Tranzacţiile cu spaţii de birouri sub 3.000 mp au dominat primul semestru din 2013


Numărul tranzacţiilor realizate pe piaţa de birouri din Capitală a crescut cu 22%, în primul semestru din acest an faţă de semestrul I din 2012, motorul acestei creşteri fiind tranzacţiile de relocare, cu suprafeţe sub 3.000 mp.
Dintr-un total de 124 de tranzacţii, 107 au fost de relocare, însumând 66.089 mp, ceea ce reprezintă 58% din totalul suprafeţei închiriate în S1 2013. Din cele 107 tranzacţii de relocare, 55 de tranzacţii au fost încheiate prin intermediul companiei ESOP Consulting l CORFAC International, ceea ce reprezintă o pondere de 51%. "Prima jumătate a acestui an a fost deosebit de dinamică, o serie de companii au început reevaluarea perspectivelor de creştere şi au demarat procese de relocare sau extindere sau se află în cursul evaluării lor. De asemenea, am asistat la intrarea unor noi companii pe piaţă sau la iniţierea de noi divizii de către companii existente în piaţă. 12 din cele 55 de tranzacţii realizate de ESOP au implicat cereri noi în piaţă din partea unor companii din domeniul IT, energetic sau medical şi acest aspect este încurajator pentru piaţa birourilor", a declarat, într-un comunicat remis redacţiei, Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.
La nivelul întregii pieţe, din totalul de 66.089 mp de tranzacţii de relocare, aproximativ 14.279 mp au fost generaţi de "cererea nouă" din piaţă, adică un procent de circa 21%.
Tranzacţiile cu spaţii de birouri ce au avut suprafeţe de până în 1.000 mp au însumat o pondere de 40% din totalul suprafeţei închiriate la nivelul întregii pieţe, mai mare cu un procent decât ponderea tranzacţiilor cu suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 3.000 mp. Cele două segmente însumate reprezintă 79% din suprafaţa închiriată în Bucureşti, în primul semestru din 2013.
Cea mai mică pondere a avut-o segmentul tranzacţiilor de peste 3.000 mp, reprezentând doar 21%.

Contractele de preînchirieri, tot mai puţine

În S1 2013 s-au încheiat 107 tranzacţii de relocare, în timp ce în S1 2012 au fost 92 de tranzacţii. Cel mai dinamic segment al relocărilor a fost cel al închirierilor în clădiri existente, expansiunile şi preînchirierile fiind în scădere.
Renegocierile au avut o evoluţie crescătoare, atât ca număr, cât şi ca total al suprafeţei.
Dacă în primul semestru din 2012 s-au încheiat 10 tranzacţii de renegociere, cu un total de 17.440 mp, anul acesta, în primul semestru, 17 chiriaşi au bătut palma cu proprietarii sediilor pe care le ocupau deja, pentru o prelungire a contractelor, spaţiile lor însumând o suprafaţă totală de 37.361 mp. Ponderea renegocierilor a fost de 36% din totalul pieţei de birouri.
Doar 1% din totalul tranzacţiilor au fost de tip extindere, în clădirea existentă, în scădere faţă de S1 2012, când expansiunile au însumat aproximativ 14.326 mp. De această dată, cei mai mulţi clienţi care şi-au dorit un spaţiu de lucru mai mare au optat pentru o relocare, în defavoarea unei extinderi în sediul existent. Aşa au procedat companiile SIEN/IMINENT Technology, Asbis Romania, IBERIA Renovables, care s-au relocat prin intermediul companiei ESOP Consulting, în spaţii mai mari, situate în alte clădiri de birouri.

Semestru bun pentru ESOP Consulting

În primul semestru din 2013, mai mult de jumătate din chiriaşii care s-au mutat într-un alt sediu de birouri au fost clienţi ai companiei ESOP Consulting. Astfel, 55 de tranzacţii de relocare au fost realizate de ESOP Consulting, dintr-un total de 107 tranzacţii înregistrate la nivelul pieţei raportate de consultanţii profesionişti.
Încă o dată, aceste performanţe confirmă poziţia de lider a firmei ESOP Consulting pe segmentul închirierii de spaţii de birouri pentru companiile medii din Bucureşti.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 06 August 2013. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.