Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata farma

Sistemul informatic din sănătate, la pământ. Medic: „Chinuim o țară întreagă“

Piata farma - Ana-Maria Predilă (Gazeta de Sud)
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-08-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Cardul național de sănătate continuă să dea peste cap activitatea din sistemul medical. Pacienții și medicii sunt nevoiți să aștepte zile în șir „resuscitarea“ unui sistem informatic subdimensionat. În fața cabinetelor de medicină de familie sau a celor din policlinică, pacienții așteaptă ca sistemul informatic în care se lucrează să se urnească și stau cu frica în sân să nu fie reprogramați. Și medicii au ajuns pe culmile disperării, birocrația informatică le mănâncă din timpul pe care ar trebui să îl aloce bolnavilor.

Nervi. Frustrare. Timp pierdut. Bătrâni și copii care așteaptă cu orele pe la ușile cabinetelor medicale. Un haos. Sistemul informatic în care medicii lucrează se blochează de multe ori și din acel moment bolnavii nu au decât să aștepte sau să se întoarcă ziua următoare, când este posibil să aibă mai mult noroc. Trăim un paradox! Pe de o parte, avem cea mai mare viteză la internet din Europa, pe de altă parte, sistemul informatic de care depinde toată activitatea medicală este la pământ.

„Sistemul este subdimensionat, trebuie luate măsuri neapărat“

Dumitra Gindrovel, medic de familie în Sadova, spune că lucrurile sunt departe de a fi puse la punct. Din cauza faptului că apar sincope, medicii pierd mult timp din consultație cu informatizarea.

Medicii de familie sunt nemulţumiţi de faptul că nu pot verifica dacă pacienţii au sau nu calitatea de asigurat, nu pot elibera bilete de trimitere, nu pot da reţete şi nu pot valida consultaţiile pe care le fac. Atunci când sistemul funcționează cu intermitențe sau deloc, la ușa cabinetului dr. Gindrovel oamenii fac coadă, se agită și oftează. Cei mai mulți sunt bătrâni obosiți de drumuri și așteptare.

„Înainte de data de 1 august, lucrurile au mers oarecum în regulă. După această dată, s-au suprapus și raportările noastre și au început să pice pe rând componentele sistemului informatic, prima dată a fost dificil să raportăm serviciile, după care prespcripția electronică nu a mai funcționat deloc, iar cardul de sănătate a mers cu intermitențe. Pe data de 1 am avut destul de multe tensiuni la ușă pentru că oamenii, pe bună dreptate, își doreau să li se ofere servicii medicale, iar eu trebuia să aștept până în momentul în care sistemul mergea ca să validez serviciile. Lucrurile sunt foarte delicate.
Sistemul este subdimensionat, trebuie luate măsuri neapărat. Așa nu se mai poate! În acest moment am senzația că ne aflăm într-o zonă masochistă, ne place să chinuim o țară întreagă. De ce?!“, spune dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie.

„Timpul pe care trebuie să îl petrecem cu pacienții ne este furat“

Medicii s-au săturat să lucreze în astfel de condiții. Să riște să nu li se valideze serviciile medicale, să ridice mereu din umeri atunci când pacienții își strigă numulțumirile în fața lor. „Sistemul informatic în ansamblul lui este subdimensionat. Guvernanții trebuie să se gândească foarte serios să updateze aceste echipamente informatice. Baza de date ajunsese la un moment dat să fie plină, se introduseseră multe date și se blocase cumva. Informaticieni de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate mai goleau din baza de date ca să se poată încărca noi informații. Noi ne dorim să avem o relație cât mai apropiată cu pacienții, ne dorim ca pacienții să plece mulțumiți din cabinet. Timpul pe care trebuie să îl petrecem cu ei ne este furat. Practic, pacientul este văduvit de informațiile pe care trebuie să i le ofere medicul pentru că timpul se pierde cu aceste probleme legate de birocrație. Este inacceptabil“, adaugă dr. Dumitra Gindrovel.

Termenul de valabilitate al cardurilor, prelungit

Cardul de sănătate este principalul instrument care de la 1 mai 2015 face dovada calității de asigurat. Serviciile medicale și farmaceutice sunt validate și decontate doar pe baza documentului electronic. Zilele trecute, reprezentanții CNAS au anunțat că termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la cinci până șapte ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018. „Facem această precizare deoarece în ultimele zile instituţia a primit semnalări telefonice că unii furnizori aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate au refuzat să acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv că acestea deţin carduri cu termenul de valabilitate inscripţionat depăşit. Aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de șapte ani. În cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019“, au declarat reprezentanții CNAS.
Cardurile naţionale de sănătate noi care se au început să fie emise de la 1 august 2018 au durata de valabilitate de şapte ani, conform aceleiaşi hotărâri de guvern.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Raspopitu:
  Incorect . Ieri am fost la medicul de familie pentru a-mi face rețeta si totul a decurs in 5 minute ,inclusiv luarea tensiunii arteriale . Dar pentru aceasta medicul trebuie sa aibe pe calculator viteza maxima de transfer al datelor . Abonamentul este mai scump dar pentru a nu crea probleme pacienți.or merita Va place sa dati stiri alarmiste .
  2018-08-09, 14:31:43 (adresa: 5.14.150.*)
 2. de pt. dragnist:
  boulene dragnist, mananci rahat cu viteza mare de transfer! anul asta am fost de 2 ori in sediul casei de sanatate sa verific cum figurez si m-au rugat sa revin ca era ”cazut sistemul”
  2018-08-09, 16:32:42 (adresa: 83.103.229.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

chichirau si gotiu la troaca ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

poate, cu alta culoare?!!.... ...
Experţii bancari au estimări rezervate privind creşterea economiei. Care sunt pronosticurile pentru următoarea perioadă

asa-zisa ”crestere economica” se bazeazaza doa ...
Experţii bancari au estimări rezervate privind creşterea economiei. Care sunt pronosticurile pentru următoarea perioadă

cozi de topor nu gasesti la acest popor ...
Polonia: A fost abandonată definitiv reforma electorală propusă de partidul la putere

pentru ca popii si politrucii inca nu sunt taiati! ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: