Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Conferinţa de lansare a revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă

Politic


Sursa foto: Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM)

Data adaugarii: 2017-11-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Guvernul României a găzduit astăzi evenimentul “Pentru un viitor sustenabil - Conferinţa de lansare a revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă”, prezidat de Consilierul de Stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Secretariatului General al Guvernului. La această dezbatere au participat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Paul Stănescu, mai mulți membri ai Guvernului și Parlamentului, reprezentanți ai mediului academic, mediului de afaceri, societății civile, instituții publice centrale și locale.
În deschiderea lucrărilor evenimentului, Consilierul de Stat László Borbély a afirmat că anul 2017 este emblematic pentru viitorul României, întrucât se începe revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă  a României, practic stabilirea cadrului instituţional pentru implementarea obiectivelor Agendei 2030, ce are în vedere adoptarea unui document care să adapteze schimbarea de paradigmă la nivel global, în domeniul dezvoltării durabile. „S-a format un grup redacțional care împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va finaliza revizuirea strategiei, până la sfârșitul lunii martie 2018. De asemenea, urmează să încheiem un parteneriat cu Institutul Național de Statistică pentru a obține datele necesare formării unui cadru instituțional care să ne permită implementarea Agendei 2030. Comunicarea este foarte importantă și de aceea, până la sfârșitul lunii martie 2018, vom avea întâlniri în toate cele 8 Regiuni de Dezvoltare, dar și alte evenimente împreună cu mediul de afaceri, societatea civilă și alte instituții importante din România.”, a declarat László Borbély.
De asemenea, consilierul de stat László Borbély a prezentat măsurile ce vor fi luate pentru pregătirea și punerea în practică a Strategiei revizuite, document ce va fi finalizat până în aprilie 2018. „Sper că România va avea printre prioritățile mandatului său, în cadrul exercitării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, dezvoltarea durabilă”, a mai afirmat Consilierul de Stat.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a menţionat, în discursul său, că actuala Strategie, adoptată în 2008, a reprezentat rezultatul unui efort comun al mai multor guverne şi a subliniat că un astfel de document trebuie urmărit dincolo de ciclurile politice. „Un prim îndemn pe care îl adresez instituţiilor guvernamentale, centrale şi locale, cât şi ONG-urilor, mediului academic, mediului de afaceri, este să regăsească deschiderea reală pentru dialog, fără de care revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă nu ar avea un viitor”, a arătat preşedintele Senatului.
Viceprim-ministrul Paul Stănescu a menționat că România s-a angajat să implementeze Obiectivele de dezvoltare durabilă la nivel național prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă Orizonturi 2013-2020-2030 (SNDD). ”La nivelul Ministerului Dezvoltării a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR), care are ca scop promovarea coeziunii şi competitivităţii teritoriale, dezvoltarea durabilă şi accesul comunităţilor la oportunităţi de dezvoltare, în conformitate cu valorile fundamentale ale drepturilor omului şi politicile Uniunii Europene. Acest document stabilește cadrul strategic de dezvoltare a teritoriului României pentru orizontul de timp 2035 necesar pentru sprijinirea și direcționarea procesului de dezvoltare teritorială la nivel național şi, în acelaşi timp, are o contribuție semnificativă la realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu.   
Președintele Comisiei de control a SRI, Georgian Pop, a subliniat că pentru înțelegerea dimensiunii globale a domeniului și reflectarea în Strategia revizuită, este necesară adaptarea documentului național la tendințele internaționale în domeniu. De asemenea, este nevoie de înființarea unui Consiliu Consultativ, care să contribuie la revizuirea Strategiei: „Înființarea, sub egida Parlamentului, a unui Consiliu Consultativ - din care să facă parte membri ai parlamentului, ai societății civile, ai mediului academic -cu rolul identificării celor mai bune opţiuni de dezvoltare durabilă pentru România”, a afirmat Georgian Pop.
Evenimentul a avut loc în prezența a 170 de invitați, reprezentanți ai mediului academic, ONG-URI, autorități publice centrale.
Despre Agenda 2030: Agenda 2030 a fost adoptată în anul 2015, în cadrul lucrărilor summit-ului ONU de la New York. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030. Amploarea Agendei 2030 și natura aspectelor pe care le vizează presupune un grad ridicat de coerență și coordonare a politicilor sectoriale. Astfel, Guvernul României și-a asumat implementarea acesteia la cel mai înalt nivel politic, înființând, prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

 

 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
  PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

  Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate