Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Expert Forum şi-a lansat raportul anual: Guvernarea de tip bazar

Politic - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursa foto: eforum.ro

Data adaugarii: 2018-02-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

                
ONG-ul Expert Forum (EFOR) şi-a lansat raportul anual 2018, ieri, 19 februarie, la hotel  Athénée Palace/Hilton. Raportul: ,,Guvernarea de tip bazar. Costurile clientelismului în administraţia locală şi companii de stat” analizează modul în care sunt cheltuiţi banii publici în administraţia locală şi în companiile de stat. Cele două dimensiuni pe care s-au concentrat experţii EFOR sunt: transferurile de fonduri pentru dezvoltarea locală şi companiile publice. Raportul EFOR îşi propune să  ofere un răspuns la întrebarea: ce este în neregulă cu clientelismul în sectorul public? Guvernarea de tip bazar nu e doar o alocare neutră de resurse în avantajul ,,celor mai buni politicieni”, ci e una care erodează stocul total de resurse publice, prin descurajarea celor buni, pentru că motivaţia se mută dinspre reforme către lupta haotică de redistribuire, iar timpul şi energia unui primar sau manager de SOE deştept se vor consuma în lobby şi rent-seeking, se arată în raport. 
 
Clientelizarea fondurilor pentru primării
 
Prima parte a raportului EFOR 2018 se concentrează pe fondurile gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice (MDRAP) şi de către Guvern ( fondurile de urgenţă) în perioada 2004-2017. Aşa cum s-a putut observa din numeroasele scandaluri de corupţie în care sunt implicaţi tot mai mulţi aleşi, banul public (destinat investiţiilor) reprezintă una dintre principalele surse de clientelism politic şi corupţie din România.
Potrivit EFOR, partidele politice folosesc fondurile pentru investiţii pentru a asigura fidelitatea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene şi ca ,,puşculiţe” pentru campaniile electorale. Altfel spus, politicienii urmăresc propria îmbogăţire şi asigurarea de finanţare pentru firmele proprii sau pe care le controlează din umbră. Spre deosebire de transferurile din buget care au o destinaţie clară, o bună parte din sumele care provin din Fondurile pentru Urgenţă şi Intervenţie răspund nevoilor administraţiei locale şi sunt slab controlate, se mai arată în raportul EFOR.
 
Clientelizarea în companiile publice
 
În ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor în companiile publice, raportul EFOR atrage atenţia că  anul  2017 a adus o serie de înrăutăţiri ale guvernării: de la bugete publice, gestionate discreţionar, la reglementatori independenţi şi instituţii de control care au fost politizate (ANRE, ANCOM, Curtea de Conturi, ASF) şi la companii de stat. Companiile de stat analizate de EFOR sunt: CNADR, CE Oltenia, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Radet şi Elcen.
Riscuri de politizare în guvernanţa economică
Ultima parte a raportului EFOR analizează delapidările care au loc în cele mai relevante companii de stat, cum ar fi  Tarom, CE Oltenia, CFR-urile, CNAIR etc. Astfel, s-a observat un regres ( situaţia dinainte de 2011) în ceea ce priveşte buna guvernare a acestor companii. Mai exact, chestiuni importante precum selecţia meritocratică a conducerii, drepturile acţionarilor minoritari, raportările către Ministerul Finanţelor, scrisoarea de aşteptări sau criteriile de performanţă lipsesc de cele mai multe ori.
 
 
 
 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  expert de carton si a lansat raportul anul, o nulitate
  2018-02-20, 11:15:29 (adresa: 199.195.250.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
E oficial, scad pensiile românilor

primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
E oficial, scad pensiile românilor

Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
E oficial, scad pensiile românilor

Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
E oficial, scad pensiile românilor

cu ,...copy - paste,nu. ...
Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: