Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Parlamentul incepe dezbaterea proiectului de buget si a bugetului asigurarilor sociale pe 2018

Politic - HotNews.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Parlamentul se va reuni luni in sedinta comuna pentru a dezbate proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe anul 2018.Sedinta este programata sa inceapa la ora 11:00, scrie Agerpres. Votul final asupra bugetului este programat pentru data de 21 decembrie.

De la ora 10:00 va avea loc sedinta Birourilor permanente reunite pentru stabilirea timpilor de dezbatere in plen. 

Comisiile reunite de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat, vineri, cu 17 voturi pentru si 14 impotriva, raportul asupra proiectului de buget de stat pe 2018. 

Parlamentarii din comisii au adoptat un amendament in baza caruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transfera bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Impactul amendamentului nu a fost calculat, dar, daca suma este consistenta, exista riscul depasirii deficitului bugetar, a declarat, vineri seara, Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice.

Proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o crestere economica de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro si un castig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.
    

Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul 2018 cu un excedent in suma de 191,071 milioane lei, care reprezinta rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, veniturile totale fiind estimate la 62,9 miliarde lei, iar cheltuielile la 62,71 miliarde lei. 

Pentru anul 2018, din totalul veniturilor bugetare, 88% urmeaza sa se incaseze din contributiile pentru asigurari sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale si 11,8% subventii primite de la bugetul de stat", se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului.

Din totalul veniturilor bugetare, 62,591 miliarde lei sunt aferente sistemului public de pensii (99,5%) si 316,079 milioane lei aferente sistemului asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale (0,5%). Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 sunt diminuate cu suma de 7,31 miliarde de lei aferenta Pilonului II de pensii. Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor ce se finanteaza din acest buget, in anul 2018, din bugetul de stat se aloca o subventie de circa 7,409 miliarde lei.

Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 au fost stabilite avandu-se in vedere cotele de contributii sociale, reglementate de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel: 25% cota de contributii de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care au calitatea de angajati; cotele de contributie de asigurari sociale datorate de angajatori de 4% pentru conditiile deosebite de munca si 8% pentru conditii speciale de munca; cota de 5% din contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatori, distribuita pentru sistemul asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale; modificarea bazei de calcul a contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, in sensul stabilirii la un venit cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, independent de nivelul venitului realizat de catre asigurat, conform Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; 3,75% cota de contributie la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Sistemul asigurarilor pentru somaj este programat in anul 2018 cu un excedent de 318,857 milioane lei. Din totalul veniturilor bugetare, 1,325 miliarde lei sunt aferente sistemului asigurarilor pentru somaj (61,3%) si 838,082 milioane lei aferente fondului de garantare pentru plata creantelor salariale (38,7%).
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bacovia,din regatul cel bacovian ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  Nu mai este nicio indoiala. Romanii s- au convins. ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  Ilie una cu Alah,mai baga ...
  Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

  PROBA e mama justiţiei. Cine frânează şi ASCUN ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: