Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Legea privind statutul funcționarilor publici conține prevederi discriminatorii

Politic

Data adaugarii: 2017-08-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Legea privind statutul funcționarilor publici conține prevederi discriminatorii față de funcționarii care au dobândit diploma de licență înainte de exercitarea funcției, în raport cu funcționarii care au dobândit diploma în timpul exercitării funcției publice - Excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 68 alin. (1) din Legea privind statutul funcționarilor publici, ridicată direct de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 68 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, prin raportare la art. 16 alin. (1), art. 11 și art. 20 din Constituție, art. 1 din Protocolul nr. 12 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, art. 21 pct. 2 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și art. 25 lit.
c) din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice.

Textul art. 68 alin. (1) are următorul conținut: 'În urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, funcționarii publici de execuție au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcții publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadrați, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care își desfășoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituția publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfășurarea activității'.

Avocatul Poporului precizează că Legea nr. 188/1999, lege organică, reglementează statutul funcționarilor publici, o categorie specială de salariați, care în virtutea funcției publice, beneficiază de un regim juridic special, cu drepturi și obligații specifice. Forma republicată a legii consacră un capitol special carierei funcționarilor publici, în care se află o secțiune dedicată promovării acestora, în clasă, respectiv în grade profesionale. De menționat că, în general, promovarea este o posibilitate, nu un drept al angajaților, fie ei funcționari publici sau nu. Cu toate acestea, legea specială a funcționarilor publici, prin norma criticată în speță, consacră dreptul la promovare a funcționarilor publici de execuție, în urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, prin participarea la examenul organizat pentru ocuparea unei funcții publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadrați, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care își desfășoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituția publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfășurarea activității.

Aparent, legiuitorul, în virtutea atenției speciale pe care o acordă promovării persoanelor care exercită puterea publică, prin norma legală precitată, instituie un privilegiu în favoarea acestora, acordându-le dreptul, nu posibilitatea de a promova în clasă prin participarea la un examen [alin. (1)], necondiționat de existența unui post vacant, ci prin simpla transformare a postului ocupat de funcționarul public ca urmare a promovării examenului [alin. (2)]. Ceea ce la prima vedere pare un privilegiu acordat tuturor funcționarilor publici, în fapt, se dovedește a fi un privilegiu numai pentru o parte dintre aceștia, grevat de data dobândirii diplomei, care trebuie sa fie ulterioara numirii în funcția publică. Prin urmare, pentru cei care nu au valorificat diploma la numirea în funcția publică, în sensul de a fi numiți pe o funcție corespunzătoare studiilor absolvite, diploma va fi considerată ca inexistentă pe întreaga perioadă cât persoana în cauză are calitatea de funcționar public. Această aparență de drept vine în contradicție cu înseși principiile care stau la baza exercitării funcției publice, consacrate de art. 3 al legii, și anume: legalitate, imparțialitate și obiectivitate, transparență, eficiență și eficacitate, stabilitate în exercitarea funcției publice. Persoanele aflate în această situație, care vor să promoveze în clasă, nu pot beneficia de acest text de lege, ci sunt obligate să participe la un nou concurs în condiții similare cu persoane care nu sunt funcționari publici.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  MARFA SECOND HAND SAU CUM E TURCU, SI PISTOLUL ! ...
  Cine este Otokar, compania din Turcia care a câştigat licitaţia pentru autobuze în Bucureşti

  De 100 de oroi mai avantajoasa ca incalzirea centr ...
  Treci pe centrală termică de apartament? Avantaje și dezavantaje

  MENOPAUZZA JERMANA STAPANESTE CU MANA DE FIER UE. ...
  Angela Merkel își pregătește succesiunea: a desemnat pentru funcția de secretar general al UCD o femeie, Annegret Kramp-Karrenbauer

  KIM JONG UN si KIM JONG DOI= dracNEA PENTRU NOI (t ...
  Liviu Dragnea, întâlnire cu ambasadorul american Hans Klemm, la Parlament, în plin scandal în justiţie

  INDIA 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; India 8 ILIE 8; ...
  India: Cel putin 18 persoane au murit dupa explozia unei butelii, care a distrus total un hotel, in timpul unei nunti

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail