Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Senatul a adoptat modificarea Codului de procedură penală

Politic - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Florin Iordache foto: activenews.ro

Data adaugarii: 2018-06-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Senatul României a votat miercuri, 13 iunie, proiectul de lege care modifica Codul de procedură penală. Propunerea legislativă privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală a fost adoptată cu 74 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi nicio abţinere. Proiectul de modificare a Codului de procedură penală vizează transpunerea directivei UE legată de prezumţia de nevinovăţie, printre modificări regăsindu-se şi cea referitoare la distrugerea probelor unei înregistrări obţinute în mod ilegal, informează b1.ro.
Reamintim că iniţiativa legislativă de modificare a Codului de procedură penală a primit în data de 7 iunie raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei (Comisia Iordache). Unul dintre amendamentele adoptate la Codul de procedură penală prevede că probele obţinute în mod ilegal nu pot fi folosite în procesul penal. 
„Probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal, fiind lovite de nulitate absolută. (...) Nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrată determină excluderea probei şi a mijloacelor de probă. Probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul Parchetului în ce priveşte cauzele aflate în faza de urmărire penală, respectiv al instanţei, în ce priveşte cauzele aflate în curs de judecată", prevede propunerea CSM, asumată de PSD şi ALDE, adoptată în Comisie, mai informează sursa citată.
Potrivit unui alt articol, “pentru a putea servi la pronunţarea unei soluţii de trimitere în judecată, de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, înregistrările audio şi video şi fotografiile furnizate de părţi, de subiecţii procesuali principali ori de alte persoane trebuie să poată fi verificate din punct de vedere al legalităţii obţinerii lor şi expertizate, în vederea stabilirii realităţii ori veridicităţii acestora″.
De asemenea, un alt articol prevede că ,,în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză”.
Conform unui alt amendament, “instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea”. Totodată, potrivit raportului comisiei, “audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore”.
 
Comisia de la Veneţia vs Iordache
 
Florin Iordache, șeful Comisiei speciale din Parlament pentru Legile Justiției, s-a întâlnit marţi, 12 iunie, cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia pentru a discuta despre modul în care au fost elaborate Legile Justiţiei. 
„Foarte bine (au decurs discuţiile cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia – n.r.). A fost o vizită de informare. Le-am prezentat câteva aspecte care au apărut în spaţiul public şi dezinformări în spaţiul public în ceea ce priveşte modul în care s-au desfăşurat lucrurile privind cele trei legi ale Justiţiei. Apoi, dumnealor ne-au pus câteva întrebări. În plus, eu am fost invitat pentru săptămâna viitoare la şedinţa plenară a Comisiei de la Veneţia, astfel încât eventualele întrebări, consultări sau nelămuriri, dacă mai există, să pot răspunde, dacă se va face un raport preliminar în luna iulie, aceasta este opinia dumnealor. Dacă nu, va rămâne ca raportul final să fie discutat în luna octombrie a şedinţei Comisiei de la Veneţia”, a declarat deputatul PSD după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, notează News.ro.
De asemenea, acesta a precizat că cele trei legi ale justiţiei corespund întocmai recomandărilor Comisiei de la Veneţia. 
„Fără îndoială asta am şi spus, modul în care noi am elaborat cele trei legi ale justiţiei sunt în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi dacă în continuare Comisia de la Veneţia va considera că trebuie să facă anumite recomandări, fără îndoială Parlamentul sau Executivul să vină cu chestiuni care vizează punerea în acord. (…) Toate cele trei legi sunt în concordanţă cu opiniile exprimate de-a lungul timpului de Comisia de la Veneţia. Eu consider că observaţiile pe care Comisia de la Veneţia le va putea face la aceste trei legi nu vor modifica substanţa şi Comisia de la Veneţia va demonstra că modificările pe care le-am făcut noi nu ating independenţa justiţiei”, a mai declarat  Iordache.  
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  poate, cu alta culoare?!!.... ...
  Experţii bancari au estimări rezervate privind creşterea economiei. Care sunt pronosticurile pentru următoarea perioadă

  asa-zisa ”crestere economica” se bazeazaza doa ...
  Experţii bancari au estimări rezervate privind creşterea economiei. Care sunt pronosticurile pentru următoarea perioadă

  cozi de topor nu gasesti la acest popor ...
  Polonia: A fost abandonată definitiv reforma electorală propusă de partidul la putere

  pentru ca popii si politrucii inca nu sunt taiati! ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  Directorii si actionarii de la VW pot fi asemăn ...
  Scandalul Volkswagen: Directorul ar fi aflat de softul de manipulare a emisiilor de gaze înaintea autorităţilor

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: