Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata farma

Analiză. Sunt românii tot mai dependenţi de medicamente?

Piata farma


Sursa foto: The Fix

Data adaugarii: 2018-01-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Domeniul farmaceutic este domeniul care a înregistrat cea mai mare creştere a veniturilor în anul 2016 comparativ cu anul 2015 în cazul în care excludem comerţul, arată cel mai recent studiu realizat de Creditinfo Romania pentru certificarea de bonitate Strongest in Romania. 

Creşterea veniturilor industriei farmaceutice poate fi explicată şi prin creşterea consumului de medicamente. Dacă financiar acest lucru înseamnă mai mulţi bani către companiile din domeniu, dar şi către buget, social acest lucru poate indica un grad de sănătate al populaţiei precar. Cu toate acestea este dificil de determinat dacă românii sunt într-adevăr tot mai bolnavi sau e vorba doar de ipohondrie. 

Mai puţin de un sfert din farmacii sunt solvabile şi de încredere

Cu toate că românii cumpără tot mai multe medicamente, mai puţin de un sfert din numărul total de farmacii sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania. Acest lucru înseamnă că, în ciuda creşterii vizibile a încasărilor, din punctul de vedere al riscului comercial din 4 farmacii, 3 au şanse ridicate ca la un moment dat să intre în incapacitate de plată a angajaţilor sau a furnizorilor. Cu toate acestea, comparativ cu alte domenii de activitate, farmaceuticele au unul dintre cele mai mari procentaje de companii Strongest in Romania, aceste companii fiind cele ce menţin economia României pe linia de plutire. 

Am mulţi clienţi farmacii... oare când mă vor plăti?

Din totalul farmaciilor care activează pe piaţa românească, aproape jumătate au o viteză de plată a datoriilor curente mai mare de 120 de zile, iar viteza medie de plată se apropie la 5 luni (134 zile). În cazul în care farmacia este eligibilă pentru certificarea Strongest in Romania datele problemei se schimbă, viteza medie de plată a acestor farmacii fiind de doar 85 de zile, cu aproape 2 luni mai repede.
Selectarea clienţilor care au o viteză de plată a unei datorii mai mică cu aproape 2 luni de zile poate însemna de multe ori diferenţa dintre o firmă solvabilă şi una falimentară. 
Majoritatea farmaciilor funcţionează pe baza creditului furnizor, însă dacă la termenul de plată al datoriilor mai adăugăm şi noile prevederi legislative care prioritizează plata salariilor în detrimentul furnizorilor, timpii prezentaţi anterior pot cu uşurinţă creşte în viitor.
În acelaşi timp, farmaciile care sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania au o profitabilitate de aproape 2 ori mai mare decât valoarea medie a companiilor care activează în acest domeniu.
Deoarece are o rată de convertire a încasărilor în profit dublă, o companie eligibilă pentru certificarea Strongest in Romania poate avea mai mulţi clienţi rău-platnici fără a avea probleme de plată a datoriilor restante comparativ cu una care nu este eligibilă pentru această certificare. 
Astfel, o farmacie eligibilă Strongest in Romania are nevoie de 14 clienţi buni pentru acoperirea pierderii cauzate de un rău-platnic, pe când una neeligibilă pentru obţinerea certificării are nevoie de 28 de astfel de clienţi. 

Românii cu bolile sau cu ipohondria..
. străinii cu profiturile 
 
În ciuda creşterilor spectaculoase ale domeniului, România a ajuns să producă tot mai puţine medicamente, iar veniturile generate de capacităţile de fabricare a acestora au scăzut cu peste o treime în anul 2016 comparativ cu anul 2015. 
Depozitele de medicamente au vândut în anul 2016 produse de peste 26 miliarde lei, în creştere de la 23 de miliarde de lei. Din acestea, produse în valoare de 16 miliarde sunt vândute către populaţie prin intermediul farmaciilor, iar restul în valoare de 10 miliarde de lei ajung la populaţie prin alte modalităţi (ambulatorii, spitale şi alte infrastrucuri medicale). Companiile autohtone reuşesc să asigure produse în valoare de doar 2 miliarde, ceea ce înseamnă că importăm medicamente de peste 20 de miliarde de lei.

