Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata farma

PRIMER: Semnalăm de 6 luni că se adânceşte criza medicamentelor ieftine din cauza taxei “clawback”.

Piata farma


Sursa foto: observator.tv

Data adaugarii: 2017-12-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - care reuneşte 16 situri de manufactură din ţară - semnalează de jumătate de an că taxa “clawback” este cauza numărul unu pentru care dispar medicamentele ieftine din farmacii şi spitale şi nu sunt înregistrate altele noi, blocând accesul pacienţilor la terapiile uzuale.

“Am explicat în repetate rânduri la Parlament, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice şi la CNAS că în condiţiile în care taxa «clawback» - un impozit pe cifra de afaceri aplicat exclusiv în industria medicamentelor - ajunge să reprezinte 25% din preţul unui medicament ieftin, acesta devine nerentabil iar producătorii au dificultăţi în a-l produce în continuare. Am arătat prin calcule economice că taxa «clawback» reprezintă 5 lei, adică 25% din costul unui medicament care la producător este 20 lei şi în farmacie sau spital 25 lei. Dacă scădem costurile de producţie, de desfacere şi celelalte taxe şi impozite rezultă practic că aceste produse au rentabilitate zero. Situaţia este şi mai gravă pentru medicamentele sub 15 lei, care dau pierderi de 1-2 lei” , a declarat Dragoş Damian, director executiv PRIMER. 
Politizarea excesivă a subiectului medicamentelor şi găsirea altor explicaţii cum ar fi metodologia de calcul al preţului la medicamente sau exporturile paralele nu-şi au locul şi nu conduc la soluţii reale pentru stoparea dispariţiei medicamentelor ieftine, cele care costă în farmacie sau în spital sub 25 lei.
 
“Semnalele pe care le dau serviciile de urgenţă, spitalele şi medicii referitor la dificultăţile aprovizionării cu medicamentele esenţiale injectabile sau perfuzabile sunt adevărate, iar criza medicamentelor ieftine nu poate fi rezolvată altfel decât printr-un dialog cu producătorii locali care fabrică majoritatea medicamentelor sub 25 lei care se află în aparatele şi trusele de urgenţă din toată ţara”, a mai precizat oficialul PRIMER. 
“România are cel puţin 5 situri industriale de manufactură de produse injectabile şi perfuzabile în care pot fi fabricate aproape toate medicamentele deficitare, această fiind răspunsul pe termen lung la criza din sistem - cu toate acestea, autorităţile preferă rezolvări fără perspectivă, iar noi nu am fost contactaţi de niciun oficial pentru a găsi împreună soluţii, deşi ne-am exprimat în repetate rânduri disponibilitatea”, a conchis Damian.
Taxa “clawback” s-a majorat în mod nejustificat şi inexplicabil în ultimii doi ani, în ciuda scăderii preţurilor la medicamente de acum doi ani, ajungând la 20%, adică o creştere în T3 2017 cu 30% faţă de T3 2016 şi cu aproape 60% faţă de T3 2015. Estimările PRIMER arată că taxa “clawback” că creşte la 25-30% în 2018, putând conduce la situaţii mai grave decât cele din prezent. 
PRIMER reiterează că scutirea de la plata obligaţiei de tip “clawback” a medicamentelor care costă sub 25 lei reprezintă singura măsură care poate genera efecte durabile asupra accesului pacienţilor la medicamentele uzuale din farmacii şi spitale. Nicio ţară din Uniunea Europeană nu mai aplică impuneri fiscale suplimentare la acest nivel de preţ, înţelegând să reducă presiunea fiscală asupra medicamentelor ieftine, asigurându-le acestora un acces neîngrădit  în aşa fel încât să contribuie la scăderea costurilor din sistemele sanitare. Este momentul ca şi în România să fie oprită aplicarea obligaţiei de plata de tip “clawback” pe acest segment de medicamente.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  din cauza speculatorilor.
  2017-12-07, 14:26:19 (adresa: 163.172.212.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

2 = o societate de huligani ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Politic

Business Style

Actualitate

IT&C

Transporturi

Auto

Piata artei

Piata farma

Extern

Util

Publireportaj