Începe negocierea plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană

Maria Capitaine


Drepturile expatriaţilor, reglementarea conturilor financiare, graniţa Republicii Irlanda cu Irlanda de Nord - sunt problemele cele mai spinoase ce vor domina actuala rundă de negocieri între Londra şi Bruxelles în perspectiva plecării din UE a Marii Britanii. Şefii celor două delegaţii sunt conduse respectiv de europeanul Michel Barnier şi britanicul David Davis.

După o sesiune inaugurală în cadrul căreia cele două părţi s-au pus de acord asupra calendarului întâlnirilor şi asupra subiectelor ce se cer a fi reglate prioritar, cele două delegaţii încep luni să-şi compare poziţiile la negocierea dosarelor cele mai spinoase: dreptul cetăţenilor europeni instalaţi în Marea Britanie şi soldul conturilor. Ambele părţi doresc începerea negocierilor serioase chiar în această săptămână, dar Michel Barnier a insistat asupra unor negocieri desfăşurate "pe baze identice, cu obiective comune". Cele două echipe de negociatori vor lucra în fiecare zi, la nivelul grupurilor de lucru, până joi, când va avea loc o sesiune plenară şi o conferinţă de presă.

Declaraţii ce anunţă dezbateri complicate

Presiunea asupra negocierilor a crescut considerabil în ultima săptămână. Ministrul britanic de Externe, euroscepticul Boris Johnson, a avertizat că europenii pot să ceară la nesfârşit Londrei plata facturii Brexit, estimată de unii responsabili de la Bruxelles la 100 miliarde de euro. Or, spune ministrul britanic de Finanţe, o astfel de cifră este "ridicolă". Francezul Michel Barnier a dat un răspuns pe măsură: "Timpul trece, domnilor", a avertizat el, reamintind că negocierile trebuie  finalizate în octombrie 2018 pentru a se permite ratificarea acordului final de către toţi membrii UE până în primăvara anului 2019. 

Soldarea conturilor - cea mai sensibilă problemă

Într-un comunicat dat publicităţii înaintea întâlnirii de luni, un oficial guvernamental britanic a recunoscut totuşi "necesitatea discutării modalităţii de a se ajunge la o reglementare echitabilă a drepturilor şi obligaţiilor Regatului Unit, membru al UE care acum vrea să o părăsească". Joia trecută, britanicii au dat publicităţii un document în care este expusă poziţia Londrei într-o serie de teme ce urmează a fi negociate. Numai că documentul nu este clar, brtanicii insistând mai degrabă asupra necesităţii unei perioade tranzitorii. Curios document, ştiut fiind faptul că cei 27 membri ai UE au condiţionat negocierile serioase de realizare de progrese semnificative asupra subiectelor-cheie: soarta cetăţenilor europeni instalaţi în Marea Britanie, problemele financiare şi frontieră dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord. La Londra, Oficiul pentru supravegherea conturilor susţine că factura separării de UE nu ar trebui, totuşi, să aibă un impact major asupra finanţelor publice britanice. Răspunsul lui Michel Barnier: "Noi (UE - n.n.) nu vom cere Regatului Unit niciun euro, nici o liră sterlină în plus faţă de angajamentele pe care şi le-a luat la aderarea la Uniune".

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 17 Iulie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.