Efect în lanţ
 
Capacitatea cu care un client îşi plăteşte datoriile are efecte directe pe întregul lanţ al furnizorilor, cel mai mult suferind prima verigă a lanţului - fabricantul preparatelor farmaceutice. Dacă o farmacie are viteza medie de plată a datoriilor de aproximativ 133 zile, furnizorul direct al acesteia (compania specializată în comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice) are o viteză de plată a datoriilor de 156 de zile. Mai departe, furnizorii acesteia - companiile specializate în fabricarea preparatelor farmaceutice îşi plătesc la rândul lor datoriile în peste 170 de zile. Diferenţa este sesizabilă şi în cazul recuperării creanţelor, unde farmaciile au o durată medie de 55 de zile (cauzată într-o oarecare măsură şi de plata reţetelor compensate), depozitele (companii specializate în comerţ cu ridicata) în 121 de zile, iar fabricanţii preparatelor farmaceutice în 178de  zile.  
“Dacă farmacia (care este ultima verigă în graficul anterior) este eligibilă pentru certificarea Strongest in Romania, va avea viteză de plată a datoriilor mai scăzută cu aproximativ 50 de zile, contribuind la reducerea timpilor de plată ai datoriilor şi încasare a creanţelor pe întregul lanţ al furnizorilor. Exemplul, valabil pentru orice domeniu de activitate, ne face să ne întrebăm, oare câţi furnizori îşi verifică clienţii din acest punct de vedere?”, se întreabă Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania.
Certificarea Strongest in Romania este un proiect internaţional promovat de Creditinfo ce atestă companiile din ţările unde este prezentă care au un nivel de bonitate crescut şi care au un comportament de plată responsabil şi corect în relaţia cu partenerii de afaceri.

Cei mai sănătoşi români, în judeţul Sibiu?
 
Cele mai mari profituri sunt raportate în judeţele Argeş şi Bucureşti-Ilfov, unde farmaciile generează profituri de peste 100 milioane lei. Aceste două judeţe reprezintă de altfel sediile unor mari lanţuri de farmacii care au o acoperire la nivel naţional. Alte judeţe care strălucesc în acest top sunt Cluj, Iaşi, Suceava, Prahova şi Timiş cu profituri mai reduse, de aproximativ 20 milioane lei. 
Ceea ce este cu adevărat interesant este situaţia din judeţul Sibiu, acesta ieşind in evidenţă drept singurul judeţ din România ale cărui farmacii generează pierderi cumulate de peste 3 milioane lei. Profituri mici se înregistrează în judeţele Giurgiu, Tulcea, Gorj sau Galaţi.
Dacă farmaciile dintr-un anumit judeţ înregistrează profituri reduse, una dintre posibilele explicaţii este faptul că populaţia are o putere de cumpărare redusă care cauzează atât o profitabilitate redusă, cât şi un mediu propice deschiderii unor farmacii -  reprezentanţe ale marilor lanţuri care activează la nivel naţional cu sedii în Argeş sau în Municipiul Bucureşti. 
Creditinfo deţine birouri de credit în peste 27 de ţări din întreaga lume. Activitatea principală constă în colectarea de informaţii despre companii şi consumatori pentru a construi rapoarte de credit, creditare şi istoricul creditelor. Compania Creditinfo este originară din Islanda, în ultimii 14 ani, a devenit şi unul dintre liderii pieţei româneşti de Credit Risk Management şi este unul din membrii fondatori ACIA (Asociaţia Companiilor de Informaţii de Afaceri).
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 7 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Vino la mini in Madagascar, Liviule,cu toti banii ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Ia trimiteti 10 milioane de iranieni aici sa-i fac ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  In cel mai rau caz lui Dragnea i se pregateste ret ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: