Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Partidele nu şi-au îmbunătăţit comportamentul financiar

Politic

imagine-articol-1

Data adaugarii: 2017-08-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În lipsa unei instituţii care să aplice cu fermitate Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, partidele politice au tendinţa să se eschiveze de la obligaţiile legale de raportare a cheltuielilor anuale, având un comportament mai degrabă indisciplinat fiscal, acest lucru în condiţiile în care multe dintre persoanele juridice din România fac toate eforturile să respecte cu stricteţe cerinţele legale, la cea mai mică abatere fiind penalizate dur. Mărimea partidului nu pare a fi direct proporţională cu seriozitatea managementului financiar/respectarea obligaţiilor legale. Promovarea de persoane competente şi integre trebuie să reprezinte, pentru partidele politice din România, o preocupare cel puţin la fel de importantă ca şi respectarea unei discipline financiare realizate în totală transparenţă. În lipsa acestor preocupări, partidele se vor îndepărta tot mai mult de electorat (constituency) inclusiv prin faptul că se dovedesc nepregătite să lărgească transparenţa veniturilor şi cheltuielilor prin folosirea de metode moderne de strângere de fonduri, conform unui studiu al Institutului de Politici Publice.
 
Cea mai recentă evaluare a Institutului pentru Politici Publice (IPP), la 10 ani de la schimbarea cadrului legal privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale în România, arată că partidele româneşti eşuează în îndeplinirea responsabilă a rolului de formatori ai unui comportament corect fiscal în România. Metodologia folosită în cea mai recentă evaluare a IPP care ne permite să tragem aceste concluzii este descrisă mai jos. Disciplina financiară nu pare instituţionalizată, ci dependentă de schimbările persoanelor din conducerea partidelor, pe fondul eşecului total al Autorităţii Electorale Permanente în a se impune ca instituţie respectată şi intransigentă în orice derapaj sesizat, indiferent de forţa politică a celui vizat.

Veniturile raportate de partidele politice
 
10.591.629 lei constituie, în medie, venituri anuale ale unui partid politic în România. În anii electorali se atrag cele mai multe venituri, de unde şi nevoia justificată de transparenţă totală a încasărilor şi cheltuielilor. În 2012, cele mai mari venituri au fost colectate de Uniunea Social Liberală (USL), respectiv de Partidul Democrat Liberal (PDL). Variaţiile importante de venituri sunt în anul 2014 (alegeri europarlamentare şi prezidenţiale), dar şi în anul 2016 (alegeri locale şi parlamentare). Veniturile Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) se află într-un vizibil trend crescător, în anul 2016 aceasta înregistrând cel mai mare venit din rândul partidelor politice parlamentare de astăzi: 27.603.324 lei, pe locul 2 fiind clasat Partidul Social Democrat (PSD) - venit total de 26.328.
718 lei. Pentru noi, o explicaţie ţine de gradul de disciplină sporit al UDMR în a raporta veniturile încasate, spre deosebire de alte formaţiuni care ar face orice numai să se eschiveze de la transparenţă.

Cheltuielile partidelor politice 

Spre deosebire de anul electoral 2012, putem observa că suma totală a cheltuielilor în anul 2016 este una chiar mai mică de jumătate la principalele partide parlamentare. Anual, un partid politic cheltuieşte, în medie, 12.017.455 lei, uneori cu variaţii foarte mari între venituri şi cheltuieli - în 2012 au fost cheltuiţi, în medie, 25.269.669 lei, deşi veniturile au fost de 19.608.523 lei, iar în 2014 au fost cheltuiţi, în medie, 11.061.294 lei, deşi veniturile au fost de 8.433.416 lei.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) urmăreşte cel puţin anual situaţia respectării legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale considerând că respectarea acestei legi dă măsura profesionalizării partidelor politice din România. Din păcate, partidele încă nu trec acest test. O simplă trecere în revistă arată că:
 
La Monitorul Oficial partidele trimit raportări incomplete, cele mai multe omisiuni vizând informaţii precum:
- cuantumul donaţiilor confidenţiale;
- cuantumul total al donaţiilor;
- suma globală a veniturilor;
- numele persoanelor care au avut donaţii mai mari de 10 salarii minime.
Bilanţurile contabile nu se depun (PNL - 2014, PMP - 2015) sau se depun cu întârziere bilanţurilor prescurtate pe pagina Ministerului Finanţelor Publice (PSD - 2016, PNL - 2016).
Pe pagina Autorităţii Electorale Permanente  (AEP) informaţiile sunt incomplete, site-ul având o organizare deficitară a informaţiilor publicate, lucru care face dificilă orice căutare a unei persoane interesate, mai ales cu privire la:
- numele membrilor care au cotizat sau care au făcut donaţii mai mari de 10 salarii minime, aceste informaţii fiindanonimizate (PSD -   2016);
- suma totală a donaţiilor şi veniturile totale nu sunt publicate (PNL - 2016);
Între raportările depuse la diverse instituţii există dese contradicţii, chiar între cifrele din bilanţul contabil şi raportul transmis către AEP sau între raportarea publicată în Monitorul Oficial şi raportarea trimisă către AEP ale aceloraşi entităţi politice.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  21 iulie ziua nationala a Belgiei, sarbatorita cu ...
  WhatsApp anunță schimbări importante. Cum sunt afectați utilizatorii.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: