Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

26

Specializat - Valeriu Râpeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-12-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Când am început să aștern pe hârtie aceste rânduri, graiul pe datelor mă face să poposesc o clipă și să mă gândesc la cifra înscrisă în titlul articolului care dovedește că ziarul nostru a pășit de un an în zodia maturităţii. A lăsat în urmă un sfert de veac de căutări, de împliniri, de formule publicistice, a înscris un număr de izbânzi ale presei. Pentru o publicaţie cotidiană, drumul este lung și nu ne putem reprima o paralelă istorică. În fond, „Curierul Naţional” a parcurs epoca echivalentă a perioadei dintre cele două războaie, la care se adaugă anii celei de a doua conflagraţii mondiale și a primului an din epoca pe care a deschis-o încheierea ostilităţilor. Pentru cei mai mulţi din cititorii de astăzi, ceea ce am enumerat noi reprezintă istorie în cel mai strict înţeles al cuvântului de care ei iau cunoștinţă prin manualele  școlare și  din cărţile dedicate României contemporane.
Dar  chiar  și  anul  apariţiei „Curierului Naţional” se îndepărtează trecând din domeniul istoriei trăite în cel al istoriei scrise. De aceea ne vom permite să reamintim că primul număr al ziarului nostru a apărut în plină explozie mediatică, care a fost una dintre primele realităţi post-revoluţionare. Și m-aș grăbi să adaug explozie a presei scrise, pentru că cea a audiovizualului avea să urmeze. Nu după mult timp. Dar atunci, la sfârșitul lui decembrie 1990, presa scrisă cunoștea o creștere vertiginoasă în progresie geometrică.
„Curierul Naţional” și-a căutat, cum era firesc, profilul publicistic, pe care n-a întârziat să îl afle. Și aceasta deoarece în fruntea celor ce s-au strâns atunci, aici, se afla un ziarist încercat, care ilustrase presa românească cu pagini perene, cunoscuse truda de zi și noapte a redacţiilor, fiind familiarizat și cu realităţile presei de peste hotare: Valentin Păunescu.
Și pentru că cel ce a însoţit cu sprijinul său eficace „Curierul Naţional”, domnul George Constantin Păunescu, n-a căutat să impună o politică editorială partizană, restrictivă, ci una larg deschisă către toate orizonturile societăţii românești către viitorul ei care se descifra cu destul de multă dificultate. Așa se face că ziarul n-a căutat să scormonească zonele scandaloase ale unei societăţi care nu-și afla totdeauna căile cele mai fecunde pentru a fructifica libertăţile și drepturile  pe care le avea după 22 decembrie 1989. Fondul și forma s-au armonizat atât în paginile scrise  de redactorii noștri, cât și de colaboratorii lui. Volumul „Privind înapoi cu luciditate”, care strânge editorialele publicate de Valentin Păunescu timp de treisprezece ani în „Curierul Naţional”, reprezintă o mărturie concludentă pentru ţinuta cotidianului pe care cel ce a părăsit prea devreme scena vieţii l-a condus cu demnitate, fără profitabile alinieri. Aceste pagini nu pot să fie omise din nicio istorie a presei noastre contemporane.
Fără îndoială, un ziar modern nu face abstracţie de metamorfozele societăţii românești care au dus la schimbări radicale în structura publicisticii scrise și audio-vizuale, ca și de mijloacele prin care publicul are acces la mesajul transmis. Dar ţinuta ziarului nu a cunoscut modificări și niciodată nu și-a pierdut direcţia imprimată în acei ani de început, „Curierul Naţional” continuând ceea ce și-a propus de la bun început: informarea cititorului, tălmăcirea unora din faptele sociale, economice care privesc viaţa de fiecare zi a cetăţeanului.
Cu aceste gânduri, cu această dorinţă de a fi cât mai aproape de dumneavoastră întâmpinăm trecerea în al 26-lea an de apariţie. Ne gândim la cititorii noștri, la toţi cei ce și-au făcut aici ucenicia, la cei care au scris ani de zile, le cei care prin priceperea lor tehnică și administrativă au făcut posibilă tipărirea celor peste 7200 de numere ale „Curierului Naţional”! La toţi  ei ce sunt și vor fi cititorii noștri.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Fără discuție trebuie o dare de seamă pentru t ...
  Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

  KIM JONG UN si KIM JONG DOI= dracNEA PENTRU NOI(ta ...
  Ce scrie presa străină despre protestele din România

  KIM JONG UN si KIM JONG DOI= dracNEA PENTRU NOI (t ...
  Ecaterina Andronescu, despre proteste: Daca aceste demonstratii acrediteaza ideea ca Romania este instabila, ca e o tara neguvernabila, toata lumea pierde

  CEAUSEL si CEAUSICA= dracNEA - VIORICA. LA TARGOV ...
  Protest mut, duminica, in Polonia, Germania, Cehia si Romania: Justitia furata!

  CEAUSEL SI CEAUSICA= dracNEA - VIORICA LA TAROVIST ...
  Ecaterina Andronescu, despre proteste: Daca aceste demonstratii acrediteaza ideea ca Romania este instabila, ca e o tara neguvernabila, toata lumea pierde

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci