Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Parteneriatul strategic dintre România și SUA, 20 de ani de cooperare

Politic


sursă foto: Cotidianul

Data adaugarii: 2017-07-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Acum 20 de ani, la 11 iulie 1997, era semnat Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, cadru extins de colaborare vizând consolidarea relaţiilor bilaterale, susţinerea procesului de reformă şi a demersurilor de integrare euro-atlantică ale ţării noastre, promovarea rolului României de factor de stabilitate şi securitate în Europa de Sud - Est.
 
De la lansarea sa, Parteneriatul Strategic cu SUA a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti, unul dintre pilonii de bază ai acesteia, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană.
 
Odată cu adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul 21 dintre România şi SUA, la Washington DC, la cel mai înalt nivel, şi semnarea „Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România” relaţiile dintre ţara noastră şi Statele Unite au avansat spre un nou nivel de excelenţă şi aprofundare.
 
Colaborarea dintre cele două state s-a consolidat atât pe dimensiunea strategică, politico-militară şi de securitate, cea mai performantă arie de cooperare bilaterală, cât şi pe cea a schimburilor economice. Eforturile s-au concentrat, în paralel, pe stimularea tendinţei ascendente a dialogului politic şi a cooperării în plan strategic şi militar, pe dezvoltarea dimensiunii economice şi de securitate energetică, precum şi pe promovarea contactelor interumane, în vederea aducerii acestora la acelaşi nivel de excelenţă.
 
Cooperarea robustă în domeniul securității reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Operaționalizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu este unul dintre proiectele comune de succes strategic şi, totodată, argumentul pentru aprofundarea cooperării bilaterale și în cadrul NATO.
 
Comerțul și investițiile constituie altă dimensiune crucială a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă avantaje comune și regionale, stimulează creșterea economică reciprocă și asigură prosperitatea comună. Pentru amplificarea schimburilor economice, România s-a angajat ferm, prin programele de guvernare, să asigure un climat investiţional atractiv, transparent şi stabil, care să răspundă cerinţelor investitorilor, americani, străini şi autohtoni deopotrivă. În toamna anului 2017, România va fi gazda misiunii economice americane Trade Winds, eveniment la care sunt așteptate peste 100 de companii americane.
 
Prevederile Declaraţiei Comune sunt într-un avansat proces de operaţionalizare, eforturile comune în acest sens fiind coordonate la nivelul Dialogului Strategic bilateral instituit în acest scop, care are loc cu frecvență anuală la nivel politic.
Cea mai recentă reuniune, din 26 septembrie 2016, de la Washington D.C., a reconfirmat dorința de a dezvolta suplimentar relațiile pe domeniile enunţate în document. Sunt deja operaţionale grupuri de lucru bilaterale sectoriale privind chestiunile economice/comerciale, securitate energetică, educaţie/cultură/inovaţie, siguranță cibernetică/industrie digitală, probleme consulare/afaceri interne, inclusiv problematica vizelor, care reflectă şi priorităţile de acţiune imediată. Aceste grupuri s-au reunit deja în cadrul dialogului interimar care a avut loc la MAE pe 12 aprilie 2017, la nivel tehnic. Următoarea reuniune a Dialogului Strategic România-SUA este preconizată pentru toamna acestui an, la București. 

Dialogul politic la cel mai înalt nivel a fost confirmat recent, prin întrevederea președintelui României Klaus Iohannis cu omologul american, la 9 iunie 2017, la Washington, în cadrul căreia președintele Donald Trump s-a pronunțat pentru întărirea parteneriatului dintre Statele Unite și România.  
 
Parteneriatul Strategic este îmbogățit prin contactele la nivel interuman dintre cele două state, fiind întărit de o relevantă comunitate de origine română din Statele Unite. Dezvoltarea suplimentară a acestor contacte este un obiectiv împărtășit atât de România cât și de Statele Unite, prin susținerea schimburilor în domeniul educației, al cercetării, dar și prin dezvoltarea suplimentară a turismului dintre cele două țări. Un factor important este dat de accederea României în Programul Visa Waiver, fiind în prezent depuse eforturi susținute pentru îndeplinirea tuturor condițiilor stabilite în acest sens de legislația americană. 
 
În prezent, România şi SUA sunt angajate într-o relaţie bilaterală consolidată, reflectată de dinamica şi nivelul înalt al dialogului politic bilateral din ultimii ani, de nivelul de excelenţă al cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate, marcat de măsurile politico-militare de reasigurare ale SUA faţă de România, operaționalizarea Bazei de la Deveselu şi extinderea cooperării la baza de la Mihail Kogălniceanu, de decizia ţării noastre de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, precum şi de adoptarea măsurilor pentru creşterea atractivităţii mediului de afaceri românesc pentru investitorii americani.
 
Ataşamentul României la valorile democratice, poziţia sa geostrategică în plan regional şi stabilitatea macroeconomică reprezintă cele mai solide argumente că România este un partener de încredere pentru SUA şi pentru comunitatea transatlantică, în actualul context geostrategic marcat de crize regionale şi globale.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  20 de ani de la indepartarea unui teritoriu romanesc fara nicio agresiune, de tapu.
  2017-07-15, 12:15:59 (adresa: 213.32.55.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
Brazilia revine în scenă

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Vino la mini in Madagascar, Liviule,cu toti banii ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

Ia trimiteti 10 milioane de iranieni aici sa-i fac ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

In cel mai rau caz lui Dragnea i se pregateste ret ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: