Infractorii cibernetici pun tunurile pe companii

Un studiu realizat de Spiceworks pentru Bitdefender arată că dezvoltatorii ransomware atacă mai ales IMM-urile, pentru că sunt mai puţin protejate şi mai dispuse să plătească
Potrivit acestuia, doar 45% dintre IMM-urile care au plătit atacatorilor au reuşit să recupereze datele sechestrate
Dintre cei infectaţi, cei mai mulţi au reuşit să recupereze datele pentru că aveau o copie a acestora (65%) sau prin diverse practici legate de securitate (52%)

Atacatorii vizează acum mai ales companiile ca să obţină sume de bani mai mari, confirmând previziunile Bitdefender pentru anul 2017. Una din cinci companii mici şi mijlocii a suferit în ultimul an un atac informatic cu ransomware, o ameninţare care criptează datele utilizatorilor şi apoi cere recompensă pentru a reda accesul la acestea, arată un studiu global realizat de Spiceworks pentru Bitdefender. Circa 38% dintre IMM-uri au plătit recompensă - în medie 2.000 de euro - dar majoritatea nu au recuperat informaţiile confiscate. 
Devenită tot mai agresivă în ultimii doi ani, ameninţarea ransomware, una dintre cele mai prolifice ale momentului, ţinteşte atât consumatori obişnuiţi, cât şi companii. În medie, circa 4.000 de atacuri cu ransomware au avut loc în fiecare zi din 2016, o creştere de 300% comparativ cu perioada similară a anului precedent. IMM-urile reprezintă ţinta ideală pentru infractorii cibernetici, dat fiind că firmele mici şi mijlocii nu obişnuiesc să investească în securitate IT, deşi lucrează cu informaţii de business sensibile (date despre clienţi, informaţii financiare sau despre produse etc.), ţinte pe care atacatorii le preţuiesc cel mai mult. 
Studiul Bitdefender arată că doar 45% dintre IMM-urile care au plătit atacatorilor au reuşit să recupereze datele sechestrate. Dintre cei infectaţi, cei mai mulţi au reuşit să recupereze datele pentru că aveau o copie a acestora (65%) sau prin diverse practici legate de securitate (52%). Un sfert însă nu au putut găsi vreo soluţie şi au pierdut definitiv datele.
Deşi numărul victimelor infectate nu este atât de impresionant, ameninţarea ransomware este considerată una alarmantă şi reprezintă una dintre principalele preocupări ale respondenţilor în materie de securitate IT. Dacă doar 20% dintre IMM-uri au fost ţintite, 69% dintre patroni se arată îngrijoraţi că ar putea fi următoarea victimă a ransomware, reprezentând a treia lor temere după malware şi phishing.
 
Principalul vector de atac este e-mail-ul

Dintre cei care au suferit o breşă de securitate în ultimele 12 luni, vectorul de atac principal a fost e-mail-ul (77% din cazuri). Mai exact, atacatorii au reuşit să păcălească utilizatorii convingându-i fie să descarce un fişier infectat în calculator, fie să acceseze un link infectat sau folosind alte tehnici de manipulare şi înşelăciune (social engineering).
Rezultatele studiului Spiceworks confirmă previziunile specialiştilor Bitdefender pentru 2017, an în care, anticipau ei, ransomware va evolua spre victime cu un potenţial de plată din ce în ce mai ridicat. Atacatorii vor aloca resurse suplimentare îmbunătăţirii sistemului de ţintire automată a victimelor. Această funcţionalitate dezvoltată în premieră îi va ajuta să deosebească utilizatorii obişnuiţi de companii şi, în consecinţă, să încerce să le şantajeze pe cele din urmă pentru sume de bani mai mari.
În cazul companiilor, specialiştii Bitdefender anticipează că versiunile agresive ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fişierelor şi la solicitarea de recompensă, ci vor trece la şantajul utilizatorilor şi ameninţarea lor cu publicarea documentelor pe Internet, dacă recompensa nu este plătită. Astfel, deşi victimele vor putea să recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, acestea vor putea fi accesate şi de către terţi, cauzând importante prejudicii de imagine.
România se află în top zece ţări la nivel mondial în funcţie de incidenţa ransomware, cele mai frecvente ameninţări care vizează utilizatorii autohtoni fiind Teslacrypt (11%), Locky (10%) şi Cryptolocker (9%), versiuni pentru care Bitdefender a furnizat de-a lungul anului vaccinuri menite să împiedice criptarea datelor.

Iată o listă cu recomandări adresate companiilor pentru a evita infectarea cu viruşi ransomware:
- Faceţi o evidenţă clară a tuturor datelor deţinute şi a localizării lor, astfel încât infractorii să nu atace sisteme de a căror existenţă nu ştiaţi
- Faceţi recurent o copie a datelor nou intrate în companie, inclusiv a informaţiilor de pe dispozitivele angajaţilor, astfel încât recuperarea acestora să fie mai facilă în eventualitatea unei criptări
- Asiguraţi-vă că datele critice/sensibile ale companiei sunt stocate şi într-o infrastructură fără conexiune la internet şi permanent monitorizată.
- Segmentaţi reţeaua. Atât pentru a optimiza traficul de reţea, cât şi accesul la date, segmentarea reţelei poate îngreuna munca unui atacator de a ajunge rapid la datele critice ale companiei. Nu ţineţi toate datele într-un singur loc care poate fi accesat de oricine din companie.
- Angajaţii trebuie informaţi în mod constant despre bunele practici în materie de securitate cibernetică. Insistaţi pe recomandarea de a nu accesa în niciun caz linkuri sau fişiere ataşate provenite de la expeditori necunoscuţi, modalitatea favorită de atac a infractorilor cibernetici.
- Puneţi la punct o strategie de comunicare internă capabilă să anunţe rapid angajaţii când un virus ajunge în reţeaua companiei.
- Înainte ca un atac să aibă loc, stabiliţi împreună cu factorii de decizie din companie dacă plătiţi recompensa cerută de către atacatori sau dacă vă asumaţi pierderea datelor şi iniţiaţi o investigaţie. De regulă, atacatorii solicită recompense de mii sau zeci de mii de dolari companiilor pentru a reda utilizatorilor accesul la datele criptate, fără să existe însă o garanţie fermă că vor reda accesul la informaţii. Recomandarea specialiştilor în securitate cibernetică este ca utilizatorii să evite să plătească sumele cerute, întrucât banii vor fi folosiţi pentru a dezvolta ameninţări din ce în ce mai sofisticate şi pentru a dezvolta reţele ample de criminalitate informatică. Mai grav, unii pot chiar să atace din nou, dacă ştiu că victima este un „bun platnic”.
- Faceţi o analiză a ameninţărilor informatice cu furnizorii pentru a afla ce riscuri de securitate comportă fiecare dispozitiv sau aplicaţie cumpărate de companie.
Instruiţi echipele de securitate informatică să realizeze teste de rezistenţă pentru a găsi din timp eventuale vulnerabilităţi.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 21 Aprilie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.