Macron şi Trump anunţă o iniţiativă rapidă privind criza siriană şi se angajează să acţioneze împreună împotriva terorismului în lume


La conferinţa de presă comună organizată după convorbirile de joi, preşedinţii Macron şi Trump au anunţat că, în următoarele săptămâni, vor lansa o iniţiativă diplomatică "concretă"vizând găsirea unei soluţii la criza siriană. Într-o manieră reţinută, indirectă, Emmanuel Macron a lăsat a se înţelege că este posibil "un reviriment" în poziţia preşedintelui Trump în ceea ce priveşte textul Acordului climatic de la Paris.

O concluzie generală a lui Emmanuel Macron după convorbirile avute joi cu preşedintele  Donald Trump a fost identificarea unei "convergenţe de opinii" între Paris şi Washington referitor la lupta împotriva terorismului şi asupra  necesităţii  de a se găsi o soluţie politică pentru conflictul din Siria. "Dorinţa noastră", a precizat Emmanuel Macron, "este de a putea iniţia un grup de contact care să intervină într-o manieră mult mai eficientă... pentru elaborarea unei foi de parcurs pentru perioada de după războiul din Siria". Potrivit lui Macron, ambele state vor cere diplomaţilor lor şi echipelor lor prezidenţiale să acţioneze pentru ca în următoarele săptămâni să fie lansată o iniţiativă "concretă", preluată apoi de P5 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU). Reprezentanţi ai regimului lui Assad şi ai forţelor de opoziţie siriene, a mai precizat Macron, ar urma să fie implicaţi în aceste negocieri în baza unei foi de parcurs post-conflict.
"Ceva este posibil să se întâmple" în privinţa acordului climatic de la Paris
Expresia îi aparţine lui Emmanuel Macron, după ce în cadrul convorbirilor de joi a încercat să-l convingă pe preşedintele Trump să revină asupra deciziei privind ieşirea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris. "În acest moment", a declarat Macron la întâlnirea cu presa, "nu există vreo schimbare  bruscă... dar cred că există o voinţă de a continua discuţiile pe această temă, de a lucra pentru găsirea celui mai bun acord posibil". Arătându-se deschis la o conciliere în privinţa deciziei de ieşire din Acordul de la Paris, Donald Trump a afirmat: "Ceva ar putea să se întâmple în privinţa acestui text"... "Vom vedea ce se va întâmpla, vom  rediscuta în viitor şi dacă acest lucru se va produce va fi ceva formidabil... dar vom vedea ce se va întâmpla".
Cooperarea militară franco-americană
Cei doi şefi de stat şi-au afişat în faţa presei hotărârea de a lupta împreună împotriva terorismului în lume. "Eu doresc cu adevărat", a spus Emmanuel Macron, ca ţările noastre să poată, în următoarele luni, să-şi amplifice cooperarea pe această temă, întrucât ameninţarea cu care ne confruntăm este una mondială, venind din partea unor inamici care caută, prin toate mijloacele posibile, să ne destabilizeze". Evocând împlinirea unui an de la atentatul terorist de la Nisa, soldat cu 86 de morţi şi numeroşi răniţi, preşedintele Trump a exprimat din nou condoleanţe şi cele mai bune sentimente apropiaţilor celor dispăruţi. "Suntem hotărâţi", a adăugat domnia sa, "să acţionăm împreună împotriva acestor duşmani ai umanităţii, pentru a-i priva de teritoriile lor, de sursele lor de finanţare, de reţelele lor şi de sprijinul lor ideologic".

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 17 Iulie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.