Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Turism

FPTR: Staţiunile de pe litoral ar trebui administrate de o companie public-privată non profit, pe modelul staţiunilor franceze

Turism


Sursa foto: promovareromania.ro

Data adaugarii: 2017-09-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Pentru a putea fi exploatate eficient şi pentru a se rezolva, în acelaşi timp, şi problema forţei de muncă, staţiunile de pe litoral ar trebui administrate pe modelul staţiunii franceze, şi anume de o companie non profit care să aibă la bază un parteneriat public-privat, cred reprezentanţii patronatelor din turismul românesc. Aceştia i-au prezentat ideea şi ministrului Turismului, Mircea Dobre, cu care s-au întâlnit la începutul săptămânii pentru o analiză a acestui sezon estival, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
 
"Toate staţiunile turistice se pot autofinanţa din taxele şi impozitele pe care le plăteşte mediul privat", a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). El a afirmat că în urma unor analize ample ale federaţiei pe care o conduce referitor la problemele litoralului românesc, a reieşit că cea mai bună soluţie pentru eficientizarea activităţilor este crearea unei companii public-private, non profit, care să administreze staţiunile, aşa cum se întâmplă de mulţi ani, cu succes, în staţiunile franceze. 
O astfel de entitate ar putea stopa şi criza forţei de muncă cu care se confruntă turismul românesc, în general, şi cel de litoral în mod special, caracterul sezonier al activităţii acestuia adâncind această criză. 
De 10 ani de zile se fac proiecte pe fonduri europene şi noi nu avem forţa de muncă. Problema nu sunt centrele de formare sau profesorii, problema o reprezintă oamenii, cei care muncesc, cei care vin să se şcolarizeze, pentru ei trebuie să găsim o soluţie financiară, declară dl. Dragoş Raducan, prim Vicepresedine Executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Soluţiile FPTR pentru administrarea şi plajelor, care în acest moment este una dintre marile probleme ale litoralului, prevăd, în primul rând, ca atribuirea suprafeţei de plajă să se facă în funcţie de numărul de locuri dintr-o structură de cazare, conform modelului din Italia: 1 * - 6 mp, 2 * - 8 mp, 3 * - 10 mp, 4*  -  12 mp, 5*  -  15 mp. Totodată, preţul de închiriere al unei plaje ar trebui să reprezinte media ultimilor 5 ani de zile.
În situaţia în care se atribuie segmente de plajă tuturor hotelurilor care solicită acest lucru, pentru restul segmentelor de plaja neatribuite se va organiza licitaţie, bazată pe proiecte, şi nu pe preţ.
Ţinând cont că litoralul, care reuneşte peste 40% din capacitatea de cazare a întregii ţări, suferă puternic la capitolul promovare, FPTR propune implicarea directă a Ministerului Turismului şi stabilirea unui program de promovare internă şi externă, în colaborare cu asociaţiile patronale din turism.
În paralel, ar trebui iniţiate o serie de măsuri pentru facilitarea tuturor tipurilor de promovare pe termen scurt, mediu şi lung şi întocmirea unui protocol privind sezonul estival, referitor la toate acţiunile administrative şi de promovare a evenimentelor din timpul sezonului.
Patronatele solicită, de asemenea, să facă parte din comisiile de clasificare, aşa cum există în multe ţări europene, în vederea  asumării, avizării şi clasificării obiectivelor turistice.
Ca soluţii pentru relaţia cu autorităţile centrale şi locale, FPTR consideră oportună existenţa unei agende comune între mediul privat din turism şi autorităţile centrale şi locale, stabilită pentru tot parcursul anului. Autorităţile centrale şi locale ar trebui, în opinia patronatelor, să recunoască mediul privat ca pe un partener şi să aibă deschidere pentru proiecte comune.
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a organizat la începutul acestei săptămâni, în staţiunea Eforie Nord, o întâlnire de lucru referitoare la sezonul estival 2017, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, printre care dl. ministru Mircea Titus Dobre, dl. primar al Mangaliei, Cristian Radu, dl. primar al Eforie, Robert Şerban, dl. director general CCINA Dănuţ Jugănaru, reprezentanţi ai patronatelor din turism şi hotelieri de pe litoral: dl. Mohammad Murad, preşedinte FPTR, dl. Bucovală Nicolae, prim vicepreşedinte FPTR, dl. Dragoş Răducan, prim vicepreşedinte executiv FPTR,  dl. Nicu Moroianu, preşedinte Asociaţia Patronală Neptun-Olimp, dna. Tasie Iuliana, preşedinte Asociaţia Firmelor din Turism Ion Movilă, dna. Anca Nedea,vicepreşedinte Asociaţia Patronală Mamaia, dl. Virgil Stancu, preşedinte Asociaţia de Turism Sud Litoral.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Vino la mini in Madagascar, Liviule,cu toti banii ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Ia trimiteti 10 milioane de iranieni aici sa-i fac ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  In cel mai rau caz lui Dragnea i se pregateste ret ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi