Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Comisia Iordache a modificat pentru a treia oara Statutul magistraților

Politic - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Foto: digi24.ro

Data adaugarii: 2018-05-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, condusă de fost ministru PSD, Florin Iordache a votat joi, 10 mai, pentru a treia oară,  o serie de amendamente la legea de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. In urma sesizarii facute de liberali, Curtea Constituțională a declarat câteva articole neconstituționale. Mai exact, CCR a declarat neconsitutionala definitia erorii judiciare. Modificarea art.96 privind eroarea judiciara a fost adoptat cu 11 voturi ,,pentru’’ si 4 ,,impotriva’’. 

 

"Alineatul (3) al articolului 96 privind eroarea judiciară se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Există eroare judiciară atunci când: a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit şi indubitabil contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară", se arată în amendamentul depus de PSD la Legea 303/2004.

 

De asemenea, Alineatul (4) al articolului 96 se modifică și va avea următorul cuprins: (4) Prin Codul de procedură civilă și Codul de procedură penală, precum și prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice in care exista eroare judiciara. 

 

Alte articole de lege modificate

Totodata, se vor modifica urmatoarele articole:

La articolul 3, după alineatul (11 ), se introduce un nou alineat, alin. (12 ) cu următorul cuprins: (12 ) Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate.

Alineatul (7) al articolului 7 se modifică și va avea următorul cuprins: (7) Actul Consiliului Suprem de Apărare a Țării prevăzut la alin. (6) poate fi contestat în instanță, în termen de 6 luni de la data la care a luat la cunoștință, de către orice persoană care justifică un interes legitim, conform Legii 554/2004. Dispozițiile prevăzute la art. 7 din Legea 554/2004 nu sunt aplicabile.

5pt; margin-bottom: 1.5pt; margin-right: 1.5pt; text-indent: -1.5pt; text-align: justify; padding: 0pt 0pt 0pt 1.5pt" dir="ltr"> 

La articolul 19, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) O comisie de examinare teoretică şi practică va fi alcătuită din 7 persoane: 3 judecători, 2 procurori, un avocat şi un profesor universitar, desemnaţi de Plenul Consiliul Superior al Magistraturii dintre judecătorii, procurorii sau avocaţii cu cel puţin 12 ani vechime în profesie şi dintre cadrele didactice ale facultăţilor de drept care au obţinut gradul universitar de profesor de cel puţin 5 ani.


Articolul 56 se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) La încetarea mandatului pentru funcţiile de conducere prevăzute la art. 53 judecătorii revin pe funcțiile deținute anterior în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. (2) La încetarea mandatului funcţiei de conducere prevăzute la art. 54 și 55, procurorii pot ocupa o altă funcţie de conducere la același parchet, în condiţiile legii, fie revin pe funcţii de execuţie la parchetele pe care le-au condus sau de unde provin.”


La articolul 58, după alineatul (1 2 ) se introduce un nou alineat, alin. (13 ) cu următorul cuprins: (13 ) Pentru Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri activitatea de formare de către judecători, procurori, magistrați-asistenți și personal de specialitate juridică asimilat magistraților, detașarea se dispune doar în cazul în care aceștia își desfășoară activitatea cu normă întreagă.


Articolul 75, alin. (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins: (1) Secția pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii are dreptul, respectiv obligaţia ca, la cerere sau din oficiu: a) să apere judecătorii împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională sau în legătură cu aceasta, care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, precum și împotriva oricărui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea; b) să apere reputaţia profesională a judecătorilor; c) să apere independența puterii judecătorești. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are dreptul, respectiv obligaţia ca, la cerere sau din oficiu: a) să apere procurorii împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională sau în legătură cu aceasta, care le-ar putea afecta imparțialitatea sau independența în dispunerea soluţiilor, în conformitate cu Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum și împotriva oricărui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea; b) să apere reputaţia profesională a procurorilor; (2) Sesizările privind apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său se soluţionează, la cerere sau din oficiu, de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul fiecărei secții.

 

"Credem că această nouă definiție satisface, să nu te poți întoarce împotriva magistratului oricând", a declarat Iordache după ședință, citat de hotnews.ro. 

 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Video:
  Să răspundă că orice PĂMÂNTEAN ...
  2018-05-15, 09:47:30 (adresa: 213.233.84.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

1 bla bla bla ...
FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

1 bla bla bla ...
FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

A controlat cineva vreodata afacerile acestei gog ...
FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

Compania japoneza NIDEC are o cifra de afaceri ame ...
Japonezii de la Nidec au inaugurat în Argeș cea mai mare fabrică de motoare electrice din România.

In sfarsit o veste buna , afacerile militienesti d ...
Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: