Ransomware, grija numărul unu a experţilor în securitate IT în 2017

Studiu Bitdefender: Ameninţările avansate şi persistente (APT), vulnerabilităţile de tip zero-day (necunoscute şi exploatate de atacatori fără restricţii până la descoperirea acestora) şi alte forme de malware au fost menţionate de peste o treime dintre respondenţi

Peste jumătate dintre specialiştii în securitate IT susţin că ameninţările ransomware, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, reprezintă cea mai mare temere în 2017, arată o statistică a Bitdefender realizată pe 181 de respondenţi chestionaţi la RSA, una dintre cele mai importante conferinţe de securitate IT la nivel global.
Ameninţările avansate şi persistente (APT), vulnerabilităţile de tip zero-day (necunoscute şi exploatate de atacatori fără restricţii până la descoperirea acestora) şi alte forme de malware au fost menţionate de peste o treime dintre respondenţi.
2016 a fost anul ransomware, iar ameninţarea va continua nu doar să se extindă înspre alte sisteme de operare, ci mai ales să găsească victime din rândul companiilor. Datele extrase din telemetria Bitdefender arată că infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activităţi de criminalitate cibernetică, cu randamente ale investiţiilor de până la 1.500%. Specialiştii estimează că pagubele cauzate de ransomware anul trecut ar depăşi un miliard de dolari. „Dezvoltatorii unui anumit tip de ransomware monitorizaţi de Bitdefender în 2016 au reuşit să strângă 1,5 milioane de dolari în numai o săptămână", spune Cătălin Cosoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.
Tocmai de aceea, după rezultatele impresionante din 2016, dezvoltatorii ameninţărilor de tip ransomware (care criptează datele utilizatorilor şi solicită apoi recompensă) vor aloca resurse suplimentare îmbunătăţirii sistemului de ţintire automată a victimelor. Această funcţionalitate dezvoltată în premieră îi va ajuta să deosebească utilizatorii obişnuiţi de companii şi, în consecinţă, să încerce să le şantajeze pe cele din urmă pentru sume de bani mai mari.
Secretul profitabilităţii crescute a ransomware constă în faptul că utilizatorii pun mare preţ pe datele personale şi pe informaţiile stocate în diverse terminale, nu îşi fac back-up şi nu actualizează constant soluţiile de securitate cibernetică.
Studiile Bitdefender arată că jumătate dintre utilizatorii infectaţi cu ransomware ar plăti pentru a-şi recupera datele criptate de atacatori, iar în cazul companiilor, ale căror date sunt vitale, piraţii cibernetici mizează pe un procentaj şi mai ridicat.
Principalele surse de infectare a terminalelor cu viruşii de tip ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite şi fişierele provenite din surse îndoielnice.
În cazul companiilor, specialiştii Bitdefender anticipează că versiunile agresive ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fişierelor şi la solicitarea de recompensă, ci vor trece la şantajul utilizatorilor şi ameninţarea lor cu publicarea documentelor pe Internet, dacă recompensa nu este plătită. Astfel, deşi victimele vor putea să recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, acestea vor putea fi accesate şi de către terţi, cauzând importante prejudicii de imagine.
Algoritmii de machine learning (inteligenţă artificială) cresc semnificativ şansele de identificare a ameninţărilor ransomware. Dacă sunt antrenaţi să detecteze cu acurateţe diferite tipuri de comportamente ale soft-ului periculos, algoritmii de machine learning pot găsi şi mostre de ameninţări noi, care nu au mai fost întâlnite în alte atacuri sau în laborator. Companiile din securitate se confruntă frecvent şi cu servicii specializate care oferă mecanisme complicate menite să păcălească sau să se ascundă de soluţiile antivirus tradiţionale.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori, nu un singur algoritm de machine learning realizează procedura de detecţie. În cazul ransomware, de exemplu, sunt utilizaţi mai mulţi algoritmi, fiecare specializat în identificarea anumitor familii, ceea ce creşte considerabil şansele detectării unor ameninţări care arată relativ similar şi reduce numărul de alarme false.
Orice tehnică de învăţare automată folosită pentru detecţia de viruşi trebuie să fie adaptată să genereze nu doar o rată de detecţie cât mai bună (cât mai aproape de 100%), ci şi cât mai puţine alarme false (ideal, cât mai aproape de zero).
România se află în top zece ţări la nivel mondial în funcţie de incidenţa ransomware, cele mai frecvente ameninţări care vizează utilizatorii autohtoni fiind Teslacrypt (11%), Locky (10%) şi Cryptolocker (9%), versiuni pentru care Bitdefender a furnizat de-a lungul anului vaccinuri menite să împiedice criptarea datelor.
Potrivit unor studii ale Bitdefender realizate pe un eşantion de companii cu peste 1.000 de terminale, 13,7% dintre directorii de IT consideră ransomware o ameninţare greu de gestionat.
Bitdefender pune la dispoziţie în mod gratuit unele instrumente pentru decriptarea datelor, precum Ransomware Vaccine, şi le oferă victimelor posibilitatea să le recupereze fără să mai plătească recompense infractorilor cibernetici. Ameninţările de tip ransomware, care blochează datele de pe dispozitiv şi solicită bani pentru a reda accesul utilizatorului, s-au extins în 2016 dinspre Windows şi Linux către mai multe sisteme de operare, precum Mac OSX şi Android, alimentate de succesul fără precedent al modelului de business. Kit-urile pentru decriptare sunt disponibile pe nomoreransom.org, un portal online disponibil în şase limbi.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 21 Martie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.