Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Cum poate fi încetinită sau stopată scleroza multiplă

Specializat


Sursa foto: www.gsb.stanford.edu

Data adaugarii: 2018-01-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică a sistemului nervos central si face parte din categoria bolilor autoimune. Mai exact, propriul sistem imunitar atacă celulele și țesuturile sănătoase.
 
De scleroză multiplă suferă milioane de oameni în întreaga lume, iar cauzele nu au fost încă elucidate. Simptomele diferă de la un pacient la altul și pot varia de la durere acută și ușoară senzație de amorțeală și până la scaderea fortei musculare adica, paralizie. Printre cele mai comune simptome se numără: scaderea sau lipsa fortei în mâini și picioare, oboseală, spasme musculare, scaderea acuitatii vizulae sau chiar vederii, încetinirea vorbirii, rigiditatea membrelor, vedere dubla, mers leganat sau pierderea echilibrului. Aceste simptome nu sunt prezente la toți pacienții, si de cele mai multe ori se amelioreaza, adică își fac prezența la un moment dat, după care pot disparea sau ramane mici sechele. 

Simptomele descrise anterior apar datorita infiltrarii celulelor sistemului imunitar la nivelul creierului si maduvei spinarii si determinarii unei reactii de inflamatie in substanta alba. Afectarea substantei albe din creier si maduva duce la o perturbare a transmiterii si receptarii impusurilor nervoase, astfel apar simptomele mentionate.
 
Inca nu există un tratament care să conducă la vindecarea completă a sclerozei multiple, dar putem foarte bine limita progresia bolii, uneori chiar cu stoparea evolutiei acesteia. Așadar, este nevoie ca, pacientul sa fie diagnosticat corect si sa adere la un trament corespunator fazei bolii sale. Tratamentul consta in administrarea unor medicamente imunomodulator, adica ce actioneaza la nivelul sisteului imunitar, determinand o atenuare a acetivitatii acestuia.
 
Cu cât tratamentul este inițiat mai devreme în evoluția bolii, cu atât se limitează progresia leziunilor la nivelul sistemului nervos central. Medicatia actuala disponibila in Romania consta in: tratament cu interferon beta 1a, interferon beta 1b, glatiramer acetat, teriflumonid, natalizumab si mitoxantrona (utilizat in formele primar progresive sau secundar progrezive). In afara de tratamentele prezente in Romania mai sunt aprobate in Europa de Vest si SUA: dimetil fumarat, fingolimod, daclizumab, alemtuzumab si ocrelizumab (ultimul fiind demonstrat ca fiind cel mai eficient in forma primar progresiva).
 
Răspunsul la tratament depinde de structura fiecărui pacient în parte, același tratament putând avea rezultate diferite la doi pacienți. Cu alte cuvinte, medicația trebuie adapată în funcție de particularitățile fiecărei persoane. În unele cazuri, pe parcursul tratamentului apar pusee ale bolii, care necesită întervenție terapeutică urgentă pentru a preveni sechelele. Această terapie este diferită de tratamentul efectiv al bolii si consta in adminstrarea de cortizon intravenos. Din cercetările realizate în ultimii ani rezultă că celulele stem ar putea constitui o modaliate de vindecare, dar această soluție nu a fost pe deplin confirmată.
 
 
Calitatea vieții este afectată semnificativ la pacienții care prezintă simptome severe. În astfel de cazuri, pe lângă tratament, este nevoie de sprijinul total al familiei.
 
Scleroza multiplă este o boală autoimună cronică (dar necontagioasă), prin urmare se manifestă întreaga viață. Tratamentul început trebuie continuat, iar dacă nu ajută sau pacientul nu îl tolerează, medicamentele trebuie înlocuite cu altele din aceeași categorie. Este important de știut că tratamentul pentru scleroză multiplă are rolul nu doar de a ameliora simptome, ci și de a preveni apariția unor complicații.
 
În unele cazuri, scleroza multiplă poate conduce la invaliditate, în acest caz fiind foarte important ca tratamentul simptomatic să fie completat cu cel recuperator. Acestea vor ajuta ca simptomele să se amelioreze, iar calitatea vieții pacientului să se îmbunătățească.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: