Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Act de cunoaştere - prilej de meditaţie

Specializat - Valeriu Râpeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2017-09-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Manifestările menite să celebreze centenarul făuririi României Mari stârnesc mai degrabă îngrijorări exprimate nu odată cu o evidentă ironie. Se flutură spectrul „Cântării României” - după aproape treizeci de ani de când a trecut în neant - privită ca o fatalitate ori de câte ori se încearcă rememorarea momentelor care au marcat istoria ţării noastre. Câteodată - nu vrem să facem nimănui un proces de intenţie - se inoculează preventiv opiniei publice un sentiment de respingere apriorică - ca să nu mai spun unul de deriziune - atunci când se profilează la orizontul timpului asemenea prilejuri de afirmare a identităţii noastre naţionale.
Pentru că aceste aniversări reprezintă în primul rând acte de cunoaştere, prilejuri de meditaţie, de imbolduri către aflarea acelor căi prin care societatea noastră află căile depăşirii momentelor şi perioadelor de cumpănă. Unele dintre ele ameninţând însăşi fiinţa naţională şi existenţa noastră ca stat independent.
De ce - repet - să ne cantonăm într-o stare de spaimă şi să nu ne gândim că astăzi asemenea comemorări înseamnă mult mai mult decât un spectacol, ci presupun un efort de valorificare a unui tezaur moral care îmbrăţişează toate domeniile vieţii sociale, morale, intelectuale ale unei ţări. Când scriu aceste rânduri am în faţă un impresionant volum de - practic - 600 de pagini format 25/33 cm, intitulat 1917. Reprezintă Catalogul Expoziţiei organizate la Metz între 26 mai - 24 septembrie 1912 de Centrul Pompidou - Metz (o filială a cunoscutului Centru Cultural din Paris). Pe pagina de gardă se specifică „Expoziţia 1917 inaugurează în Franţa ciclul de manifestări al Centenarului Primului Război Mondial”. Au fost expuse capodopere de Picasso, Renoir, Modigliani, Chirico, Kirchner, Kandinsky, Juan Gris”.
Aşa cum spune autorul unui articol despre această expoziţie apărut în revista (pe atunci) Le Nouvel Observateur: „Dar „1917” nu este dedicată doar confruntărilor militare. Privirile muzeografilor au îmbrăţişat un spectru larg. [..
.] O întreagă artă se exprimă în timpul acestor douăsprezece luni, care este confruntată şi văzută în perspectivă de la Chirico la Brâncuşi, de la Modigliani la Renoir, de la Proust (este expus unul din carnetele sale) la Picasso (a cărui cortină la [baletul] Parade este desfăşurată majestuos la sfârşitul expoziţiei). Numărul imaginilor, operelor, al documentelor este cu adevărat impresionant şi pus în lumină cu inteligenţă, „1917”. Este expoziţia acestei veri. Şi chiar a anului!” Şi aceasta într-o ţară care nu duce lipsă de expoziţii! Dimpotrivă. Ne-am oprit asupra acestui eveniment din urmă cu cinci ani, care se păstrează în magnificul album operă de artă şi instrument de lucru prin capitolele deStudiu, 1917 dela A-Z, 1917 din Ianuarie în Decembrie, acesta realizat în formula unui Calendar ce îmbină informaţia istorică riguroasă cu ilustraţia elocventă şi atractivă.
Ar fi imposibil să avem una sau mai multe asemenea opere menite să rămână prin valoarea lor ştiinţifică documentară de artă în tezaurul tipăriturilor româneşti? Răspunsul nu poate să fie decât pozitiv. Cunoscând potenţialul intelectual al celor ce lucrează acum în instituţiile muzeale, bibliotecile de pe întreg cuprinsul ţării, în institutele de cercetări şi facultăţi, putem spune că unui asemenea corp ştiinţific de o înaltă competenţă se cuvine să i se pună la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru ca să realizăm nu doar pentru ziua de astăzi, ci pentru totdeauna lucrările de anvergură, menite să înfăţişeze pe principiul „lungii durate” modul în care poporul român a împlinit nu numai un vis, aşa cum metaforic se spune, ci a cucerit prin lupta plătită cu atâtea jertfe drepturile noastre istorice, sociale, demografice, spirituale, lingvistice.
În coloanele Curierului Naţional, am propus, de pildă, ca până la 1 decembrie  să înseriem operele literare inspirate din anii războiului. Să amintim câţiva din autorii lor? Ne mărginim la Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Vasile Voiculescu, Cezar Petrescu. Am putea concepe o a doua serie a Memorialisticii, care să includă deopotrivă pe cei ce au luptat pe front, ca şi pe cei care cu un spirit patriotic exemplar au suferit vicisitudinile războiului „în spatele frontului”. Ni se poate spune că o parte din ele au apărut. De acord. Dar şi în primul, şi în al doilea caz prezentarea lor într-o colecţie accesibilă, de largă popularitate (mă refer aici bineînţeles şi la preţ) ar contribui la înscrierea şi explicarea acestui eveniment într-un context mult mai larg şi mai elocvent. Şi nu în ultimul rând retipărirea în condiţii editoriale exigente a publicisticii anilor 1914.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dragnea ot gratia:
  ai nostri inteleg altceva prin ”meditatie”!
  2017-09-09, 10:29:04 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

5 tu nu ai deloc ...
Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: