Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Real estate

Dezvoltatorii imobiliari vor raporta tot ANPC

Real estate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-12-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Ca şi în cazul recuperatorilor de credite, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să depună la Protecţia Consumatorilor toate documentele şi informaţiile necesare înregistrării
Printre acestea se numără şi cazierul judiciar al persoanelor responsabile cu administrarea și conducerea societății
Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligaţi şi să transmită anual, în perioada 1 ianuarie - 1 martie, raportările privind numărul total de cazuri derulate în anul anterior şi suma totală recuperatăLa doar câteva zile după ce a reglementat obligativitatea recuperatorilor de credite de a se înregistra şi raporta Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor date provind activitatea acestora, instuţia a emis un ordin prin care instituie aceleaşi obligaţii şi faţă de dezvoltatorii imobiliari.
Printr-un proiect de ordin al preşedintelui, supus dezbaterii pe site-ul ANPC, se menţionează documentaţia şi informaţiile necesare înregistrării dezvoltatorilor imobiliari, precum şi modalitatea şi termenele de raportare pentru aceştia.
Ordinul privind documentaţia şi informaţiile necesare înregistrării precum și modalitatea şi termenele de raportare pentru dezvoltatorii imobiliari prevede că în vederea înregistrării de către ANPC, dezvoltatorii imobiliari au obligația de a depune:  certificatul de înregistrare, în copie certificată, conform cu originalul; certificat constatator emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu datele societăţii, în copie certificată, conform cu originalul; certificatul constatator emis conform art. 171  din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, în copie certificată, conform cu originalul; cctul constitutiv, în copie certificată, conform cu originalul; dovada că societatea comercială este operator de date cu caracter personal; cazierul judiciar pentru persoanele responsabile cu administrarea și conducerea societății; declarație pe proprie răspundere a administratorului că personalul care interacţionează cu clienţii în scopul acordării de credite dispune de cunoştinţe şi experienţa adecvate naturii, extinderii şi complexităţii activităţii vizate; procedura de acordare a creditului.
„ Dezvoltatorii imobiliari care, la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, sau, după caz, la data înaintării cererii de înregistrare, desfăşurau/desfăşoară activităţile prevăzute la art. 3 pct. 36 din Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016, transmit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, o dată cu cererea de înregistrare, informaţii privind numărul contractelor de credit încheiate cu consumatorii aflate în curs de derulare, precum și valoarea totală plătibilă de consumator, conform acestor contracte”, se arată la articolul 2 din ordin.


Raportări anuale

Potrivit art. 3 din ordin, după înregistrare, toți dezvoltatorii imobiliari vor transmite Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în perioada 1 ianuarie – 1 martie, raportări anuale care vor cuprinde: numărul contractelor de credit încheiate cu consumatorii în anul anterior, precum și valoarea totală plătibilă de consumator conform acestor contracte;  informaţii privind: moneda în care se acordă creditele; costul total al creditului pentru consumator.
Documentele se transmit cu poșta sau se depun la sediul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din Bulevardul Aviatorilor nr. 72, cod poștal 011865, sector 1, București.

Obligaţii similare şi pentru recuperatorii de creanţe

La 7 decembrie, ANPC a emis un alt ordin, prin care obligă recuperatorii de creanţe să transmită autorităţii o serie de documente şi informaţii necesare înregistrării, precum şi modalitatea şi termenele de raportare, pentru recuperatorii de creanţe, prin care-i obligă pe aceştia să transmită autorităţii o serie de documente privind statutul societăţii, inclusiv cazierul judiciar pentru persoanele responsabile cu administrarea şi conducerea societăţii, dar şi raportările anuale privind numărul total de cazuri derulate în anul anterior şi suma totală recuperată.
Începând cu 1 ianuarie 2017, activitatea de recuperare creanţe va putea fi desfăşurată numai de către entităţile înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), potrivit unei ordonanţe de urgenţă intrate recent în vigoare.
Totodată, recuperatorii vor trebui să aibă un sediu social în România, o sucursală sau un reprezentant pentru rezolvarea litigiilor sau pentru a răspunde contravenţional sau penal în faţa autorităţilor. Până de curând, existau recuperatori cu sedii în diferite paradisuri fiscale care îşi desfăşurau activitatea prin mandatar. În plus, li se cere conducătorilor acestor instituţii să aibă o bună reputaţie, altfel cererea de funcţionare ar putea fi respinsă.
De asemenea, firmele de recuperare vor trebui să demonstreze că plata salariaţilor nu depinde în mod exclusiv de realizarea unor obiective legate de recuperarea creanţelor şi nici să fie raportată exclusiv la sumele recuperate.
În cazul în care un recuperator de creanţe a obţinut înregistrarea prin declaraţii false sau prin alte mijloace ilegale, ANPC poate radia înregistrarea respectivei entităţi. La fel se întâmplă şi dacă firma de recuperare nu mai îndeplineşte cerinţele pentru care a cerut înregistrarea sau dacă încalcă în mod repetat prevederile legale
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  IN CONGO AU ARBORI DE PAINE, ASA CA PRODUSELE DE P ...
  Romanii au salarii mari, dar nu isi dau seama

  CA IN CONGO, TOVARASI, DOAR CA ACOLO NU E IARNA SI ...
  Romanii au salarii mari, dar nu isi dau seama

  SPERAM CA PRIMARUL DIN BUCALE !!! ...
  Grecia: Primarul din Salonic a fost bătut pe stradă de extremiștii de dreapta

  Romania inca,are leul romanesc ...
  Italia ar putea ieși din Zona Euro. Planul populiştilor care au câştigat alegerile

  DOAR SALARIUL MINIM NET E DE 200 EURO IN ROMANIA A ...
  Romanii au salarii mari, dar nu isi dau seama

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi