Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Politic

USR:Noul Cod Administrativ este ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregătește pentru administrația publică a României

Politic


Sursa foto:hotnews.ro

Data adaugarii: 2017-11-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 Noul proiect de Cod Administrativ propus de PSD distruge eforturile din ultimii 15 ani de a aduce integritate și performanță în administrația publică. Noile reglementări au același scop ca modificările din legile justiției — slăbirea luptei anti-corupție — de data aceasta prin slăbirea regimului incompatibilităților, relaxarea criteriilor de integritate, diminuarea răspunderii decidenților politici, politizarea funcțiilor publice.

Iată ce ne aduce, printre multe altele, proiectul de Cod Administrativ:

Super miniștri

— La condițiile generale pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului, nu mai apare interdicția de a ocupa orice funcție publică timp de 3 ani de la încetarea mandatului în urma constatării unei incompatibilități.

— Se omite cazul de încetare a mandatului de ministru din motive legate de caracterul ilicit al averii, așa cum este stipulat în legislația actuală.

— Se elimină controlul cu privire la oportunitatea emiterii actelor administrative din partea altor autorități, incluzând aici și instanțele de judecată (aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului aparține exclusiv membrilor Guvernului).

— Se diminuează răspunderea juridică a ministrului învestit cu autoritatea de a emite acte administrative și transferul acesteia în principal personalului care fundamentează tehnic și legal actul, respectiv îl avizează.

Super prefecți

— Funcțiile de prefect și de subprefect devin funcții de demnitate publică, asimilate funcțiilor de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat (în legislația actuală prefecții sunt înalți funcționari publici).

— Sunt asimilați membrilor Guvernului atât din perspectiva condițiilor necesare pentru a putea fi numiți în funcție, cât și din perspectiva regimului privind incompatibilitățile și conflictul de interese și regimul răspunderii juridice pentru actele administrative emise.

— Prefectul poate fi membru de partid și poate avea scutire de la formarea profesională de specialitate.


— Această soluție este în contradicție cu recomandările proiectelor anterioare pentru îmbunătățirea performanței prefecților din România în contextul integrării în Uniunea Europeană

Funcționarii publici — tehnicieni subordonați politic

— Se schimbă fundamental statutul funcționarului public, transformându-l într-un tehnician care găsește argumente 'tehnice' pentru deciziile primarilor și miniștrilor.

— Se prevăd răspunderi suplimentare pentru actele administrative emise.

— Prerogativele de putere publică devin niște activități impersonale, exercitate 'de către autorități și instituții publice', și nu de către funcționarii publici.

— Funcționarii publici pot fi membri ai partidelor politice.

— În sfera incompatibilităților, apare enumerarea limitativă a activităților pe care funcționarii publici nu le pot desfășura în mediul privat în locul interdicției generale anterioare.

'Acest Cod reprezintă ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregătește pentru întregul cadru instituțional și administrativ al României. După bâlbâielile din Codul Fiscal, după atacul direct asupra justiției, după raportul pe MCV al Comisiei Europene care confirmă încă o dată dezastrul guvernării PSD/ALDE, acest Cod continuă un proces de capturare a statului și de subordonare unor interese politice. Acest Cod dovedește că această alianță a distrugerii nu are nicio legătură cu votul care a adus-o la putere. Alianța PSD/ALDE nu a înțeles încă diferența între politicile pe care le propune, cu al căror eșec am început să ne obișnuim, și regulile pe care trebuie toți să le respectăm, indiferent de culoarea politică sau de tentațiile pe care puterea le oferă', a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

USR consideră că acest cod este începutul unui cutremur instituțional care, deși nu este vizibil, va face mai multe victime decât o face lipsa de viziune și de consistență a unor politici concepute doar pentru a aduce mai mulți bani unui grup infracțional cu pretenții de clasă politică.

 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dragnea = infractor:
  psd = partidul stat paralel
  2017-11-18, 12:20:20 (adresa: 83.103.229.*)
 2. de :
  1 trompeta sorosista,oculta paralela este desemnata de catre persoana, persoane cu interes in detrimentul statului LEGAL ales prin VOT democratic de catre electorii unui popor ,pentru PARLAMENT, GUVERN, PARTID.NUoameni desemnati ca ,ciolos ,kovesi...
  2017-11-18, 13:30:29 (adresa: 198.245.60.*)
 3. de pt. vita dragnista:
  borface, psdeul nu gaseste postaci alfabetizati! pentru ca ar fi mai destepti decat sefii! statul nu ”se alege prin vot”, prin vot sunt desemnati niste indivizi care s-au angajat sa puna interesul public deasupra interesului public. daca incalcarea angajamentului s-ar pedepsi cu moartea, n-ar fi rau!
  2017-11-18, 14:31:25 (adresa: 83.103.229.*)
 4. de pt vita sorosiste:
  invata sa citesti un text,statul ,tine de componenta politico administratava,dar cum esti spalat pe creier...
  2017-11-18, 17:29:57 (adresa: 163.172.139.*)
 5. de costica:
  Bani acasa, garantat, avem DOVADA VIDEO! Iti vom arata DOVADA VIDEO cu OAMENI REALI care deja AU CASTIGAT BANI folosind aceasta oportunitate noua si unica! Vei castiga si tu bani aici, garantat, simplu si eficient! Iti oferim contract si seriozitate maxima! Cauta-ne urgent si cere mai multe informatii la adresa noastra de email: [email protected] gmail com
  2017-11-18, 18:29:55 (adresa: 5.40.239.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

mi-am luat popcorn, sa urmaresc prabuselnitza in d ...
Sperietoarea Split TVA

de ce sunt permisi fosfatii, nitratii, nitritii, a ...
Aditivii de fosfat în carnea de kebab: propunerea Comisiei merge mai departe

vreau d-alea pe 10 ani cu 1% de toti banii! ...
Programul “Tezaur” de emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei va demara în 2018

daca esti pensionar britanic, este mai avantajos s ...
Salariaţii aleg independenţa fiscală

CLIMA. Subiect foarte important pentru intreaga pl ...
Semnal de alarmă lansat de Emmanuel Macron la Summitul climatic de la Paris: "Suntem pe cale să pierdem bătălia. Este nevoie de o mobilizare mult mai puternică"

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Actualitate Companii

Politic

Actualitate