Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Real estate

Județul Dolj, locul doi pe ţară la tranzacţiile cu terenuri agricole

Real estate - Monica Stuparu (Gazeta de Sud)
(citeste alte articole de acelasi autor »)



Sursa foto: Ziarul Unirea

Data adaugarii: 2017-10-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Peste 5.000 de hectare de teren agricol s-au vândut în acest an în Dolj, ceea ce plasează judeţul nostru pe locul doi în ţară, după Timiş. Specialiştii Direcţiei Agricole atrag însă atenţia că această cifră include şi terenuri care s-au vândut de mai multe ori şi din acest motiv suprafaţa tranzacţionată este atât de mare. Aceştia estimează că numărul tranzacţiilor va scădea pentru că din ce în ce mai mulţi oameni preferă să îşi dea terenul în arendă decât să rămână fără el.

În Dolj s-au vândut în primele luni ale acestui an 5.343 de hectare de teren agricol, ceea ce plasează judeţul nostru pe locul doi în ţară, după Timiş, unde s-au vândut 6.377 de hectare şi înaintea Aradului, unde s-au tranzacţionat 5.185 de hectare. În ultimii trei ani, suprafaţa de teren care s-a tranzacţionat prin Legea 17/2014, care reglementează vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, este de aproximativ 50.000 de hectare. Specialiştii Direcţiei Agricole Dolj susţin că aceasta include şi terenuri care s-au vândut de mai multe ori. „Suntem al doilea judeţ după Timiş ca şi suprafaţă arabilă a ţării, deci este şi normal să avem şi foarte multă vânzare de teren. De când se aplică Legea nr. 17 pe 2014 avem 28.000 de oferte de vânzare şi s-au tranzacţionat aproximativ 50.000 de hectare. Este o suprafaţă mare, dar sunt şi terenuri care s-au vândut şi de două-trei ori de când a apărut legea“, a spus Ovidiu Obleagă, consilier la Direcţia Agricolă Dolj.
Preţurile unui hectar de teren agricol variază de la 5.000 - 6.
000 de lei în zona de nord a judeţului, 15.000 - 16.000 de lei în zona Băileştiului şi 25.000 de lei pe hectar în zona Cetate. „Acum se vinde foarte bine în zona Băileştiului şi în zona de nord a judeţului. Zona Băileştiului este una cu teren foarte productiv şi din acest motiv este căutată“, a mai spus Obleagă.
Cei care cumpără sunt, în general, asociaţiile agricole, persoane fizice din zona respectivă, dar şi străini. „Cumpără foarte mult asociaţiile sau persoanele fizice din zona respectivă, ceea ce înseamnă că şi micii fermieri devin fermieri mijlocii sau chiar mari, în urma acestor achiziţii. Sunt însă şi cetăţeni străini cei care cumpără, dar străini care s-au mutat în zonă şi locuiesc acolo“, a mai spus Obleagă.
Specialiştii Direcţiei Agricole Dolj estimează că numărul tranzacţiilor va scădea pentru că tot mai mulţi oameni preferă să îşi dea terenul în arendă decât să rămână fără el. „Dacă analizăm ultimii trei ani, de când a intrat în vigoare Legea nr. 17/2014, care reglementează vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, ne dăm seama că numărul ofertelor de vânzare a mai scăzut pentru că oamenii au înţeles că terenurile sunt un bun necesar şi e bine să le păstreze. În prezent, preţurile nu au un trend de creştere, dar, dacă numărul tranzacţiilor va scădea, acestea vor creşte. Sfatul nostru este ca oamenii să îşi păstreze terenurile în proprietate şi să încheie contracte de arendă, în cazul în care nu le pot munci“, a mai spus Obleagă.
Un proprietar care vrea să îşi vândă terenul trebuie să meargă la primăria pe raza căreia se află pământul respectiv şi să depună cererea privind afişarea ofertei de vânzare, însoţită de mai multe documente. Primăria trimite apoi o copie după dosar şi la Direcţia Agricolă, iar oferta de vânzare se afişează timp de 30 de zile şi pe site-ul sau la sediul primăriei, dar şi pe site-ul Direcţiei Agricole. În acest interval poate să apară un preemptor - coproprietar, arendaş, vecin - şi să depună o comunicare de acceptare a ofertei, iar după ce trec cele 30 de zile, primăria face un proces-verbal de încheiere a procedurii şi îl trimite la Direcţia Agricolă, care eliberează un aviz favorabil. Dacă nu depune niciunul dintre aceştia comunicarea de acceptare, atunci primăria, după 30 de zile, dă o adeverinţă de vânzare la piaţa liberă.
Pe primele opt luni ale anului 2017 s-au derulat 6.500 de tranzacţii prin Direcţia Agricolă Dolj, s-au dat 2.800 de avize favorabile şi 581 de adeverinţe pe piaţa liberă.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 2 voturi

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  si tot primul, la ajutoare sociale!
  2017-10-27, 14:40:15 (adresa: 95.77.216.*)
 2. de :
  tranzactii locale.
  2017-10-27, 14:44:27 (adresa: 78.109.23.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Shantajul Greciei impotriva Republicii Macedonia ( ...
Acord după 27 de ani de negocieri: Grecia și Macedonia au semnat o înțelegere pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave

Dragnea, presedinte PSD ,presedintele camerei depu ...
Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

sunt ferm hotarat ,sa NU te votez. ...
Iohannis: Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Transporturi

Real estate

Fiscalitate

Extern

Util