Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Dinu Lipatti la Zürich - Profil componistic

Specializat - Valeriu Râpeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Dinu Lipatti. Sursa foto: georgeenescu.ro

Data adaugarii: 2018-01-04

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Anul care a marcat Centenarul naşterii muzicianului de geniu Dinu Lipatti s-a încheiat. Dar omagierea personalităţii proteice a pianistului şi compozitorului român constituie pentru mine, de un sfert de veac încoace, o datorie de conştiinţă. Activitatea scenică şi de cercetare este menită să lumineze opera sa componistică, viu apreciată în epocă, insuficient ştiută şi valorizată azi. Ultimele săptămâni au cuprins, alături de o seară organizată de conf. dr. Fernanda Romila de la Universitatea "Spiru Haret", prezentarea recent, într-un recital la Ateneul Român, a monumentalei Fantezii opus 8 pentru pian, iar în străinătate un omagiu la "Hochschule der Kunste" din Zürich. Între acestea s-a plasat lansarea unui CD incluzând o mai veche înregistrare din fonoteca Radio România a Fanteziei opus 8, capodopera muzicii lui Lipatti pentru pian, o lucrare complexă, monumentală, copleşitoare, a cărei audiţie stârneşte admiraţie şi entuziasm.
Concertul de autor de la Zürich a fost iniţiat de Ana Silvestru, fostă studentă a mea, cu prezenţe de calitate pe scene din Europa Centrală, devotată promovării compoziţiilor lui Dinu Lipatti. Ţinuta programului s-a vădit prin prezentarea erudită a muzicologului Lukas Naef. S-a cântat integrala celor nouă melodii  pe versuri de poeţi simbolişti francezi, cu tenorul Tamas Henter, originar din Oradea şi pianista Ana Silvestru, Fantezia op. 8 cu subsemnatul, precum şi Aubade pentru cvartet de suflători, interpretată cu sensibilitate de un ansamblu cuprinzând solişti elveţieni de elită.
M-am bucurat să revăd un oraş istoric, cu o viaţă culturală bogată şi servicii perfect funcţionale. În plus, cu o Operă din a cărei trupă face parte cu cinste de câţiva ani colega mea, mezzo-soprana Liliana Nikiţeanu. 
Muzica lui Lipatti, care a fost prezentată în ziua de 11 decembrie, a beneficiat de o interpretare profesională. Publicul a primit cu mult interes programul alcătuit din partituri (quasi) necunoscute. Precum la Besançon, m-am întâlnit cu melomani crescuţi în cultul interpretărilor pianistice lipattiene intrate în legendă, parte a tezaurului spiritual al omenirii, semnate de cel despre care dirijorul Ernest Ansermet spunea: «Avea acel semn distinctiv al compozitorului înnăscut care, când se apuca să scrie, nu o făcea pentru “a căuta”, ci pentru “a găsi”», notează  Viniciu Moroianu.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
  Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

  Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: