Seulul, sincer îngrijorat de progresele Coreei de Nord în domeniul armei nucleare

Valentin Bolocan / valentin.bolocan@curierulnational.ro

Kim Jong Un a făcut paşi mari spre obiectivul declarat de a dezvolta o rachetă cu încărcătură nucleară care ar putea viza SUA
 
Rezultatele ultimului test cu motor de rachete nu au provocat numai mândria liderului de la Phenian, Kim Jong Un, care a declarat că „astfel renaşte industria de profil din ţară”, ci şi o sinceră îngrijorare la Seul. Testul realizat de Coreea de Nord arată „progresele semnificative” în programul de arme nucleare, a declarat un oficial sud-coreean din apărare.
Concret, liderul Kim Jong Un, care a supervizat testul, l-a numit „un mare eveniment de importanţă istorică”. Chiar dacă declaraţiile cu o retorică exagerată intră în tiparele de comunicare ale Phenianului, oficialii americani au declarat că activitatea recentă din Coreea de Nord demonstrează că ţara face progrese alarmante spre obiectivul declarat de a dezvolta o rachetă cu încărcătură nucleară care ar putea viza SUA. 

Se analizează încă puterea şi fezabilitatea

Propulsorul sofisticat testat sâmbătă este format dintr-un motor principal conectat la patru motoare auxiliare. „Se estimează că a existat un progres semnificativ în performanţele propulsorului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale din Seul, Lee Jin-woo. Totuşi, Lee a refuzat să ofere alte detalii,  precizând că este nevoie de mai multe analize pentru a determina puterea propulsorului şi fezabilitatea acestuia.

Abordare mai dură

Testul a coincis cu vizita secretarului de stat american, Rex Tillerson, de la Beijing, aceasta fiind ultima oprire în primul său turneu oficial în regiune.
Tillerson a semnalat că administraţia preşedintelui Donald Trump este înclinată spre o abordare mai dură în privinţa Coreei de Nord, după decenii de sancţiuni economice şi presiuni diplomatice care nu au reuşit să convingă Phenianul să oprească programele sale de înarmare nucleară.
„Coreea de Nord desfăşoară în prezent programe care să le permită să prezinte o ameninţare clară pentru partea continentală a Statelor Unite şi în alte părţi ale lumii”, a declarat Tillerson în timpul unei conferinţe de presă, vineri, la Seul.
 „Vreau să fiu foarte bine înţeles: politica toleranţei strategice s-a terminat. Acum explorăm o nouă gamă de măsuri de securitate şi diplomatice. Toate opţiunile sunt pe masă”, a declarat.  
„Dacă ei cresc ameninţarea cu programul lor de înarmare la un nivel despre care noi considerăm că necesită acţiune, acea opţiune este pe masă”, a răspuns  secretarul de stat al SUA când a fost întrebat despre o acţiune militară.

Tratative eşuate

Secretarul de stat a amintit că Phenianul a avut parte de înţelegere şi a amintit că în 1994 a fost de acord să-şi îngheţe programul nuclear în schimbul unui ajutor substanţial pentru a ridica şi operaţionaliza două centrale electrice. 
Înţelegerea a căzut în 2002, iar Coreea de Nord a realizat primul test atomic în 2006. Administraţia George W. Bush a încercat să facă o nouă înţelegere, dar eforturile au eşuat. Phenianul a reuşit apoi să îşi facă un stoc de materiale nucleare şi, în ciuda sancţiunilor internaţionale, a continuat să lucreze din plin la programul de rachete. Aceste eforturi ale Phenianului s-au intensificat în timpul dictatorului Kim Jong Un, care a preluat puterea în 2011, şi par să se fi accelerat şi mai mult de la alegerea lui Donald Trump.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 21 Martie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.