Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Real estate

Piața spațiilor de birouri din București are nevoie de noi proiecte

Real estate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-06-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:CBRE estimează că segmentul spațiilor de birouri va continua să se dezvolte în ritm accelerat, pe fondul tendinței de creștere a cererii și a unei rate de neocupare mici, de numai 8.4%.

Reprezentanții CBRE prognozează că stocul modern de spații de birouri din București se va situa, la finalul celui de-al doilea trimestru din 2018, la aproximativ 2,85 milioane de metri pătrați. În primul trimestru au fost livrați circa 28.000 m2, iar aproximativ 64.000 m2 vor fi finalizați până la sfârșitul anului.

Conform estimărilor, în următorii trei ani vor fi terminate proiecte de clădiri de birouri ce vor totaliza o suprafață de peste 900.000 m2, dintre care în jur de 185.000 m2 sunt programați pentru livrare în 2018 și 350.000 m2  în 2019.

„Cererea pe segmentul spațiilor de birouri este într-o continuă ascensiune în București, iar cu o rată de neocupare în jur de 8.4% este evidentă necesitatea de noi proiecte. În prezent, dacă o companie vrea să închirieze birouri pentru 200 de angajați într-o cladire în apropierea unei stații de metrou, s-ar putea să nu găsească! Identificarea unor spații optime durează minimum 12 luni, dar ideal ar fi să ai la dispoziție 24 de luni”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.

În momentul actual, în capitală sunt în dezvoltare opt proiecte de spații de birouri, cu date de finalizare în cursul lui 2018. Acestea vor ocupa peste 157,000 m2, din care 61% vor fi livrați în clădiri situate în zona de vest, iar 22% în zona centrală, după cum urmează:

Patru proiecte în zona de vest: clădirea Campus 6.1, Orhideea Towers, prima clădire din Afi Tech Park, Clădirea Berlin – parte din proiectul de reconversie din Sema New Project
Trei proiecte în centru: Unirii View, Day Tower și D’or

Un proiect în Central Business District (CBD): The Mark
La acestea se adaugă clădirea a doua din Globalworth Campus, finalizată în T1 în zona Pipera
La sfârșitul anului 2018, stocul modern de spații de birouri va atinge pragul de 2,95 milioane de metri pătrați.

Cum a arătat piața spațiilor de birouri în primele luni din 2018
 
În primul trimestru, segmentul spațiilor de birouri a înregistrat 52 de tranzacții de închiriere care au însumat 65.500 m2. Domeniile de unde au venit cele mai multe cereri sunt: producție industrială și energie cu 36% din total, IT cu 23% și retail cu 16%. Cererea netă, care nu include renegocieri și reînnoiri, are o pondere de 82% din activitatea de închiriere, în T1.

Din cererea totală, 36% a fost reprezentată de relocări, urmate de pre-închirieri, cu 34%. Conform estimărilor CBRE, această pondere se va menține și în următoarele trimestre, datorită numărului mare de proiecte aflate în construcție sau a căror dezvoltare va începe în viitor. Chiria contractuală medie rămâne neschimbată față de ultima perioadă și este estimată la 18,5 euro/ m2 / lună.

Cele mai active zone, atât din punct de vedere al cererii totale, cât și al cererii noi, au fost zona centrală și zona de vest, urmate de zona de nord. Polurile de birouri din centrul și vestul Bucureștiului au înregistrat, fiecare, 34% din cererea totală, iar zona de nord, 19%. În 2019, 57% din cei 350.000 m2 care sunt programați pentru finalizare, vor fi livrați în zona de vest.

În ceea ce privește evoluția activității de închiriere, tendința este de creștere începând cu 2012, iar rata de neocupare este într-o scădere continuă, din 2013.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  5 tu nu ai deloc ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: