Actiune in forta a politiei, jandarmeriei si a patrulelor Santinelle pentru protejarea pasagerilor aflati in aeroportul Orly

Maria Capitaine

Asa cum s-a anuntat deja, sambata dimineata, catre orele 8,30(ora locala), un barbat in varsta de 39 ani, cetatean francez, cunoscut deja de serviciile de informatii franceze pentru multiple infractiuni de drept comun(furturi, trafic de droguri), a incercat sa smulga arma unuia din membrii patrulei vigipirate Santinelle ce se afla in incinta aeroportului. Patrula respectiva, apartinand fortelor armate aeriene, era formata din trei aviatori, intre care si o femeie. Agresorul a vizat femeia,a doborat-o la sol si a incercat sa-i ia arma din dotare. Nu a reusit, fiind impuscat de celalti doi militari ai patrulei. Derularea incidentului a fost prezentata presei de ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, sosit imediat la Orly, unde a adus elogii modului exemplar in care a actionat patrula militara, cu "un profesionalism desavarsit" si un "sange rece remarcabil". Este pentru a patra oara cand militarii operatiunii Sentinelle sunt agresati si actioneaza exemplar", a subliniat Le Drain, ceea ce demonstreaza ca operatiunea respectiva este in continuare esentiala pentru a se asigura securitatea cetatenilor francezi". De reamintit ca, in cadul operatiunii Sentinelle, lansata dupa atentatele din inuarie 2015, 7 000 de militari au fost mobilizati, in permanenta, pe intreg teritoriul Frantei, jumatate dintre ei fiind prezenti in regiunea pariziana. 
Ministrul francez de Interne, Bruno Le Roux, sosit si el la aeroportul Orly, a semnalat ca barbatul ucis in aeroportul Orly deschisese focul, in aceeasi dimineta, asupra politistilor care efectuau un control de identitate in localitatea Vitry sur-Seine, legat de furtul unui automobil. Presedintele François Hollande, intr-un comunicat emis de la Elysée, a salutat "curajul si modul eficient in care au actionat militarii si politia de la aeroportul Orly din Paris pentru a anihila atacul comis de un individ deosebit de periculos".Cu acest prilej, domnia sa a precizat ca "vigilenta va fi mentinuta in continuare la cel mai inalt nivel, operatiounea Santinelle demonstrandu-si la Orly utilitatea ei 
Toti pasaggerii aeroportului Orly, circa 3 000, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, au fost evacuati de la terminalul de Sud al aerodromului, dupa care a urmat o operatiune de deminaj la finele careia s-a concluzionat ca nu s-a gasit asupra agresorului sau in alte locuri substante explozive. A fost totusi stabilita o zona de securitate , iar prin mijloacele de comunicatie li s-a cerut pasagerilor sa renunte la zborurile programate pentru ziua de sambata si sa nu se mai deplaseze la aeroport. Au fost create mai multe celule de criza pentru indrumarea pasagerilor sositi la Orly, in timp ce alte avioane au fost orientate spre aeroportul Charles-de-Gaulle. Terminalul sudic al aeroportului Orly a fost inchis pana cel putin sambata seara, iar terminalul de Vest ar putea fi redeschis in urmatoarele cateva ore. Fratele si tatal agresorului au fost retinuti de politie, urmand a fi interogati in cadrul anchetei declansate de Parchetul antiterorist din Paris. 
Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Martie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.