Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg.

Politic - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-04-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Discuțiile miniștrilor de externe europeni au vizat: situația din Siria, evoluțiile din Iran, relațiile UE-Rusia, respectiv instrumentele financiare externe ale UE în perspectiva viitorului Cadru Financiar Multianual post-2020. În cadrul dejunului informal de lucru au fost discutate evoluțiile din Balcanii de Vest.

Situația din Siria a fost discutată în contextul escaladării confruntărilor militare din teren și al raportărilor privind utilizarea armelor chimice împotriva populației, aspecte cu consecințe dramatice din punct de vedere umanitar, în special în Ghouta de Est.

În context, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că România condamnă categoric utilizarea armelor chimice în orice circumstanțe, în orice împrejurare, cu atât mai mult atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor. Oficialul român a exprimat sprijinul pentru investigarea de urgență, de o manieră independentă și imparțială, a faptelor incriminate și tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unor asemenea acte. Ministrul de externe român a subliniat că acțiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie și Franța, la data de 14 aprilie 2018, constituie o reacție fermă la atrocitățile soldate cu numeroase victime în rândul populației civile din Douma, context în care a exprimat solidaritatea României cu aliații și partenerii săi strategici.

Referindu-se la criza prelungită din Siria, ministrul Teodor Meleșcanu a atras atenția asupra pericolului unei escaladări militare în Siria, cu consecințe grave în întreaga regiune și a lansat un apel către toate părțile implicate de a încheia cât mai curând acest război, care a avut consecințe devastatoare și numeroase victime în rândul populației civile, și să sprijine activ demersurile ONU destinate soluționării politice a acestei crize.

Cu privire la conferința Bruxelles II privind Siria, pe care UE o va co-organiza cu ONU în perioada 24-25 aprilie 2018, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a subliniat că avem în față un moment crucial, iar UE trebuie să se exprime ferm, vizibil, alături de partenerii internaționali, în sprijinul reluării procesului de pace de la Geneva, mediat de ONU.

Dezbaterea consacrată Iranului a urmărit evaluarea celor mai recente evoluții. Miniștrii au arătat că este esențială continuarea implementării depline și stricte a angajamentelor asumate de Teheran, în conformitate cu Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) și cu Rezoluțiile ONU, pentru consolidarea încrederii că programul nuclear iranian vizează strict scopuri civile.

Relația UE-Rusia a fost abordată de miniștrii europeni de externe din perspectiva continuării acțiunii unitare și abordării principiale, deja agreate la nivelul UE, care să pună în evidență importanța respectării normelor de drept internațional. A fost exprimat sprijinul general pentru menținerea sancțiunilor atât timp cât vor persista încălcări ale normelor de drept internațional. A fost subliniat interesul UE și al statelor membre pentru menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli și continuarea măsurilor de consolidare a rezilienței interne, dar și în sprijinul întăririi rezilienței partenerilor. A fost pus accentul pe importanța unei conduite responsabile a F. Ruse în raport cu angajamentele asumate, care să permită dialogul și cooperarea pe teme internaționale de interes major.

În cadrul discuției privind arhitectura instrumentelor financiare externe ale UE din viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, a fost pus accentul pe importanța vecinătății UE și a necesității implementării priorităților strategice ale Strategiei Globale a UE, inclusiv din perspectivă bugetară. În acest context, partea română a accentuat importanța menținerii Instrumentului pentru Vecinătate ca instrument financiar distinct, cu bugetare adecvată, pe măsura relevanței politice a relației cu statele partenere din vecinătatea imediată, estică și sudică.

Miniștrii au adoptat Concluzii privind Siria, Sudanul de Sud, răspunsul la activități cyber ostile, respectiv dezarmare chimică și non-proliferare.

În cadrul unui dejun informal, miniștrii de externe europeni au abordat situația de securitate din regiunea Balcanilor de Vest, inclusiv pe marginea Comunicării Comisiei Europene 'O perspectivă credibilă de aderare pentru Balcanii de Vest și un angajament sporit al UE în regiune', în pregătirea Summit-ului privind Balcanii de Vest de la Sofia (17 mai 2018). Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a evidențiat sprijinul României pentru consolidarea stabilității și securității regionale, relevanța cooperării UE-NATO pentru întărirea rezilienței partenerilor și importanța unei abordări comune în privința luptei împotriva terorismului, prevenirii și combaterii radicalizării, respectiv a comunicării strategice. A reamintit importanța prioritară pe care România o acordă regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv în perioada în care va exercita președinția Consiliului UE, respectiv primul semestru al anului viitor.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  PANA SE VA DEFINITIVA IMPLEMENTAREA GLOBALIZARII S ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  Actualitate