Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Turism

Cum va fi anul 2018 pentru turismul românesc?

Turism - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-06-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

  
Conform datelor de la Institutul Național de Statistică și de la hotelieri, anul 2017 a fost un an de vârf pentru turismul românesc, cu cei mai mulți turiști din 1990.
Numărul acestora a fost de peste 12 milioane, cu un procent de 10% mai mare față de anul 2016 și dublu față de anul 2000; au crescut atât numărul de turiști străini care vizitează România, cât și cel al românilor care își petrec vacanțele în țară.
 
Cu toate acestea, opinia generală rămâne aceeași, adică nu știm să ne promovăm țara și ar trebui făcute mai multe demersuri, investiții, la acest capitol.
Turiștii străini ajunși în România, unii întâmplător, alții în baza unor recomandări primite sau care au citit lucruri despre țara noastră, au caracterizat-o ca având peisaje fascinante, oameni ospitalieri, mâncare bună și, nu în ultimul rând, ca fiind o țară ieftină.

Asigurarea forței de muncă în turism

Oamenii implicați în turismul românesc (hotelieri, agenți de turism etc) își pun întrebarea cum va fi anul 2018.
Odată cu creșterea de la 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie la suma de 1900 lei brut, calculele din domeniul turismului în ce privește salarizarea au trebuit să fie refăcute.
La ora actuală, România se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, antreprenorii dorind să își păstreze oamenii buni.
Necesarul total de personal în turism se ridică la cifra de 300.000 oameni. În prezent sunt angajați 200.000 de oameni, din care doar 30.000 de oameni sunt profesioniști; diferența de 170.000 provin din alte meserii care necesită cursuri de calificare în domeniu și reprezintă o cheltuială în plus pentru antreprenori.
Această situație nefavorabilă a forței de muncă în turismul din România se datorează și faptului că în ultima perioadă tot mai mulți profesioniști au preferat să plece în afara țării, fiind atrași de salariile mai mari și condițiile mult mai avantajoase din țările Uniunii Europene (aproximativ 160.000 de oameni).
În această situație, soluția pentru antreprenorii români rămâne de a aduce forță de muncă din alte state, în special zona Asiei.

Creșterea numărului de turiști în România

Există totuși și premise pozitive. Faptul că economia Europei este în creștere, economia americană merge bine și pentru că în România salariile au crescut de la 1 ianuarie 2018, există șansa ca numărul de turiști români și străini care merg în vacanță să crească, resursele financiare ale acestora fiind, în general, mai mari.
De asemenea, în conformitate cu OUG 46 din 30 iunie 2017, tot personalul din sectorul public și din companiile în care statul este acţionar unic sau majoritar, va beneficia în anul 2018 de vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
În topul preferințelor ca destinație turistică a românilor sunt în continuare țări ca Turcia, Grecia, Spania și Bulgaria, datorită serviciilor oferite și la prețuri mult mai mici decât în România.
Litoralul românesc, una dintre destinațiile preferate ale verii, va avea o evoluție în funcție de modul în care hotelierii români vor înțelege și aplica politica de vânzare, de felul în care vor ține cont de regulile jocului pe piață turistică, chiar renunțând la o parte din profitul pe care și l-au propus a-l câștiga în anul 2018:
    •  oferte de cazare la prețuri mai scăzute;
    •  diversificarea serviciilor oferite și creșterea calității acestora, în special în ceea ce privește programul de divertisment; să nu uităm că oamenii vin în concediu ca să se destindă și dacă ești și priceput să le oferi servicii, le scoți și banii din buzunar.
    •  mediatizarea pe toate canalele a ofertelor de turism: televiziune, radio, presă, afișe, online etc.
Antreprenorii români vor trebui să înțeleagă că un hotel gol nu are nicio valoare și poate că în unele cazuri profitul pe care și l-au propus pentru anul 2018 să fie redus.
Rămâne, în continuare, problema nerezolvată a forței de muncă din hoteluri, restaurante și agenții de turism.

Anul 2018 a avut un început promițător pentru turismul românesc

Conform datelor Institutului Național de Statistică ( INS), în luna ianuarie 2018 față de ianuarie 2017 s-a înregistrat o creștere de 9,6% a numărului de înnoptări şi sosiri în unităţile de cazare din România.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 21,7% pe total structuri de cazare turistică, mai mare cu 1,6%. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la: hoteluri (26,9%), vile turistice (18,5%), pensiuni turistice (17,4%), hosteluri (15,7%) şi cabane turistice (15,1%).
Zonele preferate de turiști sunt Municipiul Bucureşti, Braşov, Prahova şi Cluj.
Datele Institutului Național de Statistică arată că, în prima lună a acestui an, România a reușit să atragă aproape 150.000 de turiști străini, cu 10% mai mult decât în ianuarie 2017.
Au avut loc modificări în ceea ce privește țările din care provin turiștii străini care au vizitat țara noastră, respectiv numărul turiştilor germani care au vizitat România în ianuarie 2018 a fost depăşit de italieni şi de israelieni.
Institului Național de Statistică (INS) menționează că numărul turiştilor israelieni care au vizitat ţara noastră a crescut în ianuarie 2018 cu 23,5% ajungând la cifra de 17.741 de turişti; cei mai mulţi (16.756 de persoane) au ales să vizitize Bucureştiul sau alte oraşe reşedinţă de judeţ.
În ianuarie 2018 înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică din România au însumat 1,361 milioane, în creştere cu 9,6% faţă de acelaşi interval din anul anterior; din acest total 78% au fost turişti români .
Conform datelor publicate de Eurostat, în anul 2017 turiștii străinii au petrecut în unităţile turistice din România 5 milioane de nopţi, în timp ce în Bulgaria au petrecut 17 milioane de nopţi, iar în Cehia 26 de milioane de nopţi.


Viitorul turismului în Uniunea Europeană

La conferinţa "Connecting Europe through Innovation" care a avut loc la București comisarul european pentru piaţa internă, IMM-uri, antreprenoriat şi turism, Elzbieta Bienkovska, a declarat că o parte importantă din viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 va fi destinată sectorului turistic, care trebuie să facă faţă revoluţiei digitale și presupune cooperarea între instituţii europene, autorităţi naţionale şi locale şi industrie.
Oficialul european a mai menționat că strategia de dezvoltare turistică a unei ţări trebuie să fie corelată şi cu celelalte strategii, precum cea industrială.

În ultimii 27 de ani în turismul românesc au avut loc schimbări importante:
    •  modernizarea hotelurilor;
    •  crearea de noi spații de cazare ( hoteluri și pensiuni);
    •  diversificarea serviciilor oferite turiștilor;
    •  dezvoltarea turismului rural etc.

Pentru ca și anul 2018 (față de 2017) să reprezinte un an de succes pentru turismul în România, trebuie continuat efortul de a face noi investiții în acest domeniu, de a valorifica toate oportunitățile pe care le oferă relieful diversificat al țării noastre (mare, munte și deltă).

 
 • Currently 2.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.3 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: