacităţii Transgaz de a genera venituri stabile şi predictibile, precum şi politicii atractive de dividende”, a completat Sterian. 
Valoarea dividendelor cuvenite acţionarilor TGN a depăşit 545 milioane de lei în anul financiar 2016, dividendul brut pe acţiune ajungând la 46,33 de lei, fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de 2007, anul dinaintea listării companiei la BVB.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  prin alegerile democratice exprimate de romani in ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Un necunoscut ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  seamana cu chichirau si gotiu ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  plata o primiti de la plicusor ban ...
  O nouă seară de protest în Piața Victoriei

  2 mai lasa din yarba ...
  Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Retail

  Auto

  Extern

  Util

  Publireportaj