Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut ieri, 12 martie 2018, o întrevedere cu miniştrii afacerilor externe din Republica Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, şi din Republica Elenă, Nikos Kotzias

Politic


Sursa foto: Nine O`Clock

Data adaugarii: 2018-03-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut ieri, 12 martie 2018, o întrevedere cu miniştrii afacerilor externe din Republica Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, şi din Republica Elenă, Nikos Kotzias, în prezenţa şefului diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu.
Întâlnirea a avut loc cu prilejul celei de-a 10-a reuniuni trilaterale România-Bulgaria-Grecia, care a avut loc în aceeaşi zi, la Bucureşti. Cea de-a noua reuniune trilaterală în acest format a fost organizată pe 7 mai 2014 în Grecia, la Salonic.
Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu miniştrii de externe din Grecia şi Bulgaria se situează în continuarea acţiunilor de politică externă recente, cu accent pe dimensiunea regională - întrevederea cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic şi convorbirea telefonică cu prim-ministrul bulgar Boiko Borisov - şi vine în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, sunt discutate priorităţile faţă de regiunea Balcanilor de Vest. În aceeaşi logică regională, în aceste zile va avea loc, în România, reuniunea miniştrilor de externe în Formatul Bucureşti 9 (B9). Este urmărită, astfel, intensificarea cooperării regionale din perspectivă europeană, dar şi strategică.
Premierul român a salutat prezenţa la Bucureşti a celor doi miniştri şi a exprimat satisfacţia pentru continuitatea formatului trilateral menţionat, cu o vechime de peste două decenii şi cu o certă utilitate şi valoare adăugată generată îndeosebi în planul cooperării regionale şi al proiectelor de interconectare.
A fost evidenţiat caracterul privilegiat al relaţiilor dintre cele trei state, reflectat pe palierul cooperării bilaterale, precum şi prin interesele comune care apropie poziţiile acestora în plan regional - cu accent pe integrarea europeană a statelor din zonă - şi european, unde acestea împărtăşesc obiectivul unei Europe unite, coezive şi solidare. În acest sens, a fost exprimată deplina disponibilitate a tuturor celor trei ţări de a continua dezvoltarea cooperării în plan bilateral şi regional, precum şi de a promova împreună proiecte de interes comun, în beneficiul cetăţenilor acestora.
În relaţia cu Bulgaria, prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat felicitări pentru demararea cu succes a Preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene şi a asigurat partea bulgară de întregul sprijin în îndeplinirea obiectivelor propuse. A fost evidenţiată paleta largă de oportunităţi de care beneficiază România şi Bulgaria, ca state vecine, membre UE si NATO, pe care cele două ţări doresc să le valorifice.
Premierul român a subliniat rolul pe care etnicii români din Bulgaria şi cei bulgari din România îl deţin în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, ca punţi de legătură între cele două ţări.
În plan economic, a fost relevată necesitatea de a încuraja contactele dintre oamenii de afaceri şi de a conferi o dinamică mai pronunţată comerţului bilateral şi investiţiilor reciproce, menite să creeze noi locuri de muncă.
Părţile au agreat importanţa implementării eficiente a programelor de dezvoltare regională şi cooperare transfrontalieră dintre România şi Bulgaria, în vederea derulării de proiecte concrete cu fonduri europene, care să asigure convergenţa economică şi socială în cele două state.
În relaţia cu Grecia, şeful Executivului român a evocat prietenia trainică dintre cele două ţări şi popoare, bazată pe legături cu adânci rădăcini istorice şi pe numeroase similitudini şi convergenţe de abordare pe tematicile actuale de interes la nivel regional şi european, care conferă relaţiei bilaterale un important potenţial de dezvoltare şi diversificare.
Înaltul demnitar român a manifestat dorinţa de a impulsiona dialogul politic bilateral şi de a relua contactele la nivel înalt. A fost relevată contribuţia comunităţii române din Grecia şi a celei elene din România la consolidarea relaţiilor dintre cele două popoare, precum şi la dezvoltarea legăturilor culturale. În plan economic, a fost salutată creşterea schimburilor comerciale româno-elene în anul 2017. Totodată, a fost subliniată importanţa menţinerii şi consolidării acestei tendinţe, alături de promovarea investiţiilor bilaterale, în condiţiile existenţei unui important potenţial de explorat şi valorificat.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  SUSTEM TOT MAI PUTINI ROMANI IN ROMANIA, DE ACEEA ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  CECAR nu trebuie sa monopolizeze aceasta zi a Cont ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate