Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Turism

Delta Dunării - singura deltă din lume declarată rezervaţie mondială a biosferei

Turism - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: reiseplus.de

Data adaugarii: 2017-08-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Delta Dunării este un paradis natural, se întinde de la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul îşi încheie lunga călătorie de 2.860 km de la izvorul său din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi este singura deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei.
Ea are o suprafaţă de 580.000 ha reprezentând aproximativ 2,5% din suprafaţa totală a României şi se află pe locul 3 în Europa, după Volga şi Kuban şi pe locul 22 între deltele lumii.
Delta Dunării este una dintre zonele umede cele mai mari din lume în ceea ce priveşte habitatul păsărilor de apă, aici fiind întâlnite numeroase specii de păsări, unele unice pe glob, ceea ce constituie o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.
Delta este şi cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă şi cu 30 de tipuri de ecosisteme.
Faţă de alte state europene cu delte, în Delta Dunării s-au păstrat un număr mare de specii de o mare diversitate, specii care sunt rare sau care au dispărut din alte zone ale continentului datorită dezvoltărilor economice şi poluării de către om, care a condus la distrugerea habitatului acestora. 
Acesta este unul dintre motivele pentru care Delta Dunării a devenit rezervaţie a biosferei, ea păstrând o biodiversitate ridicată.
Începând cu anul 1991 a început procesul de inventariere a florei şi faunei din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), acţiune care continuă şi în prezent şi are două obiective majore:
- cunoaşterea acestei părţi importante a patrimoniului natural într-o rezervaţie a biosferei 
- luarea de măsuri faţă de speciile de păsări care necesită măsuri de protecţie şi conservare.
Numărul mare şi varietatea de habitate care se află în zona Delta Dunării găzduiesc o mare varietate de comunităţi de plante şi animale, o adevărată bancă naturală de gene al căror număr a fost apreciat la 5.429 de tipuri. 
Componenta acestora este următoarea: 
Un număr de 1.839 specii de floră, din care:
- alge planctonice - 678 specii
- licheni -107 specii
- macromicete - 38 specii
- plante vasculare -1016 specii
Un număr de 3.590 specii de faună, din care:
- moluşte - 91 specii
- insecte - 2.244 specii
- peşti - 135 specii
- amfibieni -10 specii
- reptile - 11 specii
- păsări - 331 specii
- mamifere - 42 specii

Turismul în Delta Dunării

Delta Dunării are un mare potenţial turistic, a cărui valorificare a luat amploare în ultimii ani prin construirea şi amenajarea de pensiuni, case de vacanţă şi hoteluri care să satisfacă cerinţele turiştilor.

În zona Deltei se pot practica mai multe feluri de turism:
- Turism pentru odihnă şi recreere practicat prin intermediul companiilor de turism, în hotelurile de pe teritoriul rezervaţiei sau în hotelurile plutitoare, turiştii putând beneficia de excursii pe canalele şi lacuri pitoreşti din Deltă şi de băi de soare şi apă marină pe plajele situate de-a lungul coastei Mării Negre.
- Turism de cunoaştere sau itinerarii turistice practicate individual sau prin intermediul excursiilor organizate pentru explorarea rezervaţiei naturale Delta Dunării, a varietăţii peisajului sălbatic, plimbări cu bărci propulsate manual pe canalele pitoreşti, excursii de-a lungul canalelor sau pe grindurile fluviale şi marine etc.
- Turism specializat ştiinţific deosebit de important, care se adresează categoriilor de ornitologi, specialişti, cercetători şi studenţi care au posibilitatea în această zonă să studieze numeroase specii de floră şi faună, dintre care unele sunt unice pe glob.
- Programe speciale pentru tineret având drept scop cunoaşterea, înţelegerea şi preţuirea naturii, protejarea ecosistemelor, a mediului înconjurător, combaterea distrugerii şi poluării acestora. 
- Turismul rural, în cadrul căruia turiştii sunt găzduiţi şi ghidaţi de localnici, a luat amploare în ultimii ani, multe familii de localnici găzduind şi însoţind vizitatorii în Delta Dunării. Acest tip de turism reprezintă un important factor pentru îmbunătăţirea veniturilor populaţiei locale.
- Turism pentru practicarea sporturilor nautice, foto-safari, ţinând cont de peisajele unice în lume care pot fi întâlnite doar aici, în Delta Dunării.
- Turism pentru practicarea pescuitului sportiv foarte apreciat şi căutat de vizitatorii de toate vârstele indiferent de  sezon, pentru orice specie de peşte şi vânătoare sportivă.

Contribuţia turismului pe plan social şi uman este la fel de importantă ca şi cea pe plan economic. Acţiunea sa se răsfrânge atât asupra turiştilor, cât şi asupra populaţiei zonelor vizitate din Deltă cu efecte în ceea ce priveşte consumul, instruirea şi educaţia, utilizarea timpului liber, calităţii mediului, legăturilor dintre naţiuni. 
Dezvoltarea turismului în zonă trebuie să aibă în vedere cerinţele tot mai mari ale turiştilor în ceea ce priveşte confortul, cunoaşterea tradiţiilor locale, petrecerea timpului liber în mod activ prin atragerea acestora în diferite activităţi culturale şi excursii locale.

Pescuitul

Pescuitul este una dintre cele mai vechi ocupaţii ale populaţiei din Delta Dunării şi reprezintă o activitate economică importantă în care este cuprinsă mai mult de jumătate din populaţia activă a deltei, aici desfăşurându-şi activitatea pescari autorizaţi în desfăşurarea pescuitului comercial. La aceştia se adaugă şi reprezentanţii familiilor rezidente din spaţiul rezervaţiei din Deltă care au dreptul legal să pescuiască pentru consumul propriu. Rezultă că activitatea de pescuit este practicată în scop comercial sau familial de către toate familiile rezidente în Rezervaţie, fiind principala lor sursă de hrană şi de venit.
În prezent, exploatarea resurselor pescăreşti din Delta Dunării este reglementată prin acte normative şi norme de aplicare ale acestora de către administratorul resursei şi de către utilizatori în scopul asigurării utilizării durabile a acestora.  
În Rezervaţie se practică mai multe tipuri de pescuit, în funcţie de scopul acestuia  având pescuit comercial, sportiv, ştiinţific şi familial. 
În Delta Dunării, pescuitul se desfăşoară în tot timpul anului, cu excepţia perioadei de prohibiţie de 60 de zile (în unele zone, prohibiţia poate varia de la 30 de zile la 90 de zile).

Administrarea Deltei Dunării

Odată cu declararea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în anul 1990 a fost înfiinţată şi instituţia pentru administrarea patrimoniului natural din domeniul public de interes naţional al Rezervaţiei şi pentru refacerea şi protecţia unităţilor fizico-geografice de pe teritoriul RBDD - Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Conform Legii 82/1993, cu modificările şi completările ulterioare, aceasta este o instituţie publică care se află în subordinea Ministerului Mediului.
Printre obiectivele principale propuse de ARBDD în gestionarea ecologică a teritoriului rezervaţiei din Deltă se numără:
conservarea şi protecţia patrimoniului natural existent;
promovarea utilizării durabile, în timp, a resurselor generate de ecosistemele naturale ale rezervaţiei;
reconstrucţia ecologică a zonelor degradate în urma impactului cu activităţile umane.
România trebuie să facă în continuare mari eforturi pentru folosirea acestui mare potenţial turistic şi economic Delta Dunării.
Statul român trebuie să aloce fonduri importante de la buget, să utilizeze fonduri europene nerambursabile prin lansarea de diferite proiecte, în vederea dezvoltării acestei bijuterii a patrimoniului naţional numită Delta Dunării.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  pt. 5,6 psdprostac balbait: USR a votat impotriva ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Si la Sebastian Guita din Srbia ! ...
  Unde sunt fondurile C.A.S.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: