Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Real estate

Ce facilităţi au firmele care vor să se dezvolte într-un parc industrial

Real estate - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: rbe.ro

Data adaugarii: 2017-08-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Prin legea de funcţionare a parcurilor industriale, investitorii care decid să îşi deschidă o afacere în astfel de incinte sunt scutiţi de plata impozitului şi a taxei pe teren, de impozitul pe clădiri, doar că trebuie să ceară astfel de facilităţi de la primăriile din localităţile în care există parcurile, pe schema de ajutor de minimis, care poate fi de până la 200.000 de euro. Iată cum pot beneficia firmele private de asemenea scutiri şi ce alte avantaje şi dezavantaje conferă deschiderea unui business într-un parc industrial.
Mediul de afaceri nu are la dispoziţie prea multe facilităţi de la autorităţile centrale sau locale pentru a-şi dezvolta afaceri într-o zonă sau alta. Singurele excepţii sunt investiţiile în parcurile industriale, iar facilităţile acordate pentru dezvoltarea afacerilor în astfel de entităţi sunt singurele scutite de la obligaţia de a fi notificată Uniunea Europeană, pentru a aproba asemenea facilităţi, care se încadrează în situaţia ajutoarelor de stat. O firmă care deschide un atelier de producţie, o fabrică sau pur şi simplu îşi construieşte o clădire de birouri, respectiv sediul social într-un parc industrial beneficiază de preţuri mici la închirierea terenului, precum şi de scutiri la plata impozitelor locale, de taxe pentru certificatul de urbanism, pentru autorizaţia de construire, precum şi de consultanţă gratuită din partea administratorilor parcului.
Scutirile la plata impozitelor locale pentru firmele chiriaşe ale parcurilor industriale sunt reglementate de Legea parcurilor industriale din 2003, numai că între timp s-a modificat Codul fiscal, iar aceste scutiri au rămas valabile, dar trebuie să respecte legislaţia ajutorului de stat. Înainte se acordau aceste facilităţi direct administratorului parcului industrial. Acum, scutirile de impozit pe teren şi pe clădiri se acordă direct firmelor chiriaşe, cu respectarea unei proceduri pentru a fi evidenţiat respectivul ajutor de stat. De când s-a modificat Codul fiscal, firmele chiriaşe într-un parc industrial trebuie să solicite la primăria din localitatea unde activează parcul industrial un ajutor de minimis, pentru a beneficia de respectivele scutiri de impozite şi plata unor taxe, deoarece aceste scutiri sunt asimilate ajutorului de stat primit de firmele respective.

Avantajele dezvoltării unei afaceri într-un parc industrial

În parcurile industriale, de cele mai multe ori, tarifele de închiriere a terenului sunt foarte mici, mult mai reduse decât preţul pieţei. „Avantajele unei firme care vine în parcul industrial sunt multiple. În primul rând, pentru închirierea terenului sau pentru superficie se plăteşte doar 0,1 euro pe metrul pătrat. Pe baza acordului de ajutor de minimis, firmele beneficiază de scutiri la plata impozitului şi a taxei pe teren, de când s-a modificat Codul fiscal. Societatea care închiriază terenul trebuie să obţină acordul de principiu pentru ajutorul de minimis, care se obţine de la Primăria Craiova, pe baza unei documentaţii care se depune la primărie. Firma trebuie să spună în acea documentaţie ce produce în parcul industrial, câte locuri de muncă va crea. Este mai mult o formalitate acordul de principiu de ajutor de minimis.
Ajutorul de minimis poate fi de până la 200.000 de euro, pe trei ani“, a declarat Dan Daşoveanu, directorul High Tech Industry Parc Craiova, firmă ce administrează parcul industrial deţinut de Consiliul Judeţean Dolj. El a mai precizat că firmele care decid să îşi deschidă afaceri în parcul industrial beneficiază de asistenţă gratuită (consultanţă) din partea firmei care administrează parcul, atât pentru documentaţia pentru ajutorul de minimis, cât şi pentru documentaţia de obţinere a certificatului de urbanism.

Pot exista şi unele dezavantaje

Până în anii anteriori, administratorii parcurilor industriale au fost scutiţi de plata impozitelor şi taxelor locale pentru terenurile din respectivele parcuri. După modificarea Codului fiscal, prin Legea 227/2015 s-a păstrat scutirea de impozit pe teren şi pe clădiri pentru firmele din parcurile industriale (prevedere care există şi în Legea parcurilor industriale din 2003), dar legiuitorul a mai adăugat o frază, la articolul 464, litera n) din Codul fiscal, precizând că aceste facilităţi se acordă „cu respectarea legislaţiei privind ajutorul de stat“. Cu alte cuvinte, firmele din parcurile industriale care vor să beneficieze de aceste scutiri trebuie să treacă de o măsură birocratică, şi anume aceea de a solicita la primărie acordul pentru ajutor de minimis, pentru a beneficia de scutirile prevăzute de lege. Chiar dacă este o formalitate, firma care cere acordul de ajutor de minimis trebuie să pregătească o documentaţie pentru municipalitate. Ajutoarele de minimis de până la 200.000 de euro pentru investiţiile în parcurile industriale se acordă prin Ministerul Dezvoltării. Nu pot cere ajutoare de minimis firmele care au mai beneficiat de această formă de sprijin în ultimii doi ani.
În parcul industrial din Craiova nu există clădiri pe care să le închiriezi, ci se închiriază doar terenuri. Aşadar, investitorul trebuie să ia în calcul investiţia într-o clădire, afacerea fiind luată de la zero (greenfield). În plus, entităţile economice care decid să deschidă o unitate de producţie sau de prestări servicii în parcul industrial trebuie să ia în calcul şi costurile cu racordarea la utilităţi: energie, apă, canalizare, gaze. La High Tech Industry Parc Craiova, investitorilor li se spune că se aduc utilităţile până la limita proprietăţii parcelei, iar de acolo firma îşi plăteşte racordurile şi se poate conecta la utilităţi.

Zece firme în High Tech Industry Parc Craiova

Până pe data de 3 august se înscriseseră în noul parc industrial al CJ Dolj zece entităţi economice, potrivit celor declarate de Dan Daşoveanu. Domeniile de activitate ale investitorilor, în mare parte locali, care vor demara afaceri în parcul industrial sunt extrem de variate, de la soft¬ware şi până la producerea de becuri ecologice. Domeniile principale de activitate ale firmelor din noul parc industrial din Craiova sunt: fabricarea de articole de voiaj şi marochinărie; comerţul cu diverse produse; producerea de articole de îmbrăcăminte; realizarea de soft la comandă; fabricarea hârtiei şi cartonului ondulat şi a ambalajelor din hârtie şi carton; activităţi de tipărire; tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase; activităţi de transporturi şi altele. Directorul parcului industrial, Dan Daşoveanu, a precizat că până acum au fost ocupate în High Tech Industry Parc Craiova 6,5 hectare, iar libere mai sunt alte aproximativ 12 hectare.
High-Tech Industry Park Craiova SA este societatea pe care activează parcul industrial cu acelaşi nume (situat dincolo de aeroport) şi a fost înfiinţată de Consiliul Judeţean Dolj, care deţine 99,90% din acţiuni, alături de celălalt parc industrial înfiinţat pe lângă CJ, respectiv SC Parc Industrial Craiova SA, cu 0,10% din participaţiuni.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  pt. 5,6 psdprostac balbait: USR a votat impotriva ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Si la Sebastian Guita din Srbia ! ...
  Unde sunt fondurile C.A.S.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Real estate

  Extern