Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata farma

Metastază pe piaţa medicamentelor

Piata farma - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Curcumin95.ro

Data adaugarii: 2017-12-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Roche România SRL, prețuri cu ridicata mai mari decât cele oferite, prin licitație, pentru aprovizionarea spitalelor
Medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă
Oncologia românească a fost vizată în trecut şi de DNA

Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Roche Romania SRL pe piaţa anumitor produse oncologice din România. Compania Roche activează în domeniul comercializării produselor farmaceutice, portofoliul Roche cuprinzând medicamente inovative de înaltă tehnologie, ce se adresează unor arii terapeutice unde există nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.
Una dintre investigaţii vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în practicarea de către Roche România SRL, în relaţie cu un distribuitor al său, a unor preţuri cu ridicata mai mari decât preţurile oferite de către Roche România SRL în contextul unor proceduri de licitaţie privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor. Cea de a doua investigaţie se referă la acte şi fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piaţă a variantei generice (mai ieftine) a medicamentului inovativ Tarceva.
Tarceva este un medicament produs de Roche, care conţine substanţa activă Erlotinibum şi este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate.
Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piaţă. Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.
În urma anchetei sectoriale pe piaţa farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenţei a constatat că medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă.
În cadrul studiului, Autoritatea de concurenţă a analizat activităţile de marketing și promovare realizate în conexiune cu vânzarea de medicamente şi a constatat o posibilă corelare între activităţile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative şi gradul redus de penetrare al  medicamentelor generice. Astfel, deşi prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţă activă şi, doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative.
 
În cadrul investigaţiilor s-au efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei Roche Romania SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Oncologia românească a fost vizată în trecut şi de DNA

În anul 2012, au început investigaţiile asupra firmei Romastru Tranding SRL, care era acuzată că a achitat costurile pentru deplasarea şi cazarea a 77 de medici în India, pentru participarea la un congres de oncologie. Prin declinări succesive de competenţă, cauza a ajuns la DNA.
Ei s-ar fi ocupat de găsirea medicilor vizaţi de sponsorizarea declarată mită de către procurori, de plata serviciilor în străinătate şi de organizarea, în India, sub pretextul congresului, a unei prezentări de produs nou, un medicament din sfera oncologiei.
Un comunicat de presă transmis în acea perioadă arată că ancheta DNA nu se va opri doar la distribuitorul Romastru, ci ţinta ar fi reprezentanţa unuia dintre cei mai mari producători de medicamente la nivel mondial: Roche.
Fragment din comunicatul de presă:
„Faţă de aceste aspecte, s-a reţinut că, spre exemplu, doar în cazul unui singur producător de medicamente există indicii că obiectul infracţiunii depăşeşte în mod evident echivalentul a 10.000 de euro, drept exemplu putând fi invocate sumele constatate de inspectorii antifraudă, respectiv suma de 4.123.554,18 lei, achitată de Roche Romania SRL către un operator de turism doar în anul 2014 sau suma de 232.330,87 lei, obţinută în mod fraudulos de un reprezentant al Roche Romania SRL, iar în prezenta cauză persoana juridică Roche Romania SRL, prin reprezentanţii săi legali, este cea care stabileşte fondurile care sunt alocate acestora, în realitate o mită mascată, care este dată medicilor, prin reprezentanţii zonali, în funcţie de vânzările realizate ca urmare a cointeresării cadrelor medicale, astfel că revine Direcţiei Naţionale Anticorupţie competenţa de efectuare a urmăririi penale”.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de costica:
  Colaboratori online acasa. Selectam urgent colaboratori online acasa. Lucru pe calculator. Castiguri foarte motivante. Contract. Suport pas cu pas. Totul este legal. Solicitati acum detalii la adresa noastra de email pacurarucostica1963@ gmail com
  2017-12-09, 04:12:11 (adresa: 5.40.239.*)
 2. de :
  riseproject - banul paralel! cautati pe net!
  2017-12-09, 21:11:58 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Mai sa fie. Sa fie aceasta miscare a rusilor leg ...
Alro Slatina vinde din actiuni

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: