Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Salvaţi locurile de muncă protejate ale persoanelor cu dizabilităţi!

Politic


Sursa foto: redpanicbutton.com

Data adaugarii: 2017-09-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Comisia de muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a organizat, în 20 septembrie 2017, o întâlnire cu reprezentanţii ONG-urilor persoanelor cu dizabilităţi, pentru a discuta cu privire la nemulţumirile acestora în legătură cu OUG 60/2017, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie a.c. Întâlnirea s-a referit exclusiv la nemulţumirea legată de modificările în funcţionarea unităţilor protejate autorizate (UPA), odată cu dispariţia unei pieţe special destinate acestor structuri sau scoaterea lor în afara cadrului legal prin modificarea articolului 81 din Legea 448/2006 şi, ca urmare, iminenta pierdere a locurilor de muncă de către persoanele cu dizabilităţi angajate în UPA, se arată într-un material al Vocea ONG.
Şedinţa a fost condusă de dl Mihăiţă Găină, vicepreşedintele Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială, în total participând 10 deputaţi, majoritatea din partidele care asigură guvernarea actuală.
ONG-iştii au menţionat că Legea 448/2006, care este modificată prin OUG 60/2017, trebuia să fie amendată de mulţi ani, de când reprezentanţii diverselor UPA solicită Ministerului Muncii acest lucru. Aceştia au atenţionat că, din păcate, după 10 ani în care statul român nu şi-a exercitat funcţia de control şi coerciţie în mod corespunzător, este nedrept să se demoleze întreg sistemul de unităţi protejate, fiind mai logic să se impună criterii care să permită funcţionarea în continuare doar a celor care lucrează cu persoane cu dizabilităţi în mod real.
„Intenţia de dinamizare a procesului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi trebuie să aibă în vedere că există două categorii de persoane cu dizabilităţi - angajabile şi greu angajabile, şi cele din urmă nu pot lucra decât în mediu de lucru protejat, aşa cum este creat doar în unităţile protejate. Lipsa distincţiei între loc de muncă obişnuit şi loc de muncă protejat va avea efect negativ asupra persoanelor cu dizabilităţi greu angajabile care sunt acum angajaţi UPA” - au susţinut reprezentanţii FONSS.
Pentru a putea lucra, persoanele greu angajabile au nevoie de servicii de adaptare la  locul de muncă, accesibilizarea spaţiului de lucru, program de lucru adaptat, servicii de consiliere în vederea remanenţei la locul de muncă, precum şi gestionarea conflictelor, descompunerea procesului tehnologic, pe etape astfel încât fiecare să presteze activitatea pentru care are cele mai multe abilităţi şi formare continuă. Toate aceste condiţii presupun cheltuieli şi un corp de specialişti care e greu de crezut că ar exista în instituţii publice şi firme private.
Intenţia de creştere a responsabilităţii angajatorilor publici şi privaţi prin încadrarea de persoane cu dizabilităţi nu trebuie să presupună lipsa unor măsuri tranzitorii care să permită pregătirea angajării pe piaţa liberă a muncii a celor dintre ei care pot lucra în mediul clasic de lucru. Vorbim de asemenea de estimări bugetare, locuri de muncă vacante şi accesibilităţi la locul de muncă, inexistente acum în sistemul public şi costisitoare pentru sistemul privat.
A fost remarcat şi faptul că OUG 60 nu ţine cont de calificările persoanelor cu dizabilităţi, preponderente în domenii precum legătorie manuală, arhivare, croitorie, confecţionare, curăţenie, catering, masaj, artizanat, pictură, comerţ cu amănuntul. În aceste domenii angajatorii sunt firme mici, cu mai puţin de 50 de angajaţi, care nu intră sub incidenţa Legii 448/2006, aşa cum rezultă din mai multe studii realizate pe UPA.
Un alt efect negativ al OUG 60/2017 este şi acela că nu se impune niciun criteriu legat de norma de muncă/numărul de angajaţi, ceea ce va duce fie la angajarea în muncă a persoanelor cu handicap uşor, astfel încât să fie integrate în muncă fără efort major, fie eludarea legii prin „închirierea certificatului de handicap”. Mai exact, deja au apărut solicitări de angajare a unei persoane cu dizabilităţi, indiferent de grad, dar pe un program minim (1-2 ore) astfel încât angajatorul să poată prezenta dovada angajării şi să scape de taxă. Omisiunea aceasta în OUG a apărut deşi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a precizat în comunicatul din 8 august 2017 că un motiv al apariţiei OUG 60/2017 este că „majoritatea persoanelor cu dizabilităţi au o normă de lucru de 5 ore pe săptămână (din 40 posibile), adică o oră pe zi. Implicit, salariul este aferent numărului de ore lucrate, de unde rezultă că societăţile i-au angajat doar pentru a deveni UPA şi a avea un regim preferenţial”. Dacă în comunicat se spunea că ministerul a sesizat că se profită în unele situaţii de persoane cu dizabilităţi, în fapt OUG permite în continuare astfel de practici. Propunerea ONG-urilor care doresc în mod real integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi este ca norma de muncă a acestor persoane să reprezinte minimum 30% din totalul normei de muncă a salariaţilor entităţii respective.
ONG-iştii au explicat, de asemenea, că exprimările publice cu privire la OUG 60/2017 au situat persoanele cu dizabilităţi în faţa alegerii: salariul în UPA sau indemnizaţia, adică asistat sau angajat? Practic, făcându-se corelaţia între mărirea indemnizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi şi adunarea de bani mai mulţi din taxa pe handicap, renunţarea la opţiunea pe care angajatorul cu peste 50 de angajaţi o are, de a face comenzi la UPA, este o aberaţie. Cele două nu trebuie să fie corelate. Angajatorul este taxat pentru că nu a subscris obligaţiei de integrare în muncă a persoanei cu dizabilităţi, nu pentru a putea fi sprijinite persoanele cu dizabilităţi în general.
De altfel, votarea OUG 60/2017 în actuala formă însemna să se aleagă între investiţia pe termen lung în dezvoltare şi independenţa persoanelor cu dizabilităţi sau dependenţa de asistenţă a acestora, balanţa fiind înclinată în favoarea dependenţei şi creşterii poverii sociale.
De asemenea, votarea OUG 60/2017 va duce cel mai probabil la sancţionarea Statului român pentru nerespectarea obligaţiilor de sustenabilitate a proiectelor finanţate din fonduri europene, ştiut fiind faptul că peste 200 de UPA sunt înfiinţate şi dezvoltate cu astfel de fonduri.
Reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi din UPA au făcut apel la raţiune solicitând că incapacitatea controlului să nu fie acoperită cu desfiinţarea unui sector, pentru a nu fi afectaţi cei cu dizabilităţi care au făcut eforturi uriaşe să treacă de la statutul de asistat la cel de angajat sau chiar antreprenor.
Declaraţii consemnate în cadrul întâlnirii din 20 septembrie din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor:

Cu un calculator coordonăm vânzările şi distribuţia de produse

„De 10 ani de zile există unitatea noastră protejată, în care lucrează patru persoane cu handicap grav, toate în scaun cu rotile, toate cu însoţitor personal. Nu toţi putem face producţie şi servicii. Mulţi ne putem folosi însă de calculator şi să coordonăm vânzări şi distribuţie de produse, tocmai de aceea, noi suntem cei care am solicitat modificarea Legii 448/2006 în sensul permiterii acestei activităţi, făcută prin munca persoanelor cu dizabilităţi. Din păcate, însăşi Agenţia Naţională de Protecţie a Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPD) nu a vrut să fie foarte strictă în autorizare şi să impună reguli mai clare în această privinţă. Am subliniat mereu că la o minimă verificare s-ar fi constatat cine lucrează corect şi cine nu. Nu s-a făcut şi s-a preferat desfiinţarea UPA. Acum, odată cu apariţia OUG 60/2017 UPA-SRL nu au de suferit, iar unităţile care sunt secţii ale ONG-urilor sau firmelor nu se mai regăsesc în textul de lege. Am întrebat la MMJS şi la ANPD şi nu mi se răspunde. Ce vor face şi cum vor funcţiona în continuare aceste unităţi protejate? Eu sunt persoana care nu a putut urca la discuţia de la minister. Unde aş putea lucra dacă nu în UPA?” - Marian Minculescu, UPA Învingătorul Bucureşti.

Sunt căsătoriţi şi din octombrie rămân amândoi fără loc de muncă. Ce fac?

„Avem 200 de membri şi suntem înfiinţaţi din 1991. Am deschis unitate protejată în 2009, pentru a da de lucru acestor persoane. Avem un atelier care confecţionează şi repară echipamente pentru persoane cu dizabilităţi şi le dăm gratuit cui are nevoie. Avem şi serviciu de vânzări pentru că e o muncă pe care o putem face. Toţi cei care lucrează la noi au program de 8 ore. Dorim ca ANPD să facă reautorizarea odată cu verificarea, astfel încât să îi scoată din sistem pe cei care nu lucrează corect. Am coleg cu tumoră, care s-a adaptat la condiţiile de lucru din UPA. S-a căsătorit cu o altă persoană din unitatea noastră. Din octombrie rămân amândoi fără loc de muncă. Ce fac? Am umblat pe la angajatori şi ne cer numai persoane cu handicap uşor. Nu avem aşa ceva. Vă rugăm să nu permiteţi ca oamenii aceştia să rămână fără loc de muncă. Ei vor să muncească”- Lanivia Tolos, ASCHFR Argeş.

Să îi lăsaţi pe cei care fac producţie şi servicii să lucreze! Nu ne putem descurca altfel

„Suntem înfiinţaţi din 1947, pentru persoane cu dizabilităţi.
Acum cu OUG din august, a fost un şoc. Avem o secţie de brutărie, avem legătorie de cărţi - facem aşadar producţie şi servicii. Vă rog foarte mult să aveţi în vedere să îi lăsaţi pe cei care fac producţie şi servicii să lucreze. Vă spun sincer, nu ne putem descurca altfel. Productivitatea acestor oameni este scăzută. La noi, pentru a se face o cutie, un om sănătos ţine cartonul şi cel cu dizabilitate apasă pedala să-l taie. Eu cred că fiecare trebuie să justifice ce a făcut, ce face, şi eu nu pot să plec de aici fără un răspuns pozitiv, că susţineţi să rămână achiziţia de produse şi serviciile ca opţiune pentru angajatorii care nu au angajaţi cu dizabilităţi, conform legii 448/2006”- Teodora Petrescu, Munca Invalizilor Iaşi.

Dar dacă tata a fost hoţ, mă spânzuraţi şi pe mine? Eu, dacă sunt corect, de ce să am de suferit?

„Fac servicii de curăţenie, deci oamenii mei, unii cu dizabilităţi, lucrează efectiv. De asemenea am producţie de mobilier. Băieţii mei lucrează din greu. Ei au înţeles că îi dau afară. M-au întrebat: domnule, de ce ne dai afară? Ei nu înţeleg ce se întâmplă… Unii sunt surdomuţi, alţii au HIV, dar nu vor să stea acasă şi să primească indemnizaţie. Vor să lucreze corect, cinstit. Au întrebat: eu ce am făcut, că am fost corect, ce am făcut? Am lăsat ochii în jos şi nu am putut să le răspund la întrebare. Ce fac acum cu aceşti oameni? Ministerul spune că unii au făcut afaceri în UPA. Dar dacă tată a fost hoţ, mă spânzuraţi şi pe mine? Eu, dacă sunt corect, de ce să am de suferit? Noi ce facem acum? Noi solicităm să nu distrugeţi locurile de muncă deja existente” - Sorin Alexianu, Clever Protect Piatra Neamţ.

OUG 60 îi face dependenţi de ajutoare de la stat şi familie

„În cadrul federaţiei noastre, înfiinţată în 1994, funcţionează 6 UPA. Majoritatea produc şi vând produsele proprii, unele produse făcute manual, de către persoane cu dizabilităţi greu angajabile. Ce facem cu aceşti oameni? Ne închidem porţile, oamenii rămân şomeri. Cine îi angajează? În loc ca OUG să dinamizeze integrarea persoanelor cu dizabilităţi, le face dependente de ajutoare de la stat şi familie, şi nu face decât să mărească numărul persoanelor cu dizabilităţi care să primească pomană de la stat. Am transmis tuturor propunerile noastre. Vă rog să ţineţi cont că noi ştim ce înseamnă transportul la locul de muncă, ce înseamnă să lucreze undeva un astfel de om” - Francisc Simon, ONPHR.

Dacă nu vor lucra vor avea, din iulie, 16 lei/zi!

„Instituţiile publice nu sunt accesibilizate pentru a permite angajarea acestor persoane cu dizabilităţi. OUG 60 nu ar fi trebuit să între în vigoare până nu se creau condiţii, până când instituţiile publice nu respectau ele însele legile. Nu au semnalistică, accesibilităţi, toalete pentru persoane cu dizabilităţi. OUG 60 face referire şi la creşterea indemnizaţiilor. Dacă aceşti oameni nu vor lucra, vor trebui să se descurce din iulie cu 16 lei pe zi. Nu cred că este rezonabil” - Cosmin Jurcan, Fundaţia Licinium.

Opriţi efectul ordonanţei până găsiţi soluţii!

„Zi de zi muncim şi am observat că întreprinzătorii nu mai consideră persoanele cu care lucrează persoane cu dizabilităţi, ci parteneri de afaceri. Asta e adevărată integrare făcută prin UPA. Noi am eliminat discriminarea persoanelor cu dizabilităţi şi acum cu Ordonanţa, se elimină tot ce s-a creat în aceste unităţi protejate. Deja angajatorii ne-au spus: ce să fac cu oamenii de la voi? Trebuie să opriţi efectul ordonanţei până găsiţi soluţii pentru cei cu dizabilităţi”- Benone Dragomir, Asociaţia Sf. Ştefan Bârlad.

Vă stăm la dispoziţie în orice moment să discutăm. Păstraţi conceptul de muncă protejată!

„Această legislaţie legată de UPA a adus în România conceptul de muncă protejată. OUG 60/2017 îl distruge. Am dori ca toate persoanele cu dizabilităţi să lucreze pe piaţa liberă a muncii, dar trebuie să înţelegem că vor exista întotdeauna oameni care nu vor putea să lucreze într-un loc de muncă neprotejat. Vrem să scăpăm de fraudă, dar ne aflăm aici în România din cauza lipsei de control, nu pentru că noi am încălcat legea. Mesajul nostru este să susţineţi nevoia de măsuri tranzitorii, până ce se pregăteşte piaţa şi persoana cu dizabilităţi, care poate lucra în mediul normal. Propunerile noastre vizează păstrarea conceptului de muncă protejată. Nu distrugeţi asta, pentru că veţi distruge viaţa unui număr important de persoane cu dizabilităţi, care niciodată nu vor putea pătrunde pe piaţa normală a muncii şi familiile lor. Le creaţi dependenţă de indemnizaţii şi de un sistem de ajutorare pasiv, în locul unei protecţii sociale active care îi ajută să aibă şanse egale în comunitate. Vă stăm la dispoziţie în orice moment să discutăm cu creionul în mână amendamentele, iar ceea ce vă propunem noi în documente este, economic vorbind, chiar mai profitabil pentru stat decât ce propune OUG şi protejează şi persoanele acestea care nu vor putea lucra niciodată pe piaţa liberă a muncii” - Diana Chiriacescu, FONSS.

Vă promit că vom analiza.

„Vom redacta un raport asupra acestui dialog. Vă promit că vom analiza în Comisie, vom discuta şi cu ministrul muncii, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor - domnul Liviu Dragnea, astfel încât să facem modificările de bun-simţ, care sunt solicitate de dumneavoastră. Ar fi bine chiar să facem un grup de lucru, astfel încât să găsim o formulă care să nu afecteze persoanele cu dizabilităţi despre care aţi vorbit”- a menţionat dl Mihăiţă Găină, vicepreşedintele Comisiei de muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor la finalul întâlnirii.
De reţinut este că fiecare zi care trece apropie unităţile protejate de faliment şi cele 2.000 de persoane cu dizabilităţi şi alţi 2.000 de colegi ai lor fără dizabilităţi de şomaj. Odată cu acesta, România devine ţară europeană din care va dispărea conceptul de muncă protejată.
Propunerile celor peste 150 de UPA şi ONG-uri ale persoanelor cu dizabilităţi se află acum pe masa deputaţilor. La ei este decizia.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In cel mai rau caz lui Dragnea i se pregateste ret ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  bey 1, dar de sobolanii lui soros,care a venit pri ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: