Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (5) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Real estate

C&W Echinox: Într-o piaţă fără livrări de clădiri noi, companiile au închiriat birouri pentru 4.000 de angajaţi suplimentari

Real estate


Sursa foto: linkedin.com

Data adaugarii: 2017-10-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Dezvoltatorii de birouri nu au livrat nicio clădire nouă în Bucureşti în cel de-al treilea trimestru al anului curent, în timp ce companiile au închiriat spaţii cu o suprafaţă cumulată de 68.000 de metri pătraţi, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului precedent, potrivit unei analize a firmei Cushman & Wakefield Echinox.

Din suprafaţa tranzacţionată, reînnoirile reprezintă aproape 8.000 de metri pătraţi, mutările acoperă aproximativ 23.000 de metri pătraţi, în timp ce spaţii cu o suprafaţă de aproximativ 37.000 de metri pătraţi au fost închiriate de companii care se extind sau au decis să înceapă operaţiuni noi în Bucureşti, având planuri de recrutare pentru aproximativ 4.000 de posturi.
În condiţiile în care stocul de birouri din Bucureşti a ramas constant, rata de neocupare a scăzut la un nivel de aproximativ 8,2%, faţă de 9,3% la jumătatea anului. 
De departe, cea mai mare parte a cererii a fost generată de companiile din sectoarele IT&C şi BPO, care au închiriat în cel de-al treilea trimestru spaţii cu o suprafaţă cumulată de 55.000 de metri pătraţi, reprezentând aproximativ 80% din volumul tranzacţiilor.
În ceea ce priveşte zonele preferate, 33% din suprafaţa tranzacţionată se află în clădiri din Pipera, urmată de zonele Vest (22%) şi CBD (22%), în timp ce tranzacţiile din zona Centru - Nord, cea mai dinamică în ultimii ani, au reprezentat doar 9% din volum, în condiţiile în care rata de neocupare este de doar 4%, iar pentru acest an nu sunt aşteptate livrări noi.
Per total, în primele nouă luni ale acestui an au fost tranzacţionate spaţii de birouri cu o suprafaţă cumulată de 238.000 de metri pătraţi, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului precedent, pe fondul unui nivel mai scăzut al livrărilor.
Astfel, în timp ce în 2016 în Bucureşti au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 275.000 de metri pătraţi, pentru acest an este aşteptată darea în folosinţă a unor spaţii noi cu o suprafaţă de 155.000 mp, stocul urmând să ajungă la aproape 2,7 mil. mp.
O activitate tranzacţională susţinută s-a constatat şi în oraşele regionale - Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov -, fiind închiriate spaţii de birouri moderne cu o suprafaţă cumulată de peste 22.000 de metri pătraţi. Cea mai dinamică piaţă regională a fost cea din Timişoara, unde au fost închiriate spaţii cu o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi, cea mai mare parte fiind reprezentată de contractele de pre-închiriere în cadrul unor clădiri aflate în construcţie.
Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox: „Piaţa de birouri are fundamente solide, bazându-se pe o cerere sănătoasă venită în special din partea unor corporaţii internaţionale care găsesc în Bucureşti şi în celelalte centre universitare din ţară un mix optim între calitatea angajaţilor, nivelul salarial şi valorile de închiriere. Ne aşteptăm ca nivelul tranzacţiilor să accelereze în perioada următoare, în condiţiile în care 2018 se anunţă un an cu livrări semnificative, de peste 300.000 de metri pătraţi în Bucureşti şi aproximativ 100.000 mp în oraşele regionale”.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, activând în toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a închiriat în primele nouă luni ale anului spaţii cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 60.000 de metri pătraţi în clădiri de birouri din Bucureşti şi din ţară.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  peste 48 de luni sau 48 de ani, vom traversa tot c ...
  Câștigătorul pentru construcția Podului suspendat de la Brăila, a fost desemnat astăzi!

  cum reusesc sa dea faliment intreprinderile monopo ...
  SSH Hidroserv, în pragul falimentului

  actiunile teldrum la purtator nu le-au gasit?! ...
  IGPR:În urma misiunilor din ultimele zile ale Poliției Transporturi, au fost depistați zeci de persoane urmărite, dispărute sau bănuite de infracțiuni

  cata puscarie ar putea rezulta din aceste operatiu ...
  CFR SA a recepţionat peste 100 de km de cale ferată modernizată

  decat sa le aducem de la bufetul parlamentului! to ...
  Detinutii de la Jilava, la un pas de revolta!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util