Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Guvernul schimbă cadrul legislativ pe achiziții publice

Politic - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Eugen Teodorovici foto timpolis.ro

Data adaugarii: 2018-06-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Guvernul României a adoptat recent o ordonanță privind normele de aplicare a Legii achizițiilor publice. Inițiativa de modificare a art. 42 din HG de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență nr. 98/2017, prin excluderea posibilității operatorilor economici de a-și constitui garanții de participare la licitații prin polițe emise de firme de asigurări, a creat neliniște și îngrijorare în piața asigurătorilor.
Anunțul a fost făcut de ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută, miercuri, 30 mai, la Palatul Victoria. Potrivit acestuia, ordonanța are ca scop simplificarea utilizării banilor publici și demararea unor proiecte de investiții.
„Decizia Guvernului a plecat de la situaţia pe care o ştim cu toţii de ani de zile, aceea de blocaj aproape total pe zona de achiziţii publice, blocaje care, desigur, ne costă foarte mulţi bani din bugetul de stat şi nu numai, împrumuturi şi chiar şi bani europeni sau mai ales bani europeni şi intenţia noastră este aceea de a aduce acele modificări care să aducă o simplificare necesară utilizării banilor publici şi, desigur, demararea unor mari proiecte de investiţii”, a explicat ministrul Teodorovici.
,,S-a vorbit foarte mult, din păcate, şi nejustificat vizavi de faptul că nu a existat o consultare publică sau un proces de dezbatere publică, ceea ce nu este corect. Pot să vă spun că au fost discuţii cu toate structurile asociative - Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Experţilor în Achiziţii Publice, patronate din domenii precum construcţii, servicii, IT & C, Coaliţia pentru Dezvoltarea României. Deci a fost un proces de largă consultare, de luni de zile, iar ceea ce Guvernul adoptă este rezultatul acestei dezbateri publice. De asemenea, există şi acordul Comisiei Europene pe tot ceea ce Guvernul modifică - a modificat săptămâna trecută în şedinţa de guvern, modifică mâine în şedinţa de guvern şi, desigur, în următoarea şedinţă de guvern, o ordonanţă de urgenţă şi hotărâre de guvern, adică norme de aplicare a acestor acte primare”, a mai spus ministrul.


La articolul 42, alineatele (1) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins: „(1) Garanția de participare se constituie prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o instituție de credit sau după caz de o instituție financiară nebancară înscrisă în registrele Băncii Naționale a României pentru emiterea de garanții. ......
.... (4) Instrumentul de garantare se transmite în SEAP împreună cu oferta și celelalte documente ale acesteia, cel mai târziu la data și ora-limită de depunere a ofertelor, și trebuie să prevadă că plata garanției de participare se va executa necondiționat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declarației acestuia cu privire la culpa persoanei garantate”.

Asigurătorii și constructorii caută soluții

Reacțiile privind decizia Guvernului de a modifica normele de aplicare a Legii achizițiilor publice nu au întârziat să apară. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a coorganizat, vineri, 31 mai, împreună cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR) și Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), un grup de lucru pentru a găsi soluții în interesul constructorilor, afectați de proiectul de Hotărâre de Guvern care elimina posibilitatea operatorilor economici de a constitui garanţia de participare/garanţia de bună execuţie prin poliţe emise de societăţi de asigurare. La discuții a participat și Federația Patronatelor Societăților din Construcții (PSC).
Este important de reamintit că Federația a transmis solicitări către ANAP şi MFP pentru a nu restricţiona modul de constituire al garanţiilor în cadrul procedurilor de achiziţie publică.
La şedinţă a fost prezent şi preşedintele ANAP, Bogdan Puşcaş, precum şi directorul Bogdan Dobrin, care au informat că Hotărârea de Guvern, care urmează să fie aprobată a fost revizuită, în sensul în care pentru garanţia de participare se va permite, în continuare, posibilitatea de a utilize poliţe de asigurare, aşa cum Normele de aplicare prevăd şi în prezent. Este unul din aspectele pe care FPSC l-a susţinut - ca soluţie de compromis - având în vedere că riscurile entităţilor contractante sunt reduse în faza de ofertare, iar această propunere a fost însuşită de autorităţi.
În ceea ce priveşte modul de constituire a garanţiei de bună execuţie, ,,reprezentanţii ANAP s-au dovedit deschişi la dialog şi - înţelegând problema constructorilor, asigurătorilor, dar şi interesul autorităţilor de a beneficia de o garanţie reală, executabilă - cei prezenţi au convenit asupra unei soluţii care - sperăm - va rezolva şi aceste aspecte”, se arată în comunicatul PSC.
 

,,Este o decizie care poate solutiona pe moment cateva  lucruri. Pe termen lung, problemele nu vor fi solutionate. Legislatia nu este actualizata pentru perioada care va urma, deci problemele vor ramane , iar lucrarile vor ramane tot neexecutate. Avem temerea ca aceasta modificare legislativa va intimida companiile adevarate  de constructii sa mai faca contestatii , chiar si atunci cand sunt indreptatite . Tot constructorii vor fi atacati, ei sunt intr–o situatie fara voia lor’’, a explicat pentru Curierul NationalCristian Erbasu, presedintele Patronatelor Societatilor din Constructii.


 

 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Sinistrul finantelor:
  DE ACU, LIBER LA FURAT FARA BATAI DE CAP SI TEAMA DE D-NA ANI ! JAF TOTAL pesede !
  2018-06-05, 19:50:52 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

ITALIA 12 HRISTOS 12; I.T.ALIA. I.T.-Ilie Tișbitu ...
Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

weber a ajuns un manipulat ...
Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

19-08-2018. 1+9+8+2+1-8=13 ALLAH; 20+1+8-8=21 MAHO ...
Un al doilea seism puternic, duminică, în largul coastelor insulei indoneziene Lombok

NEA EXPLICAT : LAPTELE DE BIVOLIŢĂ E NEGRU ... ...
Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

chichirau si gotiu la troaca ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: