Criza greacă a adus Finanţelor germane profit de peste 1 miliard de euro, din dobânzi

Maria Capitaine

Cifre clare date publicităţii chiar de presa germană, reluate de presa franceză ("La Tribune", "Les Echos"), arată că criza greacă nu este  doar o sursă de tracasări pentru Berlin, ci şi o sursă de... profituri. La cererea insistentă a partidului Verzilor, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a făcut publice în "Suddeutsche Zeitung" cifre  conform cărora ministerul pe care-l conduce a obţinut - de pe urma împrumuturilor acordate Greciei - nici mai mult, nici mai puţin decât 1,34 miliarde de euro. 
 
Oferind detalii, "Suddeutsche Zeitung" menţionează că Banca germană de dezvoltare KfW a încasat de la greci 393 milioane euro, reprezentând dobânzi la împrumutul de 15,2 miliarde de euro acordat Atenei în 2010. Între 2010 şi 2012, un program de cumpărare a titlurilor datoriei de stat elene de către băncile centrale ale zonei euro a permis Băncii centrale germane să înregistreze un profit de 952 milioane de euro. Statele membre ale zonei euro au căzut de acord să retransfere profiturile obţinute de băncile centrale către Grecia. O operaţiune care, potrivit cotidianului "Les Echos", a încetat în 2015 din motive politice, în special din cauza tensiunilor între guvernul Tsipras, proaspăt ales, şi Troika creditorilor internaţionali (BCE, FMI şi Comisia Europeană). Comportamentul corect al Atenei, aplicând măsurile de austeritate cerute de creditori, ar fi trebuit să conducă europenii la ridicarea blocajului respectiv. Berlinul refuză însă în permanenţă măsuri vizând  reducerea datoriei elene. În ciuda eforturilor Atenei de a satisface cererile  creditorilor săi, în special prin obţinerea  unui excedent primar mai mare decât obiectivele stabilite şi prin aplicarea de noi măsuri de austeritate, observă analistul Jean-Christophe Catalon de la "La Tribune", Berlinul refuză să-şi flexibilizeze poziţia. Or, guvernul lui Alexis Tsipras încearcă să obţină o "uşurare" a datoriei elene, pentru a putea recâştiga încrederea pe pieţele de capital.
 

După opt ani de austeritate, Grecia nu a ajuns la creştere economică
 

Fondul Monetar Internaţional a constatat această realitate şi a condiţionat acordarea următoarei tranşe a ajutorului financiar de adoptarea unor măsuri  vizând reducerea datoriei elene. În faţa refuzului categoric al lui Wolfgang Schauble, Fondul şi-a dat doar "în principiu" acordul asupra participării la salvarea Greciei, ştiind că, fără această nouă tranşă de ajutor, Atena nu poate rambursa un credit a cărui scadenţă este în luna iulie. FMI nu vrea totuşi să dea bani câtă vreme europenii nu fac nişte concesii. Sunt însă semne că situaţia s-ar putea schimba. Reuniunea din 15 iunie a Eurogrupului (miniştrii de Finanţe ai zonei euro) s-a încheiat cu un comunicat în care este menţionată reluarea transferării profiturilor băncilor către Atena. Nu într-o manieră care să confere certitudine, dar sunt speranţe. "Dacă Grecia va pune COMPLET în aplicare programul de ajustare până în 2018, atunci profiturile realizate în 2017 de pe urma titlurilor deţinute în cadrul programului Băncii centrale europene (BCE) vor putea fi restituite Atenei, dar nu şi cele din 2015 şi 2016", au precizat analiştii de la banca City. O sursă franceză informată, la care face referire "Les Echos", spune că Grecia ar putea primi, în total, de la partenerii săi, "mai multe miliarde de euro".

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 17 Iulie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.