Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Transporturi

O nouă bătălie pe frontul taximetriei

Transporturi - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: gandul.info

Data adaugarii: 2018-06-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:200 de taximetriști au protestat în zona Gării de Nord
 
Protestul face trimitere la ordonanța de urgență care vizează legea taximetriei
 
Protestul va continua până pe 13 iunie
 
Un nou protest al taximetriştilor a avut loc ieri în București. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că legislația din România nu interzice funcționarea firmelor de taximetrie care nu au dispecerat. Taximetriștii au protestat de la ora 9:00 până la ora 13:00.
Aproximativ 200 de taximetriști au protestat, marți dimineață, în zona Gării de Nord. Din cauza manifestaţiei care va fi organizată zilnic până pe 13 iunie, traficul în zonă este restricționat.
Cei prezenți la protest spun că sunt acolo pentru a-și exprima nemulțumirea față de cei care fac piraterie și nu folosesc aparatul de taxat în timpul curselor.
Protestul face trimitere la ordonanța de urgență care vizează legea taximetriei, care se află în dezbatere publică.
Protestul acestora va continua până pe 13 iunie, cu excepția zilelor de weekend, scrie Ziare.com.
Ieri, traficul a fost restricționat pe Str. Gării de Nord, segmentul cuprins între Str. Piața Gării de Nord și Str. Pârcălabul Baldovin, respectiv Bd. Dinicu Golescu, segmentul cuprins între Str. Mircea Vulcănescu și Str. Piața Gării de Nord, cu excepția RATB.
Ordonanța de urgență prevede redefinirea unor termeni precum „dispecer”, dar și amenzi mult mai mari ce pot fi date mult mai ușor. Astfel, aplicațiile precum Clever Taxi și Star Taxi, dar și serviciile Uber sau Taxify ar putea dispărea dacă ordonanța este adoptată.
„În ultimii ani, piaţa serviciilor destinate populaţiei este într-o permanentă schimbare ca urmare a dezvoltării tehnicii şi tehnologiilor moderne, fiind în creştere utilizarea programelor de software, a aplicaţiilor web sau a aplicaţiilor mobile, în scopul satisfacerii nevoilor zilnice, este necesar ca şi piaţa serviciilor de taxi să fie adaptată noilor cerinţe. Însă prevederile actuale privind activitatea de dispecerat taxi permit prestarea, în fapt, a acestei activităţi fără autorizaţiile prevăzute de lege, fiind dezvoltate aplicaţiile taxi, care funcţionează întocmai ca nişte dispecerate taxi. Datorită acestor aplicaţii taxi, concurenţa pe această piaţă este denaturată prin comercializarea acestor aplicaţii taxi, fără acordul transportatorilor autorizaţi de taxi şi/sau a dispeceratelor de taxi", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) militează pentru adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, în formă nealterată - cea postată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, însoțită de instrumentele de prezentare și motivare.
În contextul recentelor declarații ale unor persoane publice, fără suport în realitatea cotidiană, care și-au exprimat susținerea față de activități neautorizate de transport persoane, generatoare de venituri ilicite, dorim să readucem în atenția opiniei publice următoarele:
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în decembrie 2017, că serviciile "al căror scop este acela de a conecta, prin intermediul unei aplicaţii digitale, şoferii neprofesionişti cu persoanele care doresc să efectueze călătorii urbane", trebuie clasificate drept "servicii în domeniul transporturilor".
Uber se autodescrie ca fiind ”un simplu intermediar digital, o aplicație pe telefon, care leagă pasagerii cu șoferii”, pretext să nu se conformeze prevederilor legale de licențiere, aplicabile firmelor de taxi sau transportatorilor, ce implică obligații și responsabilități.
Poziția Uber este în contradicție cu decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, avocatul general desemnat în cauză, Maciej Szpunar, precizând că "platforma electronică Uber, chiar dacă este un concept inovator, ţine, în principal, de domeniul transportului şi, în consecinţă, trebuie să deţină licenţele şi acordurile cerute de dreptul naţional". 

„Astfel, activitatea de preluare a unei persoane și transportul acesteia către destinația solicitată, cu un autovehicul, contra cost, este în prezent reglementată, în România, prin Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere și norme adoptate de autoritățile locale”, se arată într-un comunicat transmis de C.O.
T.A.R.
Una dintre principalele modificări dorite este ca șoferii să poată să fie sancționați mult mai ușor. Până acum erau sancționați șoferii care făceau transport public contra cost de persoane sau transport de mărfuri fără autorizațiile aferente în mod repetat. Ordonanța elimina elementul repetitivităţii, astfel că șoferii vor fi amendați la prima abatere cu până la 5.000 de lei, notează Ziare.com.
„Suntem aici pentru a susține ordonanța de urgență. Pentru ca organele statului să poată să își facă datoria față de cei care lucrează fără autorizare. Susținem ca toată lumea să respecte codul fiscal așa cum este el. Nu susținem ca persoane din parlament să facă legi pentru acești pirați. Toată lumea trebuie să se supună legii”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR, pentru Curierul Național.
 
Proteste și pe Aeroportul Otopeni
 
Călătorii care au ajuns la data de 21 mai pe Aeroportul Otopeni nu au putut utiliza terminalele pentru comanda taxi, deoarece acestea au fost oprite. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a decis oprirea acestora în semn de protest împotriva companiilor Uber, Taxify și Clever Taxi, despre care spun că funcţionează ilegal.
“Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a decis unilateral oprirea terminalelor de comandă taxi din aeroport. Regretăm situația creată și recomandăm clienților să utilizeze taxiurile autorizate care aşteaptă în stația din fața terminalului. Tariful maxim este de 1,99 lei/km”, a fost mesajul pe care călătorii de la Aeroportul Otopeni l-au văzut în fața terminalelor de comandă taxi.
„Este o formă de protest împotriva activității neautorizate de pe raza Aeroportului Henri Coandă. Nimeni nu poate să susțină faptul că nu știu că acolo se întâmplă ceea ce se întâmplă. Au dat milioane de lei pe fel și fel de camere de supraveghere, sunt tot felul de birouri de securitate acolo, deci nu poate nimeni să spună că nu știu despre cei care fac transport de persoane neautorizat”, a declarat, pentru Curierul Național, Vasile Ștefănescu, președinte C.O.T.A.R.

 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Turcia si Erdogan infirma previziunile sumbre pe c ...
  Pe fondul, totuși, al unor controverse, Recep Erdogan a fost reales din primul tur de scrutin președinte al Turciei. Opoziția denunță fraude

  nu mai ingreuna ti traficul,faceti va piste pt. bi ...
  Din 26 iunie "Pedalăm pentru România" Pe bicicletă din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, până la Alba Iulia

  VETI TRAI LA FEL DE BINE CA ROMANII DIN ROMANIA DE ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Pe tatuku vostru pesede DRAG NE-A fost sa-l vedem ...
  Un val de reacţii după condamnarea lui Dragnea

  VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
  Prognoza meteo: Temperaturile cresc, dar de marți seară se întorc ploile

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: