Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Care sunt greşelile mari pe care le fac managerii români?

Specializat - Roxana Dimache / roxana.dimache@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Un mediu organizaţional nociv duce la o fluctuaţie mare de personal, iar echipele nu au stabilitate şi nu ajung să se sudeze

Data adaugarii: 2013-01-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Una dintre principalele probleme este faptul că mulţi şefi încearcă să facă totul singuri şi nu le deleagă suficient angajaţilor autoritatea
Un bun manager ar trebui să fie în acelaşi timp şi un bun lider, să îi convingă pe cei din jur să îl urmeze şi să fie integru


Managerul este  factorul principal al succesului organizaţional. Totul evoluează sau involuează în funcţie de calitatea managementului, de conducere depinzând şi direcţia pe care organizaţia şi-o imprimă şi felul în care se încearcă atingerea obiectivelor propuse. Curierul Naţional a vorbit cu doi specialişti în HR despre care sunt principalele calităţi pe care trebuie să le aibă un manager competent, dar şi despre ce greşeli fac cel mai des şefii români.
În viziunea lui Şerban Mrejeriu, consultant în cadrul companiei AIMS Executive Search&Consulting, una dintre principalele probleme este faptul că mulţi manageri încearcă să facă totul singuri şi nu le deleagă suficient angajaţilor autoritatea. "Acest comportament duce invariabil la două consecinţe importante: în primul rând, managerii se supraaglomerează cu sarcini mărunte şi nu mai sunt pregătiţi să reacţioneze la cele importante şi în al doilea rând, oamenii din subordine se demotivează şi îşi pierd încrederea în ei", a explicat, pentru Curierul Naţional, Şerban Mrejeriu.
Lipsa de viziune pe termen lung este un alt element important. Mulţi manageri reacţionează la ceea ce se întâmplă, dar nu reuşesc să vadă ansamblul. De la ei se aşteaptă rezultate immediate, iar ei, la rândul lor, aşteaptă acelaşi comportament de la subordonaţi. Avem, astfel, companii care au succese mărunte, de moment, dar care nu sunt pregătite pentru marile schimbări din piaţă, a mai spus reprezentantul AIMS. O altă mare eroare este abordarea negativă faţă de angajaţi. Comportamentul autoritar, impersonal, lipsa motivării pozitive, pedepsirea intransigentă a greşelilor, faptul că se caută angajaţi cu un comportament agresiv- duce la medii organizaţionale competitive, în care angajaţii concurează unii împotriva altora şi unde există neîncredere. "Angajaţii de rând stau cu capul la cutie şi încearcă să nu îşi asume iniţiative, pentru a nu fi expuşi sancţiunilor în caz de nereuşită. De asemenea acest mediu nociv duce la o fluctuaţie mare de personal, iar echipele nu au stabilitate şi nu ajung să se sudeze", a mai spus Şerban Mrejeriu.
Potrivit Cristinei Popescu, manager QPAS, există diferenţe între greşelile făcute de managerii din multinaţionale şi cele făcute de antreprenori. "Atunci când managerii din multinaţionale comit erori, de cele mai multe ori, impactul nu este covârşitor  pentru companie, deoarece există un mecanism care funcţionează şi, în consecinţă, aceştia nu sunt lăsaţi să ajungă să greşească grav. Există mecanisme care ajută foarte mult, cum ar fi: procedurile de lucru bine definite, deciziile strategice nu se iau de către o singură persoană, există sesiuni de brainstorming, sesiuni prelungite de aprobări, modele, simulări, research-uri, experienţe ale altor ţări şi best practices", a spus, pentru Curierul Naţional, Cristina Popescu.

Astfel, managerii din multinaţionale comit mai degrabă greşeli care ţin de zona soft skills şi de managementul echipei. "Unii manageri nu ştiu să fie autoritari atunci când este necesar sau din contră, sunt prea autoritari şi agresivi, alţii nu îşi dezvoltă oamenii de teamă ca subalternii să nu le ia locul, alţi manageri nu gândesc pe termen lung, ceea ce conduce la acţiuni şi rezultate pe termen scurt", a subliniat reprezentanta QPAS.
De cealaltă parte, antreprenorii pot crea probleme în propriile structuri prin atitudinea atotştiutoare, prin faptul că de multe ori nu ţin cont de sfaturile specialiştilor angajaţi să se ocupe de lucruri specifice. "Unii antreprenori nu se detaşează, privesc compania ca pe copilul lor, lucru firesc de altfel, şi astfel ajung să se implice în cele mai mici detalii ale business-ului, demoralizând echipa. Alţi antreprenori schimbă mult prea des strategia, direcţia de business sau revin asupra deciziilor de la o zi la alta, rezultatul fiind confuzie şi frustrare în rândul angajaţilor, senzaţia şi sentimentul muncii în zadar", a completat Cristina Popescu.
În ceea ce priveşte calităţile necesare unui bun manager, managerul QPAS a precizat că, în primul rând, este important ca managerul să aibă principii şi valori sănătoase de viaţă. "Dacă aceste calităţi există, pe lângă competenţele tehnice, mai este necesar să fie echilibrat, matur, de bună credinţă, sincer, să aibă inteligenţă emoţională, să ştie să comunice, să ştie să delege, să motiveze şi să-şi dezvolte echipa, să deţină o bună gândire de business, să gândească strategic şi pe termen lung", a explicat Cristina Popescu.
"Nu aş putea începe lista de calităţi esenţiale fără integritate. Lipsa de integritate alienează echipa şi colaboratorii, iar managerul îşi va pierde credibilitatea. Pe de altă parte, un lider cu integritate poate fi urmat chiar şi de cei care nu îl plac. Un bun manager ar trebui să fie în acelaşi timp şi un bun lider, să îi convingă pe cei din jur că ideile sale sunt bune şi merită urmate", a declarat, la rândul său, Şerban Mrejeriu, consultant în cadrul companiei AIMS Executive Search&Consulting.
De asemenea, gândirea în perspectivă este importantă. În ziua de azi, mediul de business se schimbă foarte repede, iar cei care înţeleg ce urmează să se întâmple în piaţă sunt câştigătorii. Apoi, munca în echipă este foarte importantă. Stilul autoritar, mesianic, nu mai funcţionează în societatea tehnologizată din ziua de azi. "Un manager care împarte puterea şi ştie să folosească potenţialul celorlalţi, care deleagă - poate rezista în timp. Managerul care încearcă să facă totul singur îşi va epuiza resursele şi îşi va aliena echipa", a conchis Şerban Mrejeriu
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 16 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Ca in toate domeniile vietii sociale si economice ...
  Toate contractele la energie, MODIFICATE! Lovitură pentru români

  decat robor-ul a crescut in urma mea... in urma m ...
  Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară

  fetelor, dans! ...
  30.000 de oameni s-au înscris deja în partidul lui Dacian Cioloş

  sunt fost membru pd, ca sa-mi salvez hamsteru, am ...
  30.000 de oameni s-au înscris deja în partidul lui Dacian Cioloş

  decat daca fac si carmencite, bombonici si viorici ...
  Amazon lucrează în secret la producția de roboți domestici

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate