Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Marilen Pirtea, despre dedesubturile rectificării bugetare: Guvernul a ratat ținta de colectare și a camuflat un record de deficit

Politic


Libertatea

Data adaugarii: 2018-08-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Raportul publicat de Ministerul Finanțelor Publice despre execuția bugetară la finalul trimestrului al doilea din 2018 indică cu claritate cota de avarie la care se află politica economică a Guvernului, cât și problemele din rectificarea bugetară adoptată zilele trecute, arată deputatul PNL Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.
'Guvernul a prezentat public rectificarea bugetară, adoptată la începutul lunii august, într-o lumină pozitivă, plasând în prim-plan faptul că veniturile prognozate pentru anul 2018 prin noua proiecție rectificată a bugetului sunt mai mari cu aproximativ cinci miliarde lei. În realitate, nivelul record de deficit și de scădere a veniturilor fiscale în PIB sunt semnale foarte serioase ce indică stadiul critic la care a coborât eficiența fiscală a statului', subliniază Pirtea.Deficitul structural pentru 2018 este estimat de unii economiști la 4%, fiind cel mai mare din această regiune a Europei, un record negativ ce aduce îngrijorări mai ales în zona economiei reale, acolo unde doar sănătatea unei economii poate atrage noi investitori.
'Creșterea economică estimată a fost retrogradată prin acest Raport al Ministerului Finanțelor Publice, de la 6,1% la 5,5%, dar PIB-ul a crescut miraculos 'pe hârtie', de la 930 la 945 de miliarde de lei, o manevră pripită și croită cu doar câteva zile înainte de rectificarea bugetară, în scopul de a satisface cerințele bugetare ale ministerelor, tot mai decuplate de la realitatea economică. Este un tip de abordare ce camuflează nevoia de bani tot mai mare a ministerelor, o strategie ieftină, nerealistă, dezavantajoasă pe termen mediu și lung', afirmă Marilen Pirtea.
Se cristalizează o tendință, vizibilă mai ales în ultimele luni: incapacitatea administrației de a colecta TVA-ul în acești ani, în care se înregistrează cel mai mare consum din istoria noastră recentă, incapacitate demonstrată și de recenta rectificare negativă a încasărilor din această taxă. Astfel, devine tot mai plauzibilă ipoteza conform căreia guvernul PSD va adopta o cotă de impozitare progresivă, atenționează Pirtea: 'Cota progresivă este recomandată doar în cadrul ecosistemelor cu un nivel al dezvoltării economice foarte ridicat, în care echilibrul piramidei veniturilor și profiturilor nu poate fi vulnerabilizat prin schimbări majore ale strategiei de impozitare. Economia României nu este pregătită pentru această măsură de politică fiscală, mai are de parcurs destule etape până să ajungă la maturitatea necesară și echilibrul dorit'.
 Creșterea deficitului, cu presiuni la capitolul cheltuielilor de personal, scăderea încasărilor fiscale și dezechilibrarea deficitului structural până la cota alarmantă de 4% indică o singură concluzie: suntem în cea mai proastă situație economică din ultimii zece ani, consideră liberalul.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  o masina suedeza cu nr personalizat se apropie de granita nr este : M***PIRTEA
  2018-08-06, 14:02:10 (adresa: 79.112.178.*)
 2. de dragnea, infractor recidivist :
  decat sa nu intru unde merit!
  2018-08-06, 17:12:23 (adresa: 83.103.229.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: