Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Real estate

Românii interesaţi de locuinţe caută tot mai mult imobilele noi

Real estate - Adrian Ungureanu / adrian.ungureanu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-12-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Imobiliare.ro: Interesul pentru apartamentele noi a urmat o traiectorie general crescătoare în ultimii patru ani
Cele mai semnificative majorări ale cererii consemnate pe segmentul locuinţelor nou-construite s-au înregistrat în Iaşi, Bucureşti şi Timişoara

Se pare că apartamentele noi au devenit principala ţintă de achiziţie a românilor care caută o nouă locuinţă, cel puţin în ceea ce priveşte căutările care indică un interes crescut pentru imobilele noi.
Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, interesul pentru achiziţia de apartamente a avut în ultimii patru ani o traiectorie general crescătoare în toate marile oraşe ale ţării. Cele mai semnificative majorări ale cererii au fost consemnate pe segmentul locuinţelor nou-construite, în oraşe precum Timişoara triplându-se, fapt ce dovedeşte ascensiunea rapidă a pieţei noi, care a ajuns să o depăşească în popularitate pe cea veche. De menţionat este că, pe fondul provocărilor în materie de finanţare, ritmul de creştere a cererii de locuinţe a încetinit vizibil în 2016, acest indicator înregistrând, în unele cazuri, chiar uşoare scăderi.
În Iaşi, interesul pentru achiziţia de apartamente a consemnat cele mai mari variaţii din ultimii patru ani: 127% pe segmentul vechi şi 775% pe segmentul nou (salt explicat, în parte, şi de creşterea foarte mare a volumului de oferte). Interesant este că, dacă până în 2014 ritmul de creştere a celor două segmente a fost relativ apropiat, în 2015 piaţa rezidenţială nouă a cunoscut un avans de 203%, reuşind astfel să depăşească nivelul cererii pentru cea veche. După un plus de 8%, supremaţia apartamentelor noi se menţine şi anul acesta, în condiţiile în care interesul pentru apartamentele vechi a scăzut cu 16%.
În Capitală, din 2012 încoace, volumul căutărilor pentru locuinţele noi din Capitală a consemnat, per total, un avans de 351% - spre comparaţie, cererea pentru apartamentele vechi s-a majorat în acest răstimp cu doar 86%. Pe segmentul nou, cea mai mare creştere anuală (de 100% de la un an la altul) a fost consemnată în anul 2015; pe locul al doilea se situează anul 2013 (cu un plus de 93%), în vreme ce în 2014 cererea a crescut cu 23%. În ciuda evoluţiei pozitive per ansamblu a celor două segmente de piaţă, în 2016 ambele s-au confruntat cu o uşoară scădere a căutărilor din partea potenţialilor cumpărători: -4% pentru apartamentele noi şi, respectiv, -18% pentru cele vechi. Acest fapt poate fi explicat prin perioadele de expectativă apărute în piaţă pe fondul schimbărilor din domeniul creditării. În urma acestor ajustări, nivelul cererii pentru cele două segmente ale rezidenţialului bucureştean se situează la un nivel egal, situaţie fără precedent până acum.
Timişoara este, de asemenea, un oraş în care cei interesaţi de cumpărarea unei locuinţe încep căutările pe segmentul apartamentelor noi.
Potrivit Imobiliare.ro, în oraşul de pe Bega, căutările potenţialilor cumpărători pe segmentul apartamentelor au crescut constant din 2012 încoace, atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi - cel dintâi a consemnat însă un avans mai mare, de  344%, faţă de 216% pentru cel din urmă. Cele mai semnificative majorări ale interesului pentru apartamentele noi au avut loc în anii 2015 (91%) şi 2013 (61%), în vreme ce 2016 a adus un plus de doar 4%. Pe segmentul vechi, cel mai mare salt, de 85%, a avut loc în anul 2013; anul acesta însă cererea a crescut cu doar 17% (faţă de 37% în 2015).

În Braşov, Cluj şi Constanţa creşterile au fost sub media naţională

În oraşul de la poalele Tâmpei, cererea pentru apartamentele nou-construite a crescut constant în ultimii patru ani, ajungând la un avans de 274% faţă de 2012. Cele mai mari creşteri au fost consemnate în anii 2015 (73%) şi 2013 (54%), urmaţi de 2014 (24%) şi 2016 (14%). În aceeaşi perioadă, interesul pentru locuinţele vechi s-a majorat per ansamblu cu doar 70%; de menţionat este însă că acestea au trecut şi prin doi ani de scăderi, respectiv 2014 (-10%) şi 2016 (-13%). În ciuda evoluţiilor diferite ale celor două segmente, popularitatea apartamentelor vechi o întrece în continuare pe cea a apartamentelor noi în Braşov.
Cluj-Napoca este singurul dintre cele analizate în care cererea pentru apartamentele noi o depăşeşte pe cea pentru locuinţele din blocurile vechi în toată perioada analizată. (Acest fapt poate fi explicat prin existenţa unei oferte competitive de locuinţe noi, atât în oraş, cât şi în împrejurimi). Prin urmare, creşterea interesului pentru segmentul nou (care are un statut dominant în piaţă) a fost mai mică decât cea consemnată pe segmentul vechi, respectiv 163%, faţă de 267%. Cererea pentru apartamentele noi a crescut în anii 2013 (74%) şi 2015 (72%), şi doi de scădere, respectiv 2014 (-2%) şi 2016 (-11%). În schimb, interesul pentru blocurile vechi s-a înscris pe un curs constant ascendent în perioada menţionată, cele mai mari creşteri având loc în 2013 (70%) şi 2015 (60%), iar cele mai mici în 2014 (15%) şi 2016 (17%). 
În Constanţa, cererea pentru segmentul rezidenţial nou s-a majorat cu 210% din 2012 încoace, în timp ce segmentul vechi a consemnat o creştere de 96%. Interesul pentru apartamentele noi a consemnat cele mai mari salturi în 2013 (74%) şi 2015 (71%), în vreme ce în 2014 a avut loc o creştere de 11%, iar în 2016 o scădere de 7%. În schimb, căutările pentru locuinţele vechi au scăzut în 2014 (cu 22%), dar s-au majorat anul acesta cu 9%. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Hotia PSD nu are limite! Hotii fac azi legile! ...
  Controverse pe piaţa pensiilor private

  la un timp fondul privat ajunge in insoventa. ...
  Controverse pe piaţa pensiilor private

  daca votezi infractori, iti baga mana in buzunar! ...
  Controverse pe piaţa pensiilor private

  De ce atatea comentarii?Nimic si nimeni nu ii poat ...
  Viorica Dăncilă, noi precizări despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează, dar vom face o analiză

  Si Dragnea si Dancila sunt pe o masura : au aceias ...
  Viorica Dăncilă, noi precizări despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează, dar vom face o analiză

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Economie mondiala

  IT&C

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi