Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Iohannis: O lege a amnistiei si gratierii ar fi o "catastrofa". S-ar darama statul de drept si ar putea disparea democratia din Romania VIDEO

PoliticData adaugarii: 2017-01-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

O legea a amnistie si gratierii ar fi o "catastrofa" pentru democratia romaneasca a declarat vineri Klaus Iohannis in sedinta CSM, seful statului adaugand ca se va opune "cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale". El s-a adresat direct ministrului Justitiei Florin Iordache si a vorbit si de faptul ca "presedintele Camerei Deputatilor este o persoana condamnata penal si cu o urmarire penala in curs, presedintele Senatului este o persoana trimisa in judecata pentru minciuna penala", afirmand ca "asta este ceea ce numesc eu circumstante ingrijoratoare", arata hotnews.ro.

"Nu pot sa ma fac ca nu vad: presedintele Camerei Deputatilor este o persoana condamnata penal si cu o urmarire penala in curs. Presedintele Senatului este o persoana trimisa in judecata pentru minciuna penala. Asta doamnelor si domnilor este ce numesc eu circumstante ingrijoratoare" a spus presedintele. 

"Unii ar putea sa spuna ca, sigur, nu e niciun fel de problema, inchisoriile sunt pline, foarte multe entitati internationale ne acuza ca nu facem nimic, bani nu avem ca ne trebuie scoli, hai sa le dam drumul. Doar ca aceste bune intentii cred ca nu sunt numai in acest domeniu, tare ma tem ca sunt politicieni urmariti penal, condamnati penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scapa de toate problemele", a spus Iohannis.

"Tare ma tem ca sunt politicieni urmariti condamnati penal care ar saluta o astfel de lege care i-ar scapa de toate problemele", a spus Iohannis, care in mare parte a interventiei sale s-a uitat catre noul ministru al justitiei, Florin Iordache, caruia i s-a si adresat la un moment dat.

"Aici unii ar putea sa spuna: si ce daca?" a spus seful statului, raspunzand ca intr-un astfel de caz "s-ar darma statul de drept si ar exista riscul sa dispara democratia din Romania".

Presedintele a explicat ca, odata acceptata ideea unei legi care amnistiaza si gratiaza, precedentul creat ar duce la disparitia egalitatii in fata legii si "ar duce Romania pe o traiectorie care o indeparteaza de valorile europene, de la valorile euro-atlantice in care cred marea majoritate a romanilor cred"

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei si gratierii  - care ar spala pacatele nu numai unor hoti care pot fi periculosi (...), dar care ar albi dosarele politicenilor - ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca", a acuzat presedintele.

"Daca ar exista o astfel de initiativa eu m-as opune cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale. Sper sa nu fie cazul si, ca sa reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri in public in fata dumneavoastra, care cu siguranta ca le cantariti asa cum se cuvine", si-a incheiat Iohannis discursul tinut in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit News.ro, Iohannis si-a inceput discursul pe aceasta tema spunanu-i lui Iordache ca "spera ca nu o va lua in nume personal", dar observa ca incep discutii asupra temei gratierii si amnistierii.

Alocutiunea in intregime a presedintelui:

"Daţi-mi voie, în primul rând, să vă spun «La Mulţi Ani!» şi să vă felicit pentru alegerea în Consiliul Superior al Magistraturii. Ştiu că a fost destul de dificil parcursul până aici. Aşa cum politicienii au alegerile lor care s-au finalizat recent cu constituirea Parlamentului, aşa sistemul de justiţie a avut alegeri care, iată, se finalizează astăzi cu constituirea Consiliului Superior al Magistraturii şi, desigur, cu alegerea primei conduceri în Consiliul Superior al Magistraturii.

Daţi-mi voie să bazez cele câteva idei la începutul acestei şedinţe pe un articol din Constituţie, articolul 133, aliniatul 1, care vă defineşte activitatea: «Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiţiei».

Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puţine cuvinte. Aceasta este sarcina dumneavoastră, să garantați independența justiției. De ce o fi aşa de importantă această independență a justiţiei. Nu este doar aşa importantă, este fundamentală. Nicio democraţie, niciun stat de drept nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă. Justiţia independentă înseamnă, şi asta înţeleg toţi foarte uşor, că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor şi în treaba procurorilor, dar înseamnă în aceeași măsură şi faptul, şi asta este stipulat tot în Constituţie, că nimeni nu este mai presus de lege. Şi aici cred că ajungem la un punct la care voi reveni peste câteva paragrafe.

Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate. Statul de drept în România este o noţiune care s-a vehiculat intens în ultima vreme. Personal, sunt convins că pentru asta trebuie să ne implicăm cu toţii.

O democrație puternică, fără stat de drept, fără justiție independentă, nu există. Mi-am permis, și domnul Ministru sigur își amintește, să spun aceste lucruri și la învestirea Guvernului. Sistemul judiciar singur nu are cum să-și păstreze independența. Întregul aparat de stat, toate instituțiile statului, trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent. Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce își doresc dușmanii României, fiindcă, dacă sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democrația dispare în scurt timp. Stabilitatea și securitatea internă ale României sunt posibile numai într-un stat de drept și cu o justiție independentă.

Dumneavoastră cunoașteți foarte bine evoluția sistemelor judiciare în ultimii 2000 de ani și știți foarte bine că, ori de câte ori s-a încercat o variantă alternativă, rezultatul a fost invariabil dispariția statului respectiv sau al imperiului respectiv. Să nu își imagineze cineva, chit că unii din zona noastră geografică cred că își imaginează, că se poate construi un stat puternic, național, fără o justiție independentă.

Eu cred că așa ceva nu se poate și România în niciun caz nu dorește să experimenteze cu așa ceva. Pe de altă parte, sistemul judiciar nu se poate izola. Nu se poate construi ceea ce unii au numit, neînțelegând foarte bine despre ce e vorba, «republica procurorilor» sau «republica judecătorilor». Nici nu cred că cineva din sală își dorește așa ceva, fiindcă un stat puternic este un stat cu instituții puternice, care colaborează, este ceea ce se numește colaborarea loială între instituțiile statului.
Și mă aștept de la dumneavoastră să aveți o colaborare loială cu toate instituțiile și autoritățile statului. Un izolaționism ar fi contraproductiv, fiindcă dumneavoastră, judecătorii, procurorii, nu sunteți doar persoanele care aplică legea și au grijă să fie respectată, ci sunteți repere morale.

Judecătorii şi procurorii sunt repere morale, şi atunci trebuie să conștientizaţi că opinia dumneavoastră nu este doar valoroasă, este importantă pentru publicul general. Ar fi greşit, după părerea mea, să vă izolaţi şi să nu comunicaţi cu celelalte instituţii şi să nu comunicaţi opinii care ţin de independenţa justiţiei şi de statul de drept.

Spuneţi aceste lucruri, spuneţi-le cu voce tare! Nu vă sfiiţi! Altfel ajungem în situaţii paradoxale, când infractorii spun cu voce tare ce gândesc şi cum vor să îndoaie statul de drept, iar cei care fac dreptate, nu reacționează din modestie. Fiţi mai vocali, sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneţi nimic, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. Sunt politicieni care au impresia că ce dacă au dosar penal, sau sunt trimişi în judecată, sau sunt condamnaţi, că ei de fapt sunt băieții buni, că au luat multe voturi, iar dumneavoastră să vă vedeţi de treabă. Aşa ceva nu accept!

Din sistemul judiciar nu trebuie să emane doar dreptate şi jurisprudenţă, ci şi moralitate, ori moralitatea trebuie spusă. Altfel nu ajunge la destinatari. România a trăit diferite faze în care s-a încercat, uneori aproape cu succes, supunerea justiţiei politicului. Asta ar fi o mare greşeală dacă s-ar repeta. Şi aici vorbim despre un contact sensibil, cu implicații multiple, între sistemul judiciar şi sistemul politic.

Politicienii, asta e bine, să ştiţi, de regulă, încearcă să acapareze tot. Aşa funcționează un politician, vrea puterea. De cele mai multe ori, trebuie să recunoaștem că vrea puterea din motive legitime. Este ales de oameni ca să exercite puterea, doar la unii câteodată, apare o nevoie excesivă de putere. Şi, aici, atunci apare un pericol. Iar dumneavoastră, în Consiliul Superior al Magistraturii sunteți chemați să preveniți aceste imixtiuni, când simțiți că presiunea devine mare.

Fiţi demni, nu obedienţi! Şi cu toată politeţea şi fermitatea care se impune, refuzați imixtiunea politicului în actul de justiţie.

Doar așa, vom putea să construim o Românie puternică, o Românie demnă, o democrație puternică, printr-o justiție puternică.

Suntem la începutul anului și, de regulă, la început de an, în afară de urările ce se cuvin, lumea se gândește la ce va fi în anul care vine, ce ar putea să fie bun, ce ar putea să reprezinte amenințări. Și despre una dintre ele trebuie să vorbesc astăzi, în acest loc, unde se conduce independența justiției, în Consiliul Superior al Magistraturii.

Este vorba despre speța nefericită care se numește amnistie și grațiere, un deziderat al unor politicieni. Dumneavoastră cunoașteți foarte bine când este bine și oportun să apară produceri de amnistiere sau proceduri de grațiere, de care sunt și eu, într-o oarecare măsură, responsabil, dacă vorbim de grațieri individuale.

Sigur, o să spună unii că Președintele, acum, bate câmpii, fiindcă nu există nicio intenție de a face așa ceva. Dar eu cred că Președintele trebuie să spună lucruri și preventiv.

Și, dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament.

În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare.

Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisorile sunt pline, foarte multe entități internaționale ne acuză că nu facem nimic. Bani nu avem, că ne trebuie școli. Hai să le dăm drumul! Doar că aceste bune intenții cred că nu sunt numai în acest domeniu. Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele.

Și aici unii ar putea să spună «și ce dacă?». S-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România. De ce? Odată acceptată ideea unei legi care amnistiază și grațiază inclusiv politicieni corupți, oricare Parlament ar putea să facă la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii. De asta spun că ar duce la dispariția statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile, cum se spune, euroatlantice, în care românii cred. Marea majoritate a românilor cred în asta.

Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule Ministru!

Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale! Sper să nu fie cazul.

Și ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră, care, cu siguranță, le cântăriți așa cum se cuvine.

Vă doresc, doamnelor și domnilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, un mandat de succes! Să ne vedem la anul, peste doi ani și în următorii anii, atâta timp cât va dura mandatul dumneavoastră și al meu comun, să ne vedem la început de an și să constatăm că lucrurile merg din ce în ce mai bine, politicienii sunt din ce în ce mai bine intenționați la modul cel mai serios, iar infractorii nu mai îndrăznesc să ridice capul. Vă doresc mult succes! Vă mulțumesc!"
***
"O lege a amnistiei si gratierii nu a fost promovata de noi in campania electorala, dar o astfel de lege discutata in Parlament e de bun augur", a spus miercuri ministrul desemnat pentru Justitie, Florin Iordache.

Intrebat de ziaristi daca in calitate de ministru va initia a astfel de lege, Iordache a evitat sa raspunda.  

Raluca Pruna, fostul ministru al Justitiei, a declarat joi, dupa predarea mandatului, ca nu crede ca o lege a amnistiei si gratierii rezolva problemele din penitenciare.

 

 

Clipuri video:

Video AGERPRES

Video AGERPRES

 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  statul de drept este amenintat de ong-urile soros-iste,decat niste condamnari contra facute de mafia ong -urilor care distrug Statul de drept!
  2017-01-06, 15:42:44 (adresa: 193.90.12.*)
 2. de :
  si GUVERNUL si PARLAMENTUL, ales, decat regimul weber.
  2017-01-06, 18:36:21 (adresa: 163.172.67.*)
 3. de mihai:
  Statul de drept dispare atunci cand presedintii(impusi de afara) SE AMESTECA IN JUSTITIE ,VREA SA-SI FACA GUVERNUL SI PARLAMENTULmieu,reco mpenseaza ,cu pasturi bune cu salarii nesimtite pe cei care l-au ajutat sa ajunga la imunitate,sprijina companiile ,prietene,care spoliaza averile tarii ,etc,etc
  2017-01-07, 08:18:46 (adresa: 141.0.12.*)
 4. de mirel palada:
  azi scuip mana lui soros care m-a hranit la nevoie! cand o sa ajung in opozitie (lipsa ciolan) o s-o ling din nou!
  2017-01-07, 08:22:02 (adresa: 95.77.216.*)
 5. de pt. 4:
  singurii presedinti impusi din afara au fost comunisti bolsevici, pe care, dupa ce si-au ”organizat” alegeri, romanii i-au votat cu mari majoritati, cu 99,99% pe primul si cu 85% pe al doilea! ca sa fiu sigur c-ai inteles, precizez ca al doilea l-a executat pe primul, lucru laudabil, desi motivatia personala era alta decat dreptatea si adevarul!
  2017-01-07, 08:36:36 (adresa: 95.77.216.*)
 6. de BANAURS DOINA GABRIELA:
  nu traim nici in regim strict "cubanez", nici sub gestapovistii lui HITLER, avem o tara cu merite stravechi, eram granarul Europei, avem acum un stat de drept in UE, un stat unde si cel mai simplu om constata ca "daca ...unii...sus pusi... au penale, sau cercetati in libertate, fie condamnati cu suspendare, sau - fac ce vor.." , atunci FAC SI EU CATE CEVA ILEGAL SI MA SIMT BINE, CHIAR BOGAT, ... e o teorie: mediul face modelele".....este rau, nu bine; nihil sine lex
  2017-01-07, 12:50:55 (adresa: 109.98.41.*)
 7. de :
  pt 8 b.d.g = ong-ista (coada de topor) ha-ha-ha....ha,ha.
  2017-01-07, 13:35:13 (adresa: 93.115.95.*)
 8. de :
  pt 8 acum legile sunt, strambe, in Romanica.
  2017-01-07, 13:41:26 (adresa: 176.10.104.*)
 9. de BANAURS DOINA GABRIELA:
  nu traim nici in regim strict "cubanez", nici sub gestapovistii lui HITLER, avem o tara cu merite stravechi, eram granarul Europei, avem acum un stat de drept in UE, un stat unde si cel mai simplu om constata ca "daca ...unii...sus pusi... au penale, sau sunt cercetati in libertate, fie condamnati cu suspendare, sau - fac ce vor.." , atunci FAC SI EU CATE CEVA ILEGAL SI MA SIMT BINE, CHIAR BOGAT, ... e o teorie: mediul insusi isi face modelele".....este rau, nu bine; nihil sine lex ; vrem sa fim respectati de romanii nostrii, de forurile ca UNIUNEA EUROPEANE, ONU (SCHENGEN....), DE TOATE CONTINENTELE, DE A NU MAI RAMANE CODASII EUROPEI IN SARCIE, de a putea avea putere de cumparare, de a avea o JUSTITIE IN CARE SA AI INCREDERE, DE SITUATIA INTERNATIONALA TENSIONATA INTRE MARILE PUTERI?.. SUA, RUSIA, ,sa, ...DACA AVEM SI SCUT ANTIRACHETA sa., , SE PARE, ACUM MAI LIMITAT DE DL. PRESEDINTE AL SUA, care ne dotam militar si singuri-poate, nu de tot, ATUNCI, SA NE REVENIM CUM AR ZICE , MARINARUL DIN BASESCU "PE LINIA DE PLUTIRE", SI, CUM SPUNE Dl. PRESEDINTE AL ROMANIEI, SA NU FIE "PATA" IN CV-UL CELOR CE SUNT ALESI IN FUNCTII INALTE, FIE JUSTITIE, FIE ORGANE LEGISLATIVE MAJORE" , sa ne respectam pe noi insine, ca popor cu traditii milenare, da ne afirmam in corectitudinea si seriozitatea, in viata fara pata a "alesilor", cum se obisnuieste sa se spuna, sa putem avea deplina incredere in acestia si sa meritam respectul sincer pe plan international, in afara de UE, sau Spatiul SCHENGEN si respectul continentelor planetei, sa avem pe deplin recunoasterea meritului si pozitiei noastre agicol/industrial/ge ostrategice/de stiinta si capacitati de diplome la numai 15-16 ani(copii din familii sarace, unii invata la lampa cu gaz prin sate uitate si merg pe jos la scoli departate pe frig, ploaie sau ninsoare, fara caruta sau..o rabla de microbuz).. dar au primit premii la olimpiade de matematica sau fizica), ...pensionari care au muncit peste 30 ani la stat nu isi permit fructe-cum recomanda medicii si reclamele TV, sau medicamentele necesare, oameni care se debranseaza de la caldura, in ger cumplit.....Numai astfel vom putea continua o ROMANIE , cum spunea Eminescu: tara mea de glorii, tara mea de dor..." dar sa se aplice legea, fie pentru cel mai marunt om de rand, fie pentru cel cu functii mari, care se crede mai presus de lege. ROMANIA SA FIE CE MERITA, O TARA CU VIITOR, O TARA DEMNA DE AL EI TRECUT FRAMANTAT, DAR SI DE CE VA DOBANDI IN SECOLELE VITOARE, sa stea bine pe realizarile ei proprii, fara firme de nepotism sau infiintate cu mita de sute si mii si milioane...avem potential, avem natura darnica, minereuri, paduri, rauri fluviu cu pesti din belsug-sa nu mai importam macar usturoi din..CHINA, ... pasuni, livezi(speram inca nevandute, vite de rasa si herghelii), avem savanti in cercetari diverse, sa, depinda de noi tot, tot, sa fim independenti industrial-economico strategic cu fortele noastre proprii, sa avem ce da umanitatii, ceva de valoare.
  2017-01-07, 16:41:42 (adresa: 109.98.41.*)
 10. de BANAURS DOINA GABRIELA:
  nu traim nici in regim strict "cubanez", nici sub gestapovistii lui HITLER, avem o tara cu merite stravechi, eram granarul Europei, avem acum un stat de drept in UE, un stat unde si cel mai simplu om constata ca "daca ...unii...sus pusi... au penale, sau sunt cercetati in libertate, fie condamnati cu suspendare, sau - fac ce vor.." , atunci FAC SI EU CATE CEVA ILEGAL SI MA SIMT BINE, CHIAR BOGAT, ... e o teorie: mediul insusi isi face modelele".....este rau, nu bine; nihil sine lex ; vrem sa fim respectati de romanii nostrii, de forurile ca UNIUNEA EUROPEANE, ONU (SCHENGEN....), DE TOATE CONTINENTELE, DE A NU MAI RAMANE CODASII EUROPEI IN SARCIE, de a putea avea putere de cumparare, de a avea o JUSTITIE IN CARE SA AI INCREDERE, DE SITUATIA INTERNATIONALA TENSIONATA INTRE MARILE PUTERI?.. SUA, RUSIA, ,sa, ...DACA AVEM SI SCUT ANTIRACHETA sa., , SE PARE, ACUM MAI LIMITAT DE DL. PRESEDINTE AL SUA, care ne dotam militar si singuri-poate, nu de tot, ATUNCI, SA NE REVENIM CUM AR ZICE , MARINARUL DIN BASESCU "PE LINIA DE PLUTIRE", SI, CUM SPUNE Dl. PRESEDINTE AL ROMANIEI, SA NU FIE "PATA" IN CV-UL CELOR CE SUNT ALESI IN FUNCTII INALTE, FIE JUSTITIE, FIE ORGANE LEGISLATIVE MAJORE" , sa ne respectam pe noi insine, ca popor cu traditii milenare, da ne afirmam in corectitudinea si seriozitatea, in viata fara pata a "alesilor", cum se obisnuieste sa se spuna, sa putem avea deplina incredere in acestia si sa meritam respectul sincer pe plan international, in afara de UE, sau Spatiul SCHENGEN si respectul continentelor planetei, sa avem pe deplin recunoasterea meritului si pozitiei noastre agicol/industrial/ge ostrategice/de stiinta si capacitati de diplome la numai 15-16 ani(copii din familii sarace, unii invata la lampa cu gaz prin sate uitate si merg pe jos la scoli departate pe frig, ploaie sau ninsoare, fara caruta sau..o rabla de microbuz).. dar au primit premii la olimpiade de matematica sau fizica), ...pensionari care au muncit peste 30 ani la stat nu isi permit fructe-cum recomanda medicii si reclamele TV, sau medicamentele necesare, oameni care se debranseaza de la caldura, in ger cumplit.....Numai astfel vom putea continua o ROMANIE , cum spunea Eminescu: tara mea de glorii, tara mea de dor..." dar sa se aplice legea, fie pentru cel mai marunt om de rand, fie pentru cel cu functii mari, care se crede mai presus de lege. ROMANIA SA FIE CE MERITA, O TARA CU VIITOR, O TARA DEMNA DE AL EI TRECUT FRAMANTAT, DAR SI DE CE VA DOBANDI IN SECOLELE VITOARE, sa stea bine pe realizarile ei proprii, fara firme de nepotism sau infiintate cu mita de sute si mii si milioane...avem potential, avem natura darnica, minereuri, paduri, rauri fluviu cu pesti din belsug-sa nu mai importam macar usturoi din..CHINA, ... pasuni, livezi(speram inca nevandute, vite de rasa si herghelii), avem savanti in cercetari diverse, sa, depinda de noi tot, tot, sa fim independenti industrial-economico strategic cu fortele noastre proprii, sa avem ce da umanitatii, ceva de valoare.
  2017-01-07, 16:47:34 (adresa: 109.98.41.*)
 11. de BANAURS DOINA GABRIELA:
  nu traim nici in regim strict "cubanez", nici sub gestapovistii lui HITLER, avem o tara cu merite stravechi, eram granarul Europei, avem acum un stat de drept in UE, un stat unde si cel mai simplu om constata ca "daca ...unii...sus pusi... au penale, sau sunt cercetati in libertate, fie condamnati cu suspendare, sau - fac ce vor.." , atunci FAC SI EU CATE CEVA ILEGAL SI MA SIMT BINE, CHIAR BOGAT, ... e o teorie: mediul insusi isi face modelele".....este rau, nu bine; nihil sine lex ; vrem sa fim respectati de romanii nostrii, de forurile ca UNIUNEA EUROPEANE, ONU (SCHENGEN....), DE TOATE CONTINENTELE, DE A NU MAI RAMANE CODASII EUROPEI IN SARCIE, de a putea avea putere de cumparare, de a avea o JUSTITIE IN CARE SA AI INCREDERE, DE SITUATIA INTERNATIONALA TENSIONATA INTRE MARILE PUTERI?.. SUA, RUSIA, ,sa, ...DACA AVEM SI SCUT ANTIRACHETA sa., , SE PARE, ACUM MAI LIMITAT DE DL. PRESEDINTE AL SUA, care ne dotam militar si singuri-poate, nu de tot, ATUNCI, SA NE REVENIM CUM AR ZICE , MARINARUL DIN BASESCU "PE LINIA DE PLUTIRE", SI, CUM SPUNE Dl. PRESEDINTE AL ROMANIEI, SA NU FIE "PATA" IN CV-UL CELOR CE SUNT ALESI IN FUNCTII INALTE, FIE JUSTITIE, FIE ORGANE LEGISLATIVE MAJORE" , sa ne respectam pe noi insine, ca popor cu traditii milenare, da ne afirmam in corectitudinea si seriozitatea, in viata fara pata a "alesilor", cum se obisnuieste sa se spuna, sa putem avea deplina incredere in acestia si sa meritam respectul sincer pe plan international, in afara de UE, sau Spatiul SCHENGEN si respectul continentelor planetei, sa avem pe deplin recunoasterea meritului si pozitiei noastre agicol/industrial/ge ostrategice/de stiinta si capacitati de diplome la numai 15-16 ani(copii din familii sarace, unii invata la lampa cu gaz prin sate uitate si merg pe jos la scoli departate pe frig, ploaie sau ninsoare, fara caruta sau..o rabla de microbuz).. dar au primit premii la olimpiade de matematica sau fizica), ...pensionari care au muncit peste 30 ani la stat nu isi permit fructe-cum recomanda medicii si reclamele TV, sau medicamentele necesare, oameni care se debranseaza de la caldura, in ger cumplit.....Numai astfel vom putea continua o ROMANIE , cum spunea Eminescu: tara mea de glorii, tara mea de dor..." dar sa se aplice legea, fie pentru cel mai marunt om de rand, fie pentru cel cu functii mari, care se crede mai presus de lege. ROMANIA SA FIE CE MERITA, O TARA CU VIITOR, O TARA DEMNA DE AL EI TRECUT FRAMANTAT, DAR SI DE CE VA DOBANDI IN SECOLELE VITOARE, sa stea bine pe realizarile ei proprii, fara firme de nepotism sau infiintate cu mita de sute si mii si milioane...avem potential, avem natura darnica, minereuri, paduri, rauri fluviu cu pesti din belsug-sa nu mai importam macar usturoi din..CHINA, ... pasuni, livezi(speram inca nevandute, vite de rasa si herghelii), avem savanti in cercetari diverse, sa, depinda de noi tot, tot, sa fim independenti industrial-economico strategic cu fortele noastre proprii, sa avem ce da umanitatii, ceva de valoare.
  2017-01-08, 00:46:40 (adresa: 109.98.41.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Nu mai este nicio indoiala. Romanii s- au convins. ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Ilie una cu Alah,mai baga ...
Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

PROBA e mama justiţiei. Cine frânează şi ASCUN ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Real estate

Extern

Util

Gadgeturi