Ministrul de Finanţe explică misterul celor zece miliarde de lei neîncasate de Guvernul Cioloş

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a acuzat marţi că a fost o „minciună grosolană” a guvernului Cioloş când spunea că ţara merge bine şi a spus că anul trecut trebuiau făcute rectificări negative, nu pozitive. Viorel Ştefan a explicat că, potrivit datelor preliminare privind execuţia bugetară pe 2016, încasările la bugetul de stat au fost mai mici decât programarea bugetară de la începutul anului şi de la rectificările bugetare. El a explicat că, cel mai probabil, diferenţa vine de la eşecul atragerii de fonduri europene.
El a spus că „elementele de nelegalitate” din cazul gestionării bugetului vor fi cercetate de Curtea de Conturi.  
Ştefan a precizat că nu a folosit expresia „gaură bugetară”: „Eu am spus că nu se justifică faptul că prin cele două rectificări bugetare s-au crescut prognozele de venituri în condiţiile în care se constată o nerealizare a veniturilor”.  Un guvern responsabil ar fi intervenit cu o rectificare în minus, a adăugat el.
„Cu siguranţă, pun un mare semn de întrebare asupra profesionalismului şi asupra caracterului tehnocrat al modului cum s-a făcut guvernarea în 2016”, a afirmat ministrul Finanţelor, acuzând că fostul Executiv a avut un „comportament politicianist”, arată hotnews.ro.
„Este prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult. Nu-mi amintesc ultimul an când veniturile bugetare au fost sub 32% din PIB”, a susţinut Ştefan, adăugând că „surpriza mare” este că o astfel de moştenire a fost lăsată de un guvern tehnocrat. 
Întrebat despre promisiunile din programul de guvernare, el a spus că „nu sunt numai angajamente, pentru noi sunt norme legale”, adăugând că acesta va fi respectat „la virgulă, fără rabat” şi că se vor încadra „cu siguranţă în ţinta de deficit”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat duminică seară, la România TV, că va face o comisie parlamentară de anchetă, pentru că „s-au găsit probleme mari în Guvern”. Liderul PSD susţine că bugetul are o gaură de 10 miliarde de lei. 
Fostul premier Dacian Cioloş susţine că „gaura de zece miliarde în buget” pe care ar fi găsit-o Liviu Dragnea nu există şi că declaraţiile reprezintă „o scamatorie” a liderului social-democrat, care este „conştient că nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală”.
„Deficitul bugetar este 2,59% din PIB faţă de 2,8% din PIB, ţintă cu care am început anul.  Asta înseamnă că nu avem o gaură de 10 miliarde de lei. Dacă gaura ar fi existat, ea s-ar fi tradus printr-un deficit suplimentar cu circa 1,3% din PIB şi prin urmare am fi încheiat anul cu 4,1% din PIB. Să nu uităm apoi faptul că bugetele României se verifică şi se monitorizează de către Comisia Europeană. Cu atât mai mult bugetul României, noi fiind un stat aflat într-o perioadă de supraveghere post-program până prin 2018", a declarat pentru HotNews.ro fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 11 Ianuarie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.