Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Cella Delavrancea – 130

Una dintre cele mai nobile partituri ale spiritului românesc

Specializat - Valeriu Râpeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2017-12-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Astăzi se împlinesc 130 de ani de la naşterea Cellei Delavrancea. Fiica cea mare a scriitorului Barbu Delavrancea a ilustrat cu strălucire tărâmul pianisticii, criticii muzicale şi al prozei româneşti. O viaţă lungă - a închis ochii cu câteva luni înainte de a împlini 104 ani - trăită sub semnul frumosului a făcut ca numele ei să rămână în Pantheonul nostru cultural ca una din prezenţele de o mare distincţie sufletească identificată cu valorile spirituale autohtone, dovedind o iubire nemărginită faţă de poporul nostru, de tot ceea ce acesta a dăruit lumii.
A crescut înconjurată nu numai de dragostea părinţilor ei, ci şi de aceea a prietenilor acestora care i-au tutelat copilăria, adolescenţa, tinereţea: I.L. Caragiale, Nicolae Grigorescu, Alexandru Vlahuţă. Despre ei a scris admirabile pagini, contribuind la cunoaşterea nuanţată a personalităţii lor. Ca şi alţi mari reprezentanţi ai artei româneşti, şi-a perfecţionat înzestrările muzicale în ţări străine - Franţa - a repurtat succese pe meleaguri îndepărtate, dar a crezut că sacra ei datorie transmisă de cei din mijlocul cărora s-a născut şi a făcut primii paşi în viaţă este de a dărui ţării sale tot ceea ce a acumulat în ani de studii şi de confruntări creatoare. De tânără încă s-a bucurat de prietenia şi preţuirea lui George Enescu, alături de care a interpretat decenii de-a rândul marele repertoriu universal ca şi lucrări ale genialului compozitor român. Cellei Delavrancea i se datorează cea mai frumoasă definiţie a geniului enescian: “George Enescu a fost o capodoperă a Naturii”. A concertat în ţară unde arta sa aducea lamura artei adevărate. A fost prezentă încă din primii ani la postul naţional de Radio, în timpul celui de al doilea război mondial a înfăţişat o serie de emisiuni în dubla calitate de conferenţiar şi pianist, moment de neuitat pentru toţi cei ce au avut fericirea să o asculte. Câteva texte ale acestor emisiuni s-au păstrat şi am reuşit să o conving să le tipărească în volum - Cella Delavrancea fiind caracterizată printr-o funciară modestie. Apărut în anul 1984 la Editura Eminescu cu titlul Trepte muzicale într-un tiraj de 20.000 de exemplare, s-a dovedit insuficient pentru cererile masive ale cititorilor. Trecuseră patru decenii de când au fost rostite şi nimic nu umbrise interesul noilor generaţii faţă de cuvântul Cellei Delavrancea.
Cronicile sale rămân mărturii nepieritoare asupra vieţii muzicale, expresia unei exigenţe fără fisură, a unui talent uimitor de a recrea universul sunetelor. Arta interpreţilor şi a compozitorilor sunt caracterizitate prin imagini de o rară frumuseţe.
A debutat târziu ca scriitoare, din pricina exigenţei care a călăuzit-o întreaga viaţă.
Nuvelistă, romancieră, memorialistă, portretistă, autoare de note de drum din ţară şi din străinătate, Cella Delavrancea s-a situat la nivelul superior al genurilor ilustrate.
A încurajat cu fapta, cu scrisul, cu sfaturile sale, tineri muzicieni fiind o eminentă profesoară care a călăuzit mulţi paşi în universul artei pianistice.
O viaţă şi o operă exemplare, caracterizate prin bucuria de a pune în evidenţă valorile naţionale, perenitatea şi caracterul lor universal valabil. Ţin minte cum prin anii 1980 scriind despre Barbu Ştefănescu Delavrancea am reliefat trăsătura esenţială a fiinţei sale: patriotismul. Imediat ce a citit articolul Cella Delavrancea mi-a dat telefon şi simţeam emoţia în glasul ei, ca să-mi mulţumească pentru că am insistat asupra acestei trăsături care a călăuzit viaţa şi scrisul părintelui său.
Se împlinesc tot astăzi treizeci de ani de când în sala de concerte a Radiodifuziunii Române, în ziua când Cella Delavrancea împlinea 100 de ani, s-a desfăşurat o emoţionantă sărbătorire. Organizatoarea ei, Marilena Rotaru, a chemat personalităţi ale vieţii noastre culturale, Şerban Cioculescu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, care au evocat în cuvinte pline de căldură locul eminent pe care distinsa personalitate l-a avut în cultura noastră. Iar Cella Delavrancea alături de elevul său iubit, Dan Grigore, au interpretat şi au improvizat piese de o fermecătoare tinereţe. Cu acelaşi prilej a fost lansat volumul său Dintr-un secol de viaţă (titlul a fost dat de autoare) apărut la Editura Eminescu. În peste 600 de pagini am reunit portretele dedicate de Cella Delavrancea celor pe care i-a cunoscut, amintirii, călătorii, cronici şi eseuri muzicale. 30 de mii de exemplare “imposibil de găsit în vreo librărie chiar a doua zi după apariţie”, cum spunea un important critic literar în cronica dedicată volumului, astfel încât în prima parte a anului următor am mai tipărit încă 50.000 de exemplare care au fost întâmpinate cu aceeaşi căldură de cititori. Era cea de a doua masivă antologie din opera Cellei Delavrancea tipărită de Editura Eminescu. Cea dintâi intitulată  Scrieri a apărut în anul 1982, însuma 765 de pagini, a apărut în anul 1982, când distinsa autoare împlinea nouăzeci şi cinci de ani. Volumul a fost lansat în sala Ateneului Român în cadrul unei festivităţi organizate de dirijorul Mihai Brediceanu, directorul Filarmonicii “George Enescu”. La sfârşitul Festivităţii,  după ce cu buna cuviinţă care a caracterizat-o întreaga viaţă a mulţumit celor prezenţi, a cerut să se deschidă pianul ca să interpreteze câteva din lucrările care îi plăcuseră lui Caragiale invitându-i pe toţi cei aflaţi în sală la o nouă întâlnire… peste cinci ani!
Din fericire întâlnirea a avut loc. Dar privind cei treizeci de ani de când a apărut ultima carte din timpul vieţii sale, şi anume cea amintită “Dintr-un secol de viaţă” - în afara unei culegeri din corespondenţa cu soţul ei, Filip Lahovary - nici o carte din creaţia Cellei Delavrancea nu a mai văzut lumina tiparului. Şi e păcat deoarece am lipsit noile generaţii de admirabile pagini de literatură şi de critică scrise într-o aleasă limbă românească, de momente de împlinire artistică, de elevaţie morală şi de o nemărginită dragoste faţă de valorile naţionale.
După o atât de îndelungată absenţă, să sperăm că opera Cellei Delavrancea se va întâlni din nou cu cititori care vor avea acces la acest tezaur de frumuseţe morală şi artistică.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  prin alegerile democratice exprimate de romani in ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Un necunoscut ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  seamana cu chichirau si gotiu ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  plata o primiti de la plicusor ban ...
  O nouă seară de protest în Piața Victoriei

  2 mai lasa din yarba ...
  Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